Παρουσιάστηκαν οι δύο τόμοι των «Αχαιοφθιωτικών Δ»

Ο Δήμος Αλμυρού, σε συνεργασία με τη Φιλάρχαιο Εταιρεία Αλμυρού ‘’Όθρυς’’, διοργάνωσαν το Σάββατο 5 Μαρτίου 2016 και ώρα 18.30, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Κέντρου Αλμυρού, εκδήλωση για την παρουσίαση των πρακτικών του Δ΄ Συνεδρίου Αλμυριώτικων Σπουδών, το οποίο έλαβε χώρα στην ίδια αίθουσα, στις 17-19 Οκτωβρίου του 2008.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, «η Πρόεδρος της Φιλαρχαίου κ. Κοντογεωργάκη Χρυσούλα, η οποία συντόνισε και παρουσίασε την εκδήλωση, αφού υποδέχθηκε τους εκπροσώπους της Ιεράς Μητροπόλεως, της Πολιτείας, του Δήμου και τους εισηγητές του Δ’ Συνεδρίου που ήταν παρόντες, καθώς και όλους τους παρευρισκομένους, αναφέρθηκε στο έργο της Φ.Ε .Α από της ιδρύσεως της το 1897, από τον αείμνηστο εμπνευστή της κ. Νικόλαο Γιαννόπουλο έως και σήμερα. Ένα έργο το οποίο αποτυπώνεται στα είκοσι Δελτία της Φιλαρχαίου Εταιρείας , από της επανιδρύσεώς της το 1992 με πρόεδρο επί σειρά ετών τον κ. Κοντονάτσιο Βίκτωρα, στους επτά τόμους πρακτικών από τα τέσσερα συνέδρια Αλμυριώτικων Σπουδών από το 1993 και εντεύθεν καθώς και στις άλλες εκδόσεις, όπου καταγράφεται η τοπική ιστορία και παράδοση της περιοχής του Αλμυρού.

Την εκδήλωση προλόγισε η εντεταλμένη Σύμβουλος του Δημάρχου σε θέματα Παιδείας και Πολιτισμού κ. Σταυραντώνη Μαρία η οποία αναφέρθηκε εμφατικά στην εκπαιδευτική και πολιτιστική σημασία για τον τόπο, του έργου του Συλλόγου και στη στήριξη του Δήμου στις άοκνες προσπάθειες και ενέργειές του για την έρευνα και καταγραφή της τοπικής ιστορίας και παράδοσης. Επίσης προανήγγειλε τη διοργάνωση του Ε΄ Συνεδρίου Αλμυριώτικων Σπουδών τον Οκτώβριο του 2016, ως αποκορύφωμα των εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων του συλλόγου επί τη συμπληρώσει του πανηγυρικού εκατοστού εικοστού έτους λειτουργίας του από ιδρύσεώς του το 1896, καλώντας από του βήματος, όσους θα ήθελαν να συμμετάσχουν ως εισηγητές, να υποβάλλουν το σχετικό αίτημα στην Οργανωτική του Συνεδρίου Επιτροπή, που απαρτίζεται από μέλη της Φ.Ε.Α. και του Δήμου Αλμυρού.

Στη συνέχεια ο Αρχιερατικός Επίτροπος Αλμυρού π. Γεώργιος Μπέκας μετέφερε τις ευχές και προτροπές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δημητριάδος και Αλμυρού κ.κ. Ιγνατίου, για ευόδωση του έργου του συλλόγου, συνοδευόμενες και από τις προσωπικές του ευχές. Η Υφυπουργός Μεταφορών κ. Χρυσοβελώνη Μαρίνα, και ο Βουλευτής κ. Μπουκώρος Χρήστος, χαιρετίζοντας την εκδήλωση, αναφέρθηκαν επαινετικά στο ακάματο έργο του συλλόγου και τόνισαν πως η πολιτεία οφείλει να στηρίζει και θα στηρίξει την Φιλάρχαιο Εταιρεία στο έργο της με κάθε τρόπο.

Με τη σειρά του ο Δήμαρχος Αλμυρού κ. Εσερίδης Δημήτριος υποδέχθηκε όλους τους εκλεκτούς παρευρισκομένους εκπροσώπους της Πολιτείας, της Εκκλησίας, Συλλόγων και τα μέλη της τοπικής κοινωνίας και εξήρε τη σπουδαιότητα του υπερεκατονταετούς έργου της Φιλαρχαίου Εταιρείας Αλμυρού «Όθρυς», στην ιστορική έρευνα, τεκμηρίωση και καταγραφή της τοπικής ιστορίας του σύγχρονου Καλλικρατικού Δήμου Αλμυρού, που ταυτίζεται ως επί το πλείστον με την αρχαία Αχαΐα Φθιώτιδα, από την προϊστορία ως τη σύγχρονη εποχή, αναφερόμενος στους μυθικούς και Ομηρικούς ήρωες, όπως ο Αχιλλέας και ο Πρωτεσίλαος που σχετίζονται μαζί της αλλά και στη νεότερη και σύγχρονη ιστορία της περιοχής αυτής, ως τόπου με μεγάλη σημασία για την ανάπτυξη της χώρας, λόγω της νευραλγικής στρατηγικής της θέσης στο γεωμορφολογικό χάρτη της και των πολλαπλών δυνατοτήτων της για ποικίλη οικονομική ανάπτυξη.
Ακολούθησε η παρουσίαση των δύο τόμων των Αχαιοφθιωτικών Δ΄, κατ’ αρχήν από την κ. Έλσα Νικολάου, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας η οποία αναφέρθηκε στις εισηγήσεις που παρουσίαζαν την αρχαιολογική έρευνα και ιστορία της περιοχής κατά τη νεολιθική εποχή, όπως στην περιοχή Ζερέλια, την εποχή του χαλκού και του σιδήρου, το συσχετισμό του τόπου με τον Τρωικό μύθο καθώς και στο πολύ ανεπτυγμένο αμυντικό σύστημα με κάστρα, της νότιας Αχαΐας Φθιώτιδας που καταδεικνύει τη σπουδαιότητα της πέριξ του όρους της Όθρυος περιοχής, δηλαδή της Αχαΐας Φθιώτιδας, κατά την αρχαιότητα.

Στη συνέχεια ο Δρ. Κωνσταντίνος Καραγκούνης Επίκουρος Καθηγητής της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθηνών παρουσίασε τις εισηγήσεις που σχετίζονται με την Ν.Ε. Ιστορία, τη Λαογραφία, την Ανθρωπογεωγραφία, την Κοινωνική Ανθρωπολογία από το 16ο – 19ο αιώνα και την ψαλτική παράδοση της επαρχίας Αλμυρού. Παρουσίασε επίσης τις εργασίες που καλύπτουν την περίοδο από το 1897 ως σήμερα και αναφέρονται, στην ιστορία της εκπαίδευσης, στο προσφυγικό – Μικρασιατικό θέμα, στο αγροτικό ζήτημα, στην κοινωνική- πληθυσμιακή σύνθεση της περιοχής, στην εθνική αντίσταση 1941-1944.

Αξίζει να σημειωθεί η συγκινητική αγάπη με την οποία οι δύο ομιλητές αναφέρονταν στον πλούτο και τη σπουδαιότητα της πολιτιστικής και ιστορικής παράδοσης του Αλμυρού.

Τέλος η πρόεδρος κα. Κοντογεωργάκη Χρυσούλα έκανε τη συνολική αποτίμηση του παρουσιαζομένου έργου, την όλη πορεία της επιμέλειας και εκτύπωσης αυτού, καθώς και τη σπουδαιότητα αυτών των συνεδρίων για την πόλη μας.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ. Καλτσογιάννης Γιώργος και κ. Λιούπης, ο κ. Ρούσσας Αργύρης εντεταλμένος σύμβουλος του Δημάρχου σε θέματα Αθλητισμού, ο Διευθυντής Δ/θμιας Εκπ/σης Μαγνησίας κ. Σαβελίδης Σωκράτης, η πρώην Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας κ. Δουλγέρη- Ιντζεσίλογλου Αργυρούλα, ο κ. Παπαθανασίου Απόστολος, Ιστορικός Ερευνητής , εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων, τα μέλη του Δ.Σ της Φ.Ε.Α «Όθρυς» και πλείστα από τα μέλη της, και πολίτες του Αλμυρού.

Η εκδήλωση εστέφθη με απόλυτη επιτυχία, πλήρης αισθήματος ικανοποίησης από την παρουσίαση των Αχαιοφθιωτικών, μέσα από την οποία αναδείχθηκε για μια ακόμα φορά το μεστό σε δραστηριότητα και σπουδαιότητα έργο της Φιλαρχαίου Εταιρείας Αλμυρού «Όθρυς».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.