«Πολιτιστικοί περίπατοι»… στην πόλη

Για εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης , με ξενάγηση σε διάφορους χώρους της πόλης

Η ΔΔΕ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ μέσω της Υπεύθυνης Σχ. Δραστηριοτήτων Κ. Δανιηλίδου και το Γραφείο Σχολικών Συμβούλων μέσω της Σχ. Συμβούλου Φιλολόγων Β. Μαγκαφά σχεδίασαν τέσσερις περιπάτους-διαδρομές μέσα στην πόλη του Βόλου με ιστορικό, πολιτιστικό και κοινωνιολογικό περιεχόμενο.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «οι περίπατοι αυτοί προέκυψαν ως αποτέλεσμα της επιτυχημένης συνεργασίας μουσείων και άλλων φορέων πολιτισμού της πόλης μας με τη ΔΔΕ Μαγνησίας, δηλαδή αποτελούν συνέχεια της ενημερωτικής ημερίδας που πραγματοποιήθηκε το μήνα Νοέμβριο 2015 στο Μουσείο της Πόλης με τη συνεργασία των παραπάνω φορέων και θέμα: «Η Τοπική Ιστορία στις Διδακτικές επισκέψεις, στις Ερευνητικές Εργασίες και στα Προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων».

Οι πολιτιστικοί περίπατοι απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και περιλαμβάνουν ξενάγηση σε διάφορους χώρους της πόλης από έγκριτους μελετητές της Τοπικής Ιστορίας και προσωπικότητες που έχουν ασχοληθεί με το αντικείμενο της επίσκεψης. Οι περίπατοι έχουν σχεδιαστεί με βασικό σκοπό η πόλη να λειτουργήσει ως ένα μεγάλο υπαίθριο σχολείο. Αρχικά, θα ξεναγηθούν στους ιστορικούς χώρους της πόλης οι εκπαιδευτικοί και στη συνέχεια θα επισκεφθούν με τους μαθητές τους χώρους αυτούς οργανώνοντας διδασκαλίες μαθημάτων εκτός των τειχών του σχολείου, σχολικές δραστηριότητες, αλλά και εκδρομές ώστε αυτές να αποκτήσουν σταδιακά ουσιαστικό παιδαγωγικό περιεχόμενο, χωρίς να παραβλέπεται η ψυχαγωγία.

Απώτερος στόχος και φιλοδοξία των εμπνευστών αυτών των περιπάτων είναι η πόλη να προκαλεί το σεβασμό όλων μας, οι ιστορικοί χώροι της να αποτελούν αφορμή για στοχασμό και –το σπουδαιότερο- η βιωματική γνωριμία των μαθητών μαζί της να αποτελέσει ερέθισμα για πνευματική απόλαυση, την οποία θα αναζητήσουν αργότερα στην ενήλικη ζωή τους.

Οι πολιτιστικοί περίπατοι είναι οι εξής:

1.Διαχρονική Διαδρομή στα Παλιά (από την αρχαιότητα μέχρι τη γερμανική Κατοχή)- Τετάρτη 30-3-2016.
Ξεναγοί: Λ. Σκαφιδά (αρχαιολόγος ΙΓ Εφορείας), Θ. Βογιατζής (δημοσιογράφος, συγγραφέας- ερευνητής).

2.Τα κοιμητήρια της πόλης μας (Το παλιό κοιμητήριο και το ισραηλίτικο κοιμητήριο στη Νέα Ιωνία)-Δευτέρα 4-4-2016.
Ξεναγοί: Β. Γιασιράνη (φιλόλογος, συγγραφέας-ερευνήτρια), Θ. Βογιατζής (δημοσιογράφος, συγγραφέας-ερευνητής), Μ. Σολομών (Πρόεδρος Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου).

3.Το ιστορικό κέντρο της Ν. Ιωνίας (προσφυγικός συνοικισμός)- Τετάρτη 6-4-2016.
Ξεναγός: Δ. Κωνσταντάρας- Σταθαράς (εκπαιδευτικός, συγγραφέας-ερευνητής).

4.Ο Βόλος κατά τη Γερμανική κατοχή-Δευτέρα 11-4-2016.
Ξεναγός: Θ. Βογιατζής (δημοσιογράφος, συγγραφέας- ερευνητής).

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.