Το εκδοτικό πρόγραμμα του β΄ εξαμήνου του 2014 παρουσίασαν οι εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ

Το εκδοτικό πρόγραμμα του δευτέρου εξαμήνου του 2014 παρουσίασαν οι εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ , με ιδιαίτερες εκδόσεις στην ελληνική πεζογραφία, την ποίηση κ.α.
Πιο συγκεκριμένα:

GRAPHIC NOVEL
Soloup
ΑΪΒΑΛΙ
Πρόλογος: Bruce Clark
Ένα graphic novel με εκπληκτικά σχέδια του Soloup (Αντώνη Νικολόπουλου), βασικού σκιτσογράφου της εφημερίδας Το Ποντίκι, τα οποία συνοδεύουν κείμενα των Ηλία Βενέζη και Φώτη Κόντογλου. Ένα ταξίδι από τη Μυτιλήνη στο Αϊβαλί. Κι εκεί, μεσοπέλαγα, ένα ταξίδι στο χρόνο. Στη ματωμένη ιστορία των ανθρώπων. Σε όσα χωρίζουν αλλά και σε όσα ενώνουν τους λαούς του μικρού μπουγαζιού, τους λαούς όλης της γης. Μικρασιατική Καταστροφή, συνθήκη της Λωζάνης και Ανταλλαγή πληθυσμών στα απόνερα του Πρώτου Παγκόσμιου πολέμου. Ο πρώτος μεγάλος διωγμός, η πρώτη μεγάλη ανταλλαγή πληθυσμών στη σύγχρονη Ιστορία. Εκεί, στα υδάτινα σύνορα, στο στενό πέρασμα ανάμεσα στην Λέσβο και στα μικρασιατικά παράλια, ξετυλίγονται τέσσερις ιστορίες γραμμένες από τέσσερις Αϊβαλιώτες. Τριών Ελλήνων κι ενός Τούρκου. Και όταν τα πόδια ξαναπατούν στη γη, το σήμερα προσπαθεί να λογαριαστεί με το χθες. Το ταξίδι δεν έχει τελειώσει.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
Μέλπω Αξιώτη
Η ΚΑΔΜΩ
Φιλολογική επιμέλεια: Μαρία Κακαβούλια
Σχολιασμένη έκδοση του μυθιστορήματος που αποτέλεσε το κύκνειο άσμα της μεγάλης κυρίας του νεοελληνικού λογοτεχνικού μοντερνισμού. Έργο συγκινητικό, με πολλά αυτοβιογραφικά στοιχεία, Η Κάδμω είναι ένα κείμενο-απολογισμός ζωής, ένα είδος νέκυιας στην οποία τα περισσότερα πρόσωπα που εμφανίζονται στα προηγούμενα βιβλία της Μέλπως Αξιώτη συντροφεύουν την ηρωίδα στη μοναξιά της.

Στρατής Τσίρκας
ΤΑ ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ
Νέα έκδοση των διηγημάτων του Στρατή Τσίρκα. Εκτός από τη νουβέλα Νουρεντίν Μπόμπα, που κυκλοφόρησε το 1977 σε δεύτερη (αυτοτελή) έκδοση και πέντε ή έξι πεζογραφήματα της δεκαετίας 1927-38 σκορπισμένα σε παροικιακές εφημερίδες και περιοδικά της Αιγύπτου, αυτός ο τόμος περιέχει όλα τα διηγήματα που έγραψε και δημοσίευσε ο Τσίρκας σε περιοδικά της Αθήνας, της Αλεξάνδρειας και της Λευκωσίας, μαζί με μερικά ανέκδοτα.

Αλέξανδρος Κοτζιάς
ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΚΡΟΝΟΥ
Επίτομη έκδοση των τεσσάρων έργων (Ιαγουάρος, 1987, Η μηχανή, 1990, O πυγμάχος, 1991, Το σοκάκι, 1993) που συγκροτούν την τετραλογία Τα παιδιά του Κρόνου. Και οι τέσσερις νουβέλες με τις οποίες ο Αλέξανδρος Kοτζιάς έκλεισε το πεζογραφικό του έργο διαδραματίζονται στην ίδια ημερομηνία και χρονιά: 21 Mαΐου 1958. Οκτώ καθημερινοί πρωταγωνιστές και οι ιστορίες τους, που συντονίζονται σε κοινό χρόνο και χώρο ή επηρεάζονται από ένα κοινό εξωτερικό συμβάν (ένα πολύνεκρο αεροπορικό δυστύχημα) χωρίς όμως να τέμνονται ενδογενώς: η Δήμητρα και η Φιλιώ, ο Kώστας και ο Άγγελος, ο Γιάννης και ο Στέλιος, ο Σπύρος και η Aννέτα περνούν για λίγο (και σε διαφορετικές ώρες της ημέρας) από το Ελληνικό αεροδρόμιο, κι ύστερα, αγνοώντας καταφανώς ο ένας την ύπαρξη του άλλου, αποσύρονται βιαστικά στο ιδιωτικό τους περιθώριο, για να χωθούν ως το λαιμό στα περίπλοκα παραλυτικά τους αδιέξοδα.

Κωνσταντίνος Ξ. Νίδερ
Η ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ (Ιανουάριος-Μάιος 1919)
Σχολιασμός-Επιμέλεια: Φίλιππος Δ. Δρακονταειδής
Το βιβλίο αυτό επαναφέρει στο φως το κείμενο του στρατιωτικού που ηγήθηκε της ελληνικής παρέμβασης, σε συνεργασία και υπό των έλεγχο γαλλικών δυνάμεων, εναντίον των Μπολσεβίκων στη Μεσημβρινή Ρωσία, γνωστής ως εκστρατείας της Ουκρανίας, το 1919. Η ελληνική επέμβαση στην Ουκρανία με το Α’ Σώμα Στρατού κατά το επτάμηνο μεταξύ του τέλους Δεκεμβρίου 1918 (σχεδιασμός) και του τέλους Ιουνίου 1919 (με την αποστράτευση του τελευταίου Έλληνα στρατευμένου), αναφέρεται –όταν αναφέρεται στην Ιστορία– ως υποσημείωση ή ως παρένθεση μετά τις νικηφόρες μάχες των Ελλήνων λήγοντος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι οποίες έφεραν την Ελλάδα από το δυτικό άκρο της χερσονήσου του Αίμου ως περίπου τα Στενά του Βοσπόρου (Συνθήκη των Σεβρών) και πριν από την εκστρατεία και πανωλεθρία της Μικράς Ασίας (Συνθήκη της Λωζάνης). Ωστόσο, η σημασία εκείνης της σύντομης πολεμικής δράσης υπήρξε μεγάλη: προεόρτια μιας αναμενόμενης καταστροφής, η οποία κατέληξε ταχύτατα σε πρωτάκουστη και ανεπανόρθωτη εκθεμελίωση της νεότερης Ελλάδας και του μέλλοντός της.

Ελεονώρα Σουρλάγκα
ΚΡΥΦΤΟ
Μυρσίνη και Πανσέληνος. Παιδιά, νέοι, ενήλικες. Δύο άνθρωποι από διαφορετικό περιβάλλον, με διαφορετική πορεία ζωής. Συναντιούνται και χάνονται. Μεγαλώνουν κι εξελίσσονται, παίζοντας κρυφτό ο ένας απ’ τον άλλο.
Το νέο βιβλίο της Ελεονώρας Σουρλάγκα (πάσΠορτ, Κέδρος, 2012) είναι ένα μυθιστόρημα-ποταμός πραγματικά απολαυστικό: τρυφερό, γεμάτο ευαισθησία και χιούμορ, αληθινό όπως η ζωή, μαγευτικό όπως τα όνειρα. Ένα βιβλίο που θα κερδίσει και τον πιο απαιτητικό αναγνώστη.

Μαριέλλη Σφακιανάκη-Μανωλίδου
ΕΝ ΧΟΡΩ
Το νέο βιβλίο της Μαριέλλης Σφακιανάκη-Μανωλίδου ανατρέχει στην ιστορία του Τρίτου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Μέλος της Χορωδίας του Τρίτου, η συγγραφέας είχε την τύχη να συνεργαστεί με προσωπικότητες όπως ο Αλέκος Αινιάν, ο Μίκης Θεοδωράκης, η Μαρία Φαραντούρη, ο Γιάννης Χρήστου, ο Ιάνης Ξενάκης, ο Μίνως Βολανάκης, ο Γεχούντι Μενουχίν, και, φυσικά, ο Μάνος Χατζιδάκις. Φωτογραφίζοντας με άκρα γλαφυρότητα το χορωδιακό πορτραίτο των Αθηνών της δεκαετίας του εξήντα, ξεκινά η αφήγηση από τα πρώτα ερασιτεχνικά σύνολα και κορυφώνεται στα μελωδικά χρόνια του Μάνου Χατζιδάκι με την ίδρυση της επίσημης χορωδίας του Τρίτου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Η αφήγηση παρακολουθεί μερικές από τις κορυφαίες στιγμές της καλλιτεχνικής δημιουργίας στην Ελλάδα, καθώς αυτές διαδραματίζονται εν μέσω αναρίθμητων αντιξοοτήτων και ευτράπελων στιγμιότυπων.

Αγγελική Σμυρλή
ΘΕΟΔΟΥΛΟΥ Λτδ.
Πώς ο Αντρέας Θεοδούλου, από απλός δικηγόρος, έγινε ένας από τους μεγαλύτερους ντιβέλοπερς της Κύπρου; Το νήμα της αφήγησης αρχίζει να ξετυλίγεται όταν αυτός βρίσκεται σοβαρά τραυματισμένος στο νοσοκομείο, έχοντας κάνει απόπειρα αυτοκτονίας. Ή μήπως τα πράγματα δεν έγιναν ακριβώς όπως τα αφήνει να εννοηθούν;
Μέσα από την προσωπική του ιστορία θα ανακαλύψουμε όλα τα μυστικά της μεγάλης «φούσκας» που οδήγησε την κυπριακή οικονομία σε ένα από τα μεγαλύτερα κραχ, και τους πολίτες της Κύπρου στην απελπισία. Ένα μυθιστόρημα διαφωτιστικό, που φέρνει στην επιφάνεια πολλές πτυχές της σύγχρονης κυπριακής ιστορίας και κοινωνίας.

Γιάννης Πλιάγκος
Ο ΑΣΟΣ ΣΤΟ ΜΑΝΙΚΙ
Κάπου στις αρχές της Συγγρού γυρίζει ασταμάτητα ο τροχός μιας ρουλέτας. Ο Παύλος, στον άχαρο ρόλο του κρουπιέρη παρατηρεί τις μισογκρεμισμένες ζωές των παικτών και βιώνει τον ανεκπλήρωτο έρωτά του για τη Ναταλία. Ανάμεσά τους στέκονται εμπόδιο ο Μάριος, η ατέλειωτη νύχτα και η τυραννία του τζόγου. Στο αποπνικτικό σκηνικό της παράνομης λέσχης ξεκινά μια στημένη παρτίδα χωρίς ξεκάθαρους κανόνες και μοναδικό προορισμό το απόλυτο σκοτάδι. Πόσα αντέχεις να χάσεις μέχρι να βγεις νικητής; Ο άσος στο μανίκι είναι το φτηνό κόλπο του χαρτοπαίκτη που πασχίζει απεγνωσμένα να παραμείνει στο παιχνίδι -η πικρή περιπέτεια ενός ανθρώπου και μιας χώρας, ιδωμένη από το υπόγειο. Ένα απολαυστικό νεο-νουάρ μυθιστόρημα από τον συγγραφέα του βιβλίου Ένα τρίτο αλήθεια και δύο τρίτα ψέματα.

Ντόρα Βαλκάνου-Παναγιώτης Κουκουβίτης
ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΙΟ ΤΩΝ ΑΙΣΘΗΣΕΩΝ
Ο Απόστολος είναι ένας νεαρός ζωγράφος από τη Θεσσαλονίκη, με χόμπι τη μαγειρική. Σε μία βόλτα στα Λαδάδικα ανακαλύπτει τυχαία ένα μαγαζάκι που εμπορεύεται προϊόντα για λίγους. Εκεί διδάσκεται τα μυστικά των γεύσεων, και, συνδυάζοντας την αγάπη του για τη μαγειρική, την τέχνη και το γυναικείο φύλο, ανακαλύπτει το πολύ ιδιαίτερο ταλέντο του. Μπορεί να αποκρυπτογραφεί την ιδιοσυγκρασία όποιας γυναίκας επιθυμεί να αποκτήσει και να την ταιριάζει με το κατάλληλο μενού, έτσι ώστε να κερδίσει τον έρωτά της. Ένα απολαυστικό μυθιστόρημα-σπουδή στην ιδιόμορφη τέχνη της μαγειρικής και στα εκπληκτικά ερωτικά και γευστικά της σταυροδρόμια.

Κατερίνα Μαυρομμάτη
ΟΣΑ ΦΕΡΝΕΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ
Ένα μυθιστόρημα εμπνευσμένο από τη μάχη της Κρήτης
Όταν, τον Μάη του 1941, έπεσαν οι πρώτοι Γερμανοί αλεξιπτωτιστές λίγο έξω από τα Χανιά, κοντά στη γέφυρα του ποταμού Κερίτη, οι χωρικοί όρμησαν καταπάνω τους χωρίς να υπολογίσουν τις συνέπειες. Τα αντίποινα ήταν άνευ προηγουμένου. Οι εκτελέσεις, η πείνα, η προσφυγιά σημάδεψαν άγρια τις ψυχές όσων τα έζησαν, και επανέρχονται στις διηγήσεις τους ακόμα και ύστερα από πολλά χρόνια. Πέντε μικρά αγόρια θα προσπαθήσουν να επιβιώσουν από την ερήμωση που άφησε η γερμανική εισβολή. Ο πόλεμος δοκιμάζει την ίδια την ύπαρξή τους. Πόσα από τα αγόρια θα καταφέρουν να επιζήσουν; Ποιο μεγάλο μυστικό κρύβει η γέφυρα; Τι πραγματικά συνέβη στη διάρκεια των συγκρούσεων; Πόσοι θα τολμήσουν να αναζητήσουν τυχόν λάθη και ενοχές; Ποιοι είναι οι αθώοι και ποιοι οι φταίχτες; Ένα μυθιστόρημα που περιγράφει συγκλονιστικά τη φρίκη του πολέμου και τον αγώνα του ανθρώπου για επιβίωση.

Γεώργιος Ν. Χαριτωνίδης
ΑΝΕΒΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΕΒΑΣ
Ο Γιώργος, πρώην εργαζόμενος στο νοσοκομείο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ, φεύγει από την Αθήνα λίγο καιρό πριν ξεσπάσει η μεγάλη οικονομική κρίση. Επιστρέφει όμως για ένα μικρό διάστημα όταν η κρίση αγγίζει το αποκορύφωμά της και επηρεάζεται από τις συνέπειές της. Μικρές βιωματικές ιστορίες, που σμίγουν τη σημερινή με τη μεταπολιτευτική Αθήνα, περίοδο που ο συγγραφέας πρωτοήρθε στην πόλη ως πρόσφυγας από την Κύπρο. Από τον συγγραφέα του βραβευμένου μυθιστορήματος Αναμνήσεις με πολλά κουκούτσια.

Σωκράτης Κ. Παπαγεωργίου
ΜΑΥΡΗ ΚΙΜΩΛΙΑ
Ο ήρωας της αλληγορικής αυτής νουβέλας συνέρχεται ύστερα από τρομερή καταστροφή. Θυμάται αχνά τρένα και πρόσωπα, υπόγεια και σκοτεινούς διαδρόμους. Με τη βοήθεια ενός σκύλου κατορθώνει να αναδυθεί από την κατάσταση του ονείρου στον πραγματικό κόσμο. Όμως η ένταση δε λέει να κοπάσει καθώς το όνειρο επιστρέφει συνεχώς στο μυαλό του και τον στοιχειώνει.

Γιάννης Καμπουράκης
ΤΟ ΦΩΣ ΑΝΑΛΥΕΤΑΙ ΣΕ ΧΡΩΜΑΤΑ
Το πρώτο μυθιστόρημα του Γιάννη Καμπουράκη περιστρέφεται γύρω από τη ζωή ενός φοιτητή στο Παρίσι, με κεντρομόλο δύναμη την καλειδοσκοπικού τύπου ενδοσκόπηση του αφηγητή. Όπως το φως, μέσα από το πρίσμα, αναλύεται σε χρώματα, έτσι και ο βασικός χαρακτήρας αναλύεται μέσα από αληθινές και πλασματικές ιστορίες στα συστατικά του στοιχεία. Οι φαινομενικά ασύνδετες ιστορίες, οι οποίες συνδέονται εντέλει συνειρμικά, είναι το όχημα για τη δημιουργία ενός μικρού «φρέσκο» της εποχής μας, ιδωμένη μέσα από τα μάτια αυτών που καλούνται να τη δαμάσουν. Γιατί αυτό είναι και το κλειδί του βιβλίου: μια χαρτογράφηση των αδιεξόδων της γενιάς που μοιάζει να συνθλίβεται ανάμεσα στο φόβο και την έλλειψη ελπίδας.

Νίνα Ράπη
ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΦΟΥΓΚΑΣ
Από το Λονδίνο στην Αθήνα και από εκεί σε μια συνοριακή πόλη χωρίς όνομα. Η Κατάσταση φούγκας είναι μια συλλογή από ερωτικά, υπαρξιακά, κοινωνικά διηγήματα με κοινό παρονομαστή την αναζήτηση της ελευθερίας – παρεξηγημένη και άπιαστη αλλά πάντα επιθυμητή. Ένα αγόρι κυνηγάει το ανέφικτο στο Λονδίνο, χάνει τη μνήμη και ταυτότητά του και γίνεται το φαινόμενο Άνθρωπος-Πιάνο, πριν ο μύθος διαλυθεί ξανά. Ένα άλλο αγόρι στα σύνορα πάλλεται από σεξουαλική ορμή και ηθικά διλήμματα. Δυο φίλοι δοκιμάζονται μια νύχτα στο Λουκούμι. Ένας έρωτας εκτός χρόνου και τόπου. Η αναζήτηση της «πατρίδας» γίνεται ταξίδι αυτογνωσίας. Μια βόλτα στα Εξάρχεια ξυπνάει μνήμες μιας μικρής, προσωπικής επανάστασης. Μια τυχαία συνάντηση στη γέφυρα του Βατερλό κάνει το ανέλπιστο εφικτό… Άτομα μοναχικά ή σε ζευγάρια, σε μόνιμη αναζήτηση. Άτομα που δε χωρούν στα καθιερωμένα, αουτσάιντερς που δεν παύουν να ψάχνονται και να ψάχνουν.

ΠΟΙΗΣΗ
Κώστας Βάρναλης
ΑΠΑΝΤΑ ΤΑ ΠΟΙΗΤΙΚΑ
Συγκεντρωτική έκδοση του συνόλου των ποιημάτων του Κώστα Βάρναλη.

Γιάννης Ρίτσος
ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ Α’, Β’, Γ’
Επίτομη έκδοση που συγκεντρώνει τα ποιητικά έργα Μαρτυρίες Α’ (1957-1963), Μαρτυρίες Β’ (1964-1965) και Μαρτυρίες Γ’(1961-1967) του Γιάννη Ρίτσου.

Μίλτος Σαχτούρης
ΠΟΙΗΜΑΤΑ (1945-1998)
Επίτομη έκδοση των ποιημάτων του Μίλτου Σαχτούρη, που ανήκουν στις περιόδους 1945-1971 και 1980-1998.

Ευτυχία Παναγιώτου
ΧΟΡΕΥΤΕΣ
Η τρίτη συλλογή μιας από τις πιο αξιόλογες νέες ποιήτριες στον ελλαδικό χώρο.

ΘΕΑΤΡΟ
Ευγένιος Ιονέσκο
ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΣ
Μτφ: Ερρίκος Μπελιές
Ένα κλασικό έργο του θεάτρου του παραλόγου, το οποίο γράφτηκε και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1952. Σε νέα μετάφραση από τον μελετητή του Ιονέσκο, Ερρίκο Μπελιέ.

Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα
ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΜΠΕΡΝΑΡΝΤΑ ΑΛΜΠΑ
Μτφ: Κώστας Κυπαρίσσης
Γραμμένο το 1936, Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα ολοκληρώνει την τριλογία του Λόρκα στην οποία ανήκουν επίσης τα θεατρικά έργα Γέρμα και Ματωμένος γάμος.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.