Ποιες οι δραστηριότητες του «Κλάδου Αστεριών Τοπικού Τμήματος Βόλου»

Ο Κλάδος Αστεριών απαρτίζεται από παιδιά ηλικίας 5-7 ετών και είναι τα νεαρότερα μέλη του Οδηγισμού. Γνωρίζοντας τα βασικά χαρακτηριστικά αυτής της ηλικίας, που είναι η κινητικότητα, η περιέργεια, η φαντασία, η ανάγκη για κοινωνικοποίηση, η γλωσσική ανάπτυξη, η μίμηση και η ανάγκη για ενθάρρυνση και επιβεβαίωση, το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού ανέπτυξε ένα παιδαγωγικό πρόγραμμα δραστηριοτήτων.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «το πρόγραμμα αυτό τα βοηθάει να γνωρίσουν τον εαυτό τους, να καλλιεργήσουν τη δεξιοτεχνία τους, να συνεργαστούν με τους γύρω τους, να ανακαλύψουν τον κόσμο των αισθήσεων, να εξερευνήσουν το φυσικό περιβάλλον και να απολαύσουν τον Οδηγικό τρόπο ζωής μέσα από το παιχνίδι, το τραγούδι, τις κατασκευές, το θεατρικό παιχνίδι και τη ζωή στη φύση.
Τα Στελέχη του ΣΕΟ, ενήλικα μέλη εθελοντές του Οδηγισμού, μέσα από μία σειρά εκπαιδεύσεων συμμετέχουν και μαθαίνουν να βοηθούν τα παιδιά να αναπτύξουν την προσωπικότητά τους, να συμμετέχουν στην ομάδα σαν ισότιμα μέλη αναλαμβάνοντας υπευθυνότητες, καθώς και να συναποφασίζουν μέσα από τις αυτοδιοικούμενες ομάδες, τους Γαλαξίες.

Βασικό σημείο του προγράμματος είναι η Αυτοδιοίκηση, η οποία επιτυγχάνεται μέσα από τις υπευθυνότητες, που αναλαμβάνουν τα παιδιά στην ομάδα, (υπεύθυνος για το υλικό των παιχνιδιών, της χειροτεχνίας, των μουσικών οργάνων, της τακτοποίησης του χώρου). Με τη συζήτηση, που γίνεται μέσα στην Ομάδα, όλος ο Γαλαξίας συζητάει, αξιολογεί, προγραμματίζει και λέει τη γνώμη του, για ότι αφορά την Ομάδα.
Το Οδηγικό πρόγραμμα του Κλάδου των Αστεριών, βασίζεται σε 3 παιδαγωγικούς άξονες: Προσωπική ανάπτυξη, Κοινωνική συμμετοχή και προσφορά και Ζωή στη φύση. Με βάση τους 3 παραπάνω άξονες, πραγματοποιούνται ποικίλες δραστηριότητες οι οποίες κατηγοριοποιούνται ως εξής: Για να γίνω αστέρι, Ο κόσμος των αισθήσεων, Τέχνη, Κίνηση, Εμείς και οι άλλοι και η Φύση.

Το πρόγραμμα του Κλάδου Αστεριών ΤΤ Βόλου, για τη χρονιά 2013-2014 ήταν για ακόμη μια φορά γεμάτο με ενδιαφέρουσες δραστηριότητες. Η χρονιά ξεκίνησε με το Χρυσό Πτυχίο Δραστηριοτήτων «Games Go Global», που πήρε ο Κλάδος Αστεριών για το έτος 2012-2013. Το πτυχίο αυτό είναι παγκόσμιο και σχεδιάστηκε από το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού το 2004, για να τιμήσει την επιστροφή των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα 108 χρόνια μετά την διεξαγωγή των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα. Σκοπός του πτυχίου είναι να υπενθυμίσει στους ανθρώπους τον πρωταρχικό σκοπό των Ολυμπιακών Αγώνων, που είναι μια Παγκόσμια Γιορτή Ειρήνης και Διεθνούς Φιλίας. Μερικές από τις δραστηριότητες της χρονιάς του Κλάδου Αστεριών είναι οι εξής : Επίσκεψη στο Εθνικό Ωδείο (Παράρτημα Βόλου), όπου τα παιδιά τραγούδησαν, είδαν πολλά μουσικά όργανα και κάποια από τα Αστέρια έδωσαν την πρώτη τους Οδηγική Υπόσχεση! Επίσκεψη σε φροντιστήριο αγγλικών, όπου με εξαιρετική γλαφυρότητα τα παιδιά ταξίδεψαν με τους καθηγητές στην Αγγλία. Έκαναν την πρώτη παρέλαση της Οδηγικής Χρονιάς στις 28 Οκτωβρίου 2013 με τις τυρκουάζ στολές, που γράφουν στην πλάτη το Οδηγικό ρητό «Πάντα φίλοι».

Τα παιδιά παρέλασαν με καμάρι και ο κόσμος τα χειροκρότησε. Πριν από τα Χριστούγεννα και σε συνεργασία με τον Παιδικό Σταθμό της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος, τα παιδιά έκαναν την Καλή τους Πράξη στο ίδρυμα Άσπρες Πεταλούδες. Μια από τις πιο όμορφες εκπαιδευτικές συγκεντρώσεις έγινε στο Πολιτιστικό Κέντρο της Νέας Ιωνίας. Εκεί τα παιδιά τραγούδησαν παραδοσιακά τραγούδια και έμαθαν να χορεύουν παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς. Υποστήριξαν το Bazaar «Το Χαμόγελο του Παιδιού», που έγινε πρόσφατα στην παραλία του Βόλου. Η φετινή Οδηγική χρονιά έκλεισε με μονοήμερη διαμονή στον Άγιο Ανδρέα Φυτόκου στις 21 Ιουνίου 2014, που ήταν αφιερωμένη στη διατροφική αλυσίδα και την υγιεινή διατροφή. Το θέμα της ήταν «Απίθανοι αγρότες στην φάρμα του Ζώτου και της Ζωής». Τα παιδιά φύτεψαν το δικό τους λαχανόκηπο, ήπιαν τον ζωμό της δύναμης, που έγινε από φρέσκα φρούτα και φυσικά έπαιξαν πολλά παιχνίδια. Στα πλαίσια του προγράμματος «Νοιάζομαι. Εσύ;» έδωσαν γεύματα σε ενορίτες του Αγίου Ανδρέα.

Κάθε συγκέντρωση των Αστεριών, είτε γίνεται στην εστία, είτε γίνεται εκτός εστίας, έχει τον δικό της χαρακτήρα και τα Αστέρια μαθαίνουν τον κόσμο και τους εαυτούς τους διασκεδάζοντας.
Περιμένουμε όλα τα παιδιά μεταξύ 5-7 ετών να ενωθούν μαζί μας, για να περάσουμε αξέχαστες στιγμές και να ζήσουμε πρωτότυπες εμπειρίες. Πληροφορίες τηλέφωνο 6974868133».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.