Παρουσιάζεται «Η φάρσα του Αι Βασίλη»

Απ΄ τα «Μουσικά Σύνολα» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Τα Μουσικά Σύνολα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας παρουσιάζουν το χριστουγεννιάτικο μουσικό παραμύθι «Η φάρσα του Αι Βασίλη», την Παρασκευή 11/12/15 και ώρα 20.00, στο Δημοτικό Θέατρο Ν. Ιωνίας (Πολιτιστικό Κέντρο). Συνδιοργάνωση, από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και Ε.Α.Δ.Π του Π.Θ σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Δήμου Βόλου.

Κείμενα και στίχοι: Μαρία Αναστασίου, Σύνθεση μουσικής – τραγουδιών: Μανόλης Ανδρουλιδάκης, Φωνητική διδασκαλία, επιμέλεια : Μαρία Θωίδου, Σκηνικά- κοστούμια: Αναστασία Αστερίου και Μαριάννα Χρυσοπούλου, Φώτα: Κώστας Δημητριάδης.
xristoygenniatika 1
«Η φάρσα του Αι Βασίλη» κυκλοφορεί σε cd (2014), παραγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και της Εταιρείας Αξιοποίησης & Διαχείρισης της Περιουσίας του Π.Θ, το οποίο διατίθεται από το Βιβλιοπωλείο των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων, https://www.facebook.com/bookshop.pthes/ , (Ιάσονος 145, Βόλος).
Το cd όπως και η παράσταση είναι αποτέλεσμα μιας ομαδικής δουλειάς που δε θα μπορούσε να καρποφορήσει, αν δεν είχε την υποστήριξη τόσο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας όσο και της Εταιρίας Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του Πανεπιστημίου που στήριξαν το εγχείρημα. Οι πονηρές και τρυφερές νεραϊδούλες με τις αισθαντικές φωνούλες τους και τα «καμώματά τους» καθώς και ο Αι ή οι Αι Βασίληδες και τα ξωτικά με τη «μεγαλοψυχία τους» αλλά και η χορωδία που παίζει το ρόλο του σχολιαστή ως ένα άλλο είδος “χορού”, θα ζήσουν μαζί σας αυτό το παραμύθι και μαζί σας θα μοιραστούν την προσπάθειά τους να ανακαλύψουν τα μυστικά της μουσικής και της έκφρασης γενικότερα, μαθαίνοντας και εξερευνώντας την τέχνη με τις οδηγίες της εμψυχώτριας – δασκάλας τους Μαρίας Θωίδου (μέλος ΕΕΠ), Υπεύθυνης των Μουσικών Συνόλων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Οι φοιτητές της Ομάδας Φωνητικής Έκφρασης ζωντανεύουν τους χαρακτήρες του έργου μιλώντας, τραγουδώντας, χορεύοντας στη μουσική του Μανόλη Ανδρουλιδάκη.
Πρόκειται για μια χριστουγεννιάτικη ιστορία με χιουμοριστικά στοιχεία, ανατροπές και μπερδέματα που απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους αλλά και σε «μεγάλους μικρούς»!

Είσοδος: 5 € για τα παιδιά (ένας ενήλικας συνοδός δωρεάν), ΑΜεΑ και Φοιτητές δωρεάν.

Λίγα λόγια για το συνθέτη

Ο Μανόλης Ανδρουλιδάκης σπούδασε κιθάρα, σύνθεση και μουσικολογία στο Αριστοτέλειο Παν/μιο, του οποίου υπήρξε και επιστημονικός συνεργάτης. Ως ενορχηστρωτής, κιθαρίστας ή συνθέτης, έχει εργαστεί σε cd, συναυλίες, τηλεοπτικές εμφανίσεις ή θεατρικές παραστάσεις των Μ. Θεοδωράκη, Χ. Λεοντή, Μ. Μητσιά, Ε. Βιτάλη, Β. Λέκκα, Μ. Δημητριάδη, Γ. Σπάθα, Δ. Μπάση, Λουδοβίκου Ανωγείων, Γ. Καζαντζή, Μ. Φραγκούλη, Αφ. Μάνου, Π. Θαλασσινού, Γ. Σπανού, Δ. Σαββόπουλου, Κ. Μακεδόνα, Γ. Ανδρεάτου, L. Brouwer, Μ. Ασλανίδου, Κ.Ο.Θ, London Philharmonia Orchestra, Σύνολα ΕΡΤ, Γ. Νταλάρα, Luis Carrera, Ε. Γερασιμίδου κλπ.
xristoygenniatika 2
Μουσικά Σύνολα του Π.Θ

Τα Μουσικά Σύνολα του Π.Θ. ιδρύθηκαν το Φεβρουάριο του 2006 στο πλαίσιο των καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων που το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας προσφέρει στους φοιτητές με εισηγήτρια την τραγουδοποιό, τραγουδίστρια και μουσικοπαιδαγωγό , μελος ΕΕΠ, Μαρία Θωίδου. Στα πλαίσια της δράσης τους, φοιτητές αλλά και μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας συναντιούνται και συνδράμουν στην αναζήτηση μουσικών δρόμων, με στόχο την πραγματοποίηση συναυλιών, εκδόσεων και πολιτιστικών ανταλλαγών στο πλαίσιο των πανεπιστημιακών εκδηλώσεων. Από το 2006 έως το φθινόπωρο του 2015 τα Μουσικά Σύνολα έχουν πραγματοποιήσει πάνω από 100 μουσικές εκδηλώσεις εντός και εκτός του Πανεπιστημίου. Παραδοσιακή μουσική, ρεμπέτικο, έντεχνο ελληνικό και ξένο τραγούδι, κλασική και σύγχρονη μουσική συμπλέκονται στα προγράμματα και φέρνουν κοντά φοιτητές με διαφορετικά μουσικά ενδιαφέροντα. Υπό την επιμέλεια και καθοδήγηση της εισηγήτριας των Μ.Σ.και με την υποστήριξη του Π.Θ. και της ΕΑΔΠ έχουν εκδοθεί τα εξής cd :
• “Ο κόσμος σου να είμ’ εγω” συνοδεία στο πιάνο Θεόδωρος Κοτεπάνος – Μουσική Μ. Χατζιδάκις (2013)
• «Η φάρσα του Αι Βασίλη» Μουσικό παραμύθι της Μ. Αναστασίου σε μουσική Μανόλη Ανδρουλιδάκη(2014)
• «Ματωμένος γάμος και πέντε ακόμη τραγούδια» Συνοδεία στο πιάνο Δ. Μπουζάνης, Θ. Κοτεπάνος, σε συνεργασία με την Ομάδα Μουσικής Παιδαγωγικής (μουσική διδασκαλία Π. Κανελλόπουλος, Αν. Καθηγητής ΠΤΠΕ) Φιλική συμμετοχή Ηλίας Λιούγκος (2015)
• «Φέρε μαζί σου χρόνο» Αφιέρωμα στο στιχουργό & ποιητή Άλκη Αλκαίο. Συνοδεία στην κιθάρα και ενορχήστρωση Μανόλης Ανδρουλιδάκης. Φιλική συμμετοχή Σωκράτης Μάλαμας (υπό έκδοση).

Τα Μουσικά Σύνολα έχουν παρουσιάσει τη δουλειά τους στη Γερμανία (Βερολίνο, Μπράουνσβαϊγκ) και την Κύπρο (Λευκωσία) καθώς και σε πολλές πόλεις της Ελλάδας όπως Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Ξάνθη, Λάρισα, κτλ. Επίσης έχουν συνεργαστεί με πολλούς εκπαιδευτικούς και κοινωνικούς φορείς όπως το Ίδρυμα Ανηλίκων Βόλου, το γηροκομείο Βόλου, της φυλακές Κασαβέτη, το σχολείο δεύτερης ευκαιρίας στις φυλακές Λαρίσης, το 5ο λύκειο Βόλου, το Ορφανοτροφείο Βόλου., τον Αναπτυξιακό Σύλλογο Αγίου Λαυρεντίου, το σύλλογο χορού Puerto del Tango, το ραδιοφωνικό σταθμό της ΕΡΤ Βόλου, την Εστουδιαντίνα Νέων Βόλου κτλ. Έχουν συμπράξει με το Δήμο Βόλου, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (τμήμα Μουσικής Επιστήμης και τέχνης), τις εκδόσεις «Ανάπλους» το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού Βερολίνου,το Rotary club Braunschweig και το γυμνάσιο Martino Katharineums Braunschweig.

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων και των σεμιναρίων που έχουν οργανωθεί, οι φοιτητές αλλά και οι πολίτες του Βόλου έχουν έρθει σε επαφή με αξιόλογους καλλιτέχνες και διανοούμενους όπως Θόδωρος Κοτεπάνος, Δημήτρης Μπουζάνης, Κώστας Αναστασιάδης, Δήμος Βουγιούκας, Haig Yazdjian, Ziad Ratzab, Θύμιος Ατζακάς, Μαρία Σίμογλου, Βασίλης Κοκκώνης, Βασίλης Αγροκώστας, Σοφία Καγιά, Μουσικό σχήμα «Ίαμβος», Δημήτρης Μυστακίδης, Νένα Βενετσάνου, Ηλίας Λιούγκος, Θάνος Μικρούτσικος, Μανόλης Ανδρουλιδάκης, Θεοδώρα Αθανασίου, Θύμιος Ατζακάς, Αγαθή Δημητρούκα, Δάφνη Φιλίππου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.