Συναυλία του Μουσικού Σχολείου Βόλου αφιερωμένη στον συνθέτη Μάικλ Νάιμαν

Το Μουσικό Σχολείο Βόλου παρουσιάζει το Σάββατο 20 Ιουνίου και ώρα 8:00 μ.μ. στο Νέο Θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου Ν. Ιωνίας μία συναυλία – αφιέρωμα στον Μάικλ Νάιμαν (Michael Nyman) με είσοδο ελεύθερη για το κοινό. Ο Νάιμαν είναι ένας από τους πιο καινοτόμους και διάσημους συνθέτες της Βρετανίας. Γεννημένος στο Στράτφορντ του Λονδίνου το 1944, σπούδασε μουσικολογία με τον Ρόμπερτ Θέρστον Νταρτ στο King’s College London και πιάνο, τσέμπαλο και ιστορία της μουσικής με τον Άλαν Μπους στη Βρετανική Βασιλική Ακαδημία Μουσικής. Μέχρι σήμερα, το έργο του περιλαμβάνει όπερες, μουσική δωματίου, ορχηστρικά κοντσέρτα και τη μουσική επένδυση ταινιών.

Με τις συνθέσεις του καθιέρωσε το δικό του μουσικό είδος. Ήταν ο πρώτος που εισήγαγε τον όρο μινιμαλισμός. Όσο αφαιρετική και αν ηχεί η φράση στους λιγότερο εξοικειωμένους με το συγκεκριμένο είδος, οι μελωδίες του Νάιμαν είναι κάθε άλλο παρά άγνωστες στο ευρύ κοινό. Οι αλλαγές των επαναλαμβανόμενων λιτών μοτίβων είναι ανεπαίσθητες καθώς ο ρυθμός παραμένει σταθερός, επιτρέποντας στην ένταση να συσσωρευτεί και τελικά να εκτονωθεί άλλοτε τρυφερά και άλλοτε εκρηκτικά, εξελίσσοντας τη μελωδία προοδευτικά, σε αντιδιαστολή με την κλασική μουσική, που φτάνει γρήγορα σε κορυφώσεις. Η αίσθηση του «κενού» που δημιουργείται από τις σύντομες παύσεις μεταξύ των μουσικών φράσεων, συμπληρώνεται πρόθυμα από τη φαντασία.

Επίσης ο Νάιμαν έγραψε μουσική για πολλές ταινίες. Η κινηματογραφική μουσική του χαρακτηρίζεται από μία μεγάλη αίσθηση ελευθερίας και πρόθεση για διαμόρφωση μίας ορισμένης περιρρέουσας ατμόσφαιρας, χωρίς να επιμένει στον απόλυτο συγχρονισμό με τις εικόνες. Η αναγνώριση στην καριέρα του ήλθε το 1993 με τα περίφημα «Μαθήματα πιάνου» – “The Piano”, που έγραψε για τη βραβευμένη ταινία της Τζέιν Κάμπιον.

Υπεύθυνοι της εκδήλωσης είναι οι καθηγητές κ. Γεώργιος Γιάτσος και η κ. Δέσποινα Μάργαρη, στόχος των οποίων ήταν η δημιουργία συνόλων μουσικής δωματίου από μαθητές του σχολείου ώστε να εκφράσουν το ταλέντο και τις ικανότητές τους μέσα από μία συλλογική προσπάθεια και να έρθουν σε επαφή με ένα είδος μουσικής το οποίο δεν είχαν την ευκαιρία να ερμηνεύσουν μέχρι τώρα.

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει τους μαθητές του Μουσικού Σχολείου να ερμηνεύουν μουσική από τις ταινίες: “The Piano”, “Draughtsman’s Contract”, “Drowning by numbers”, “The man with the movie camera”, “Gattaca”, “Wonderland”, “The Claim”, “Carrington”, “The diary of Anna Frank”. Οι ενορχηστρώσεις των κομματιών είναι έργο του κ. Γεώργιου Γιάτσου.

Την προσπάθεια των υπεύθυνων καθηγητών της εκδήλωσης υποστήριξαν αμέριστα η Διευθύντρια του Σχολείου κ. Αρετή Τζανετοπούλου και οι καθηγητές: κ. Δέσποινα Λουκίδου, κ. Ιωάννα Πετρούτσου, κ. Πέπο Σάλεμ, κ. Χρήστος Λιόλιας, κ. Πέτρος Δούναβης και η κ. Αμαρυλλίδα Λιάλιου. Υπεύθυνος για την ηχοληψία της εκδήλωσης είναι ο κ. Κωνσταντίνος Κολέτσιος και για την επεξεργασία και προβολή των βίντεο ο κ. Γιάννης Βογιατζής. Tην αφίσα της εκδήλωσης φιλοτέχνησε η κ. Στέλλα Καραγκούνη.

Πληροφορίες στη Γραμματεία του Μουσικού Σχολείου Βόλου, 54ου Συντ. ΕΛΑΣ τέρμα με Αρσινόης, τηλ 24210-47155 και 71096.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.