«Το καπλάνι της βιτρίνας» ζωντανεύει στο Θέατρο ΒΡΕΤΑΝΙΑ

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Το Καπλάνι της βιτρίνας αποτελεί έργο-σταθμό για την ελληνική παιδική και εφηβική -και όχι μόνο- λογοτεχνία. Γραμμένο το 1963, όταν η Άλκη Ζέη ζούσε στη Μόσχα ως πολιτικός πρόσφυγας, αποτελεί το πρώτο μυθιστόρημα μιας εμβληματικής μορφής της νεοελληνικής λογοτεχνίας, έχει αναθρέψει γενιές αναγνωστών, είναι μεταφρασμένο σε περισσότερες από είκοσι γλώσσες, κυκλοφορεί σε πολλές χώρες και έχει αποσπάσει πλήθος σημαντικών διακρίσεων.

Πρόκειται για ένα αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα με πρωταγωνίστριες δύο αδελφές, δύο μικρά κορίτσια που περνούν τα καλοκαίρια τους στο Μαλαγάρι της Σάμου (η συγγραφέας το άλλαξε σε Λαμαγάρι στο βιβλίο και μάλλον έτσι έγινε πιο γνωστό) σ’ ένα σπίτι που σφύζει από ζωή. Ήρωες τα παιδιά του χωριού, οι γονείς, ο παππούς, η θεία Δέσποινα, η υπηρέτρια η Σταματούλα, ο εξάδελφος Νίκος. Ο Μεταξάς επιβάλλει δικτατορία το καλοκαίρι του 1936 και όλα αλλάζουν. Λέξεις σβήνονται από το λεξιλόγιο του σπιτιού, ο Νίκος εξαφανίζεται, μυστικά πρέπει να κρατηθούν, το ψιλικατζίδικο της γειτονιάς μετατρέπεται σε κέντρο αντίστασης…

Με το Καπλάνι της βιτρίνας η Άλκη Ζέη καθιερώθηκε ως πρωτοπόρος της παιδικής λογοτεχνίας. Όπως αναφέρει η κριτικός Μαρίζα Ντεκάστρο: «Η Άλκη Ζέη παραβίασε και κατέρριψε πολλά στεγανά, και πρώτα απ’ όλα τον μύθο και την άποψη ότι τα κοινωνικά και πολιτικά που συμβαίνουν στον κόσμο ξεπερνούν την αντίληψη των παιδιών. Δεν έκανε λοιπόν μια τομή, όπως δηλώνει συχνά, αλλά πολλές, προάγοντας, μαζί με άλλους συγγραφείς που ακολούθησαν μετέπειτα, το κοινωνικό μυθιστόρημα για παιδιά».

Το αγαπημένο μυθιστόρημα μικρών και μεγάλων ζωντανεύει φέτος για πρώτη φορά στη θεατρική σκηνή, πενήντα δύο χρόνια μετά την πρώτη κυκλοφορία του, με την υπογραφή της ηθοποιού, σκηνοθέτη και θεατρολόγου Ανδρομάχης Χρυσομάλη. Το Θέατρο Βρετάνια(Πανεπιστημίου 7, Αθήνα) από την Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2015 παρουσιάζει μια άρτια καλλιτεχνικά και αισθητικά παράσταση, αντάξια του κλασικού πλέον μυθιστορήματος: έντεκα καταξιωμένοι ηθοποιοί και συντελεστές, προβολές 3D και video art, ένα ονειρικό σκηνικό από τον κορυφαίο σκηνογράφο και ενδυματολόγο Γιάννη Μετζικώφ και η εξαίσια μουσική τουΠαναγιώτη Καλαντζόπουλου θα μας μεταφέρουν στο καλοκαίρι του 1936 και στο «Λαμαγάρι» των παιδικών χρόνων της Άλκης Ζέη.

Η συγγραφέας χαιρετίζει την παράσταση και αναμένει με συγκίνηση την επίσημη πρεμιέρα, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015, στις 3 το μεσημέρι, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Είμαι πολύ συγκινημένη που θα δω το Καπλάνι της βιτρίνας να ζωντανεύει πάνω στη σκηνή. Είναι σαν να ξαναζώ τα παιδικά μου χρόνια. Τα παιδιά μου και τα εγγόνια μου ανυπομονούν να με δουν μικρό κοριτσάκι».
Μετά την πρεμιέρα η Άλκη Ζέη θα υπογράψει αντίτυπα από το αγαπημένο της Καπλάνι καθώς και από τα υπόλοιπα βιβλία της, τα οποία θα διατίθενται προς πώληση ειδικά εκείνη την ημέρα.

Οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, η εταιρεία παραγωγής της παράστασης ΜΕΘΕΞΙΣ και το θέατρο ΒΡΕΤΑΝΙΑ έχουν εξασφαλίσει ειδικά για τα μέλη της Βιβλιοπαρέας μας από πέντε διπλές προσκλήσεις για τις πρωινές παραστάσεις της Κυριακής 15 και 22 Νοεμβρίου 2015. Όσοι ενδιαφέρεστε να λάβετε μέρος στην κλήρωση για να κερδίσετε δωρεάν εισιτήρια, αρκεί να μας στείλετε τα στοιχεία σας (ονοματεπώνυμο παιδιού και κηδεμόνα και ένα τηλέφωνο) με την ένδειξη ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «ΤΟ ΚΑΠΛΑΝΙ ΤΗΣ ΒΙΤΡΙΝΑΣ» στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] έως τις 12 Νοεμβρίου 2015. Η κλήρωση θα πραγματοποιηθεί στις 13 Νοεμβρίου και την ίδια ημέρα θα ανακοινωθούν τα ονόματα των τυχερών στο www.metaixmio.gr.

Μη χάσετε μια υπέροχη συνδυαστική πρόταση για τους μαθητές που θα διαβάσουν το «Καπλάνι» στον 5ο Μαραθώνιο Ανάγνωσης «Ο θαυμαστός κόσμος της Άλκης Ζέη» και μια μοναδική ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με το έργο μέσα από μια άλλη μορφή τέχνης. Τις καθημερινές το θέατρο θα υποδέχεται σχολεία.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Θεατρική διασκευή/σκηνοθεσία: Ανδρομάχη Χρυσομάλη
Σκηνικά – Κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ
Μουσική: Παναγιώτης Καλαντζόπουλος
Προβολές 3D και Video Art : Σπύρος Ρασιδάκης
Φωτισμοί: Χρήστος Τζιόγκας
Κίνηση – Χορογραφία: Κική Μπάκα
Βοηθός σκηνοθέτη: Α΄ Θοδωρής Ντουρντουρέκας, Β΄ Ελεάννα Φινοκαλιώτη
Παίζουν οι ηθοποιοί: Γιάννης Καρατζογιάννης, Χριστίνα Θεοδωροπούλου, Δημήτρης Μαύρος, Βίκυ Μαραγκάκη, Αλέξανδρος Βάρθης, Αγγελική Πασπαλιάρη, Αρετή Τίλη, Χριστίνα Πάγκαλη, Ελεάννα Φινοκαλιώτη, Χάρης Χιώτης, Κωνσταντίνος Πλεμμένος

Κάθε Κυριακή στις 11:30 και στις 15:00
Σάββατο στις 13:00
Επίσημη πρεμιέρα: Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015, στις 15:00
Καθημερινές για σχολεία / Τηλέφωνα κρατήσεων: 210 5325563 / 6977 063881

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ταμεία Θεάτρου (τηλ. 210 3221579, 210 5325563)
Σημεία πώλησης εισιτηρίων: Τηλεφωνικό Κέντρο tickethour (210 8938111),www.tickethour.com
Καταστήματα Γερμανός, Καταστήματα ΟΤΕ

ΠΑΡΑΓΩΓΗ: ΜΕΘΕΞΙΣ 2010 Εταιρεία Θεάτρου και Πολιτισμού
Οργάνωση παραγωγής: Θοδωρής Ντουρντουρέκας
Γραμματεία: Σοφία Σαμαρά
E-mail: [email protected], [email protected]
Website: methexis2010.gr
Facebook: www.facebook.com/methexis2010

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.
Γίνετε μέλος στο κανάλι Magnesianews στο Messenger για όλες τις τελευταίες ειδήσεις.