Αναστασία Κερασοβίτη: Η Πρόεδρος της Θεσσαλικής Νεολαίας Ευρώπης συγκίνησε με την ομιλία της

Αφορμή και η εκδήλωση «Γνωρίστε τις ρίζες μας – Γνωρίστε τους ήρωές μας»

Η Παγκόσμια Συνομοσπονδία Θεσσαλών ήταν προσκεκλημένη από τον πρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής του Ελληνισμού της Διασποράς κ. Σάββα Αναστασιάδη, στην πρώτη συνεδρίαση του έτους 2021, η οποία έλαβε χώρα την Τρίτη 09 Φεβρουαρίου 2021, παγκόσμια ημέρα εορτασμού της ελληνικής γλώσσας. Η συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης είχε ως θεματολογία την ενημέρωση για τα θέματα που αφορούν την Παγκόσμια Συνομοσπονδία Θεσσαλών και την Ομογένεια γενικότερα καθώς και τον εορτασμό του επετειακού έτους 2021.

Στη συνεδρίαση πήρε μέρος και η Πρόεδρος της Θεσσαλικής Νεολαίας Ευρώπης και ιδρυτικό μέλος της Παγκόσμιας Θεσσαλικής Νεολαίας κ. Αναστασία Κερασοβίτη. Η κ. Κερασοβίτη αναφέρθηκε στους προβληματισμούς, στις δράσεις και στα όνειρα της Θεσσαλικής νεολαίας. Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων, «αποτελεί μεγάλη τιμή για μας η πρόσκληση που μας απευθύνατε κατά την κοπή της βασιλόπιτας της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών να βρισκόμαστε εδώ σήμερα και να συνομιλούμε μαζί σας για τα θέματα της ομογενειακής νεολαίας. Μάλιστα είναι σημαδιακή η ημέρα της κοπής της βασιλόπιτας καθώς εκείνη την ημέρα έγινε η ίδρυση της Παγκόσμιας Θεσσαλικής νεολαίας υπό την σκέπη της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών, που σηματοδοτεί την αρχή ενός νέου κεφαλαίου και ενός δύσκολου, αλλά και τόσο σημαντικού εγχειρήματος, η ένωση των απανταχού νέων Θεσσαλών, ώστε να αποτελέσουν τους πρεσβευτές και συνεχιστές των εθίμων και παραδόσεων της πατρίδας μας.

Επίσης θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά τον κ. Ιωάννη Χρυσουλάκη για τη σημαντική και ισχυρή στήριξη που είχε η Παγκόσμια Συνομοσπονδία Θεσσαλών και σε προέκταση η Θεσσαλική Νεολαία Ευρώπης.

Είμαι η Αναστασία Κερασοβίτη και σήμερα είμαι εδώ ως Πρόεδρος της Θεσσαλικής νεολαίας Ευρώπης. Θα ήθελα να σας ενημερώσω για τις δράσεις, τους σκοπούς και τα θέματα που μας απασχολούν. Η Θεσσαλική νεολαία Ευρώπης ιδρύθηκε πριν από 15 χρόνια με σκοπό να μάθουμε τη θεσσαλική παράδοση, την ελληνική γλώσσα, τα ήθη και έθιμα, ώστε να είμαστε έτοιμοι να πάρουμε τη σκυτάλη από τους παλαιότερους για να διατηρήσουμε ζωντανή την εθνική μας ταυτότητα, κάτι που για μας που κατοικούμε στο εξωτερικό δεν είναι αυτονόητο, αλλά χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια και σε αυτό σας θέλουμε συμπαραστάτες. Η Θεσσαλική νεολαία συμμετέχει σε πολλές εκδηλώσεις των θεσσαλικών συλλόγων και στα ετήσια φεστιβάλ που γίνονται κάθε χρόνο σε διαφορετική πόλη της Ευρώπης. Επίσης διοργανώνει πολιτιστικές εκδρομές σε πόλεις που ζουν Θεσσαλοί προκειμένου να γνωριστούμε μεταξύ μας, όπως η τελευταία που κάναμε στο Δουβλίνο. Μια παραγωγή της θεσσαλικής νεολαίας είναι και η δημιουργία ενός DVD με τίτλο «I love Thessalia» που με το δικό μας καλλιτεχνικό τρόπο εκφράσαμε δημόσια την αγάπη μας για τη Θεσσαλία.
Χαιρόμαστε για την πρωτοβουλία σας να επιλέξετε 200 παιδιά από όλους τους δήμους της Ελλάδας, τα οποία θα επισκεφτούν ιστορικές πόλεις της Ευρώπης που ήταν σταθμοί για την ελληνική επανάσταση. Θα θέλαμε και εμείς τα ελληνόπουλα του εξωτερικού να μπορούσαμε να συμμετέχουμε σε αυτή ή μια ανάλογη δράση.

Στα πλαίσια του εορτασμού των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση η Παγκόσμια Συνομοσπονδία Θεσσαλών οργανώνει μια πολιτιστική δράση με την Παγκόσμια Θεσσαλική Νεολαία με τίτλο «Γνωρίστε τις ρίζες μας / γνωρίστε τους ήρωές μας» στη Θεσσαλία και για το σκοπό αυτό ζητήσαμε από την επιτροπή 2021 την ένταξη της πρότασής μας στο πρόγραμμα. Παρόλο που την επιμεληθήκαμε με τόσο μεράκι τη δράση αυτή απογοητευτήκαμε από την αρνητική απάντηση που πήραμε. Στη συνέχεια αντί αυτού απευθυνθήκαμε στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού και περιμένουμε την έγκριση.

Συγκεκριμένα η δράση περιλαμβάνει μια ομάδα της θεσσαλικής νεολαίας από παιδιά από όλο τον κόσμο να συμμετέχουν σε μια πολιτιστική και εκπαιδευτική περιπέτεια γνωρίζοντας τις ρίζες τους και τους Θεσσαλούς ήρωες της επανάστασης του 1821. Βασικοί σταθμοί της περιπέτειας είναι το Μαυρομάτι Καρδίτσας, γενέτειρα του Γεωργίου Καραϊσκάκη, το Βελεστίνο Μαγνησίας, γενέτειρα του Ρήγα Φεραίου και άλλοι δήμοι της Θεσσαλίας που είναι γενέτειρες Θεσσαλών ηρώων της επανάστασης. Τέτοιες δράσεις φέρνουν κοντά στην ιδιαίτερη πατρίδα τους τα νέα παιδιά ώστε να γνωρίσουν και να νιώσουν από κοντά τα ήθη, έθιμα, τις παραδόσεις και τη νοοτροπία του ελληνικού γένους και να τονώσουν την εθνική τους ταυτότητα.

Τέλος θα θέλαμε ως νεολαία μέσω μιας δράσης να επισκεφτούμε την πατρίδα μας και να περιηγηθούμε στη Βουλή των Ελλήνων, στο Σύνταγμα, στο μουσείο της Ακρόπολης και σε άλλους χώρους για να γνωρίσουμε από κοντά τον πλούτο και την ιστορία της χώρας μας. Επιπλέον με αφορμή τον εορτασμό των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση θα ήταν καλό να είχαμε ελεύθερη πρόσβαση στα δημόσια μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους ώστε να νιώσουμε το μεγαλείο του ελληνικού πολιτισμού και να το μεταλαμπαδεύσουμε στις χώρες τις οποίες ζούμε.»

Ο κ. Σάββας Αναστασιάδης συνεχάρη την Πρόεδρο της Θεσσαλικής Νεολαίας Ευρώπης για την ομιλία της και για τις δράσεις της νεολαίας καθώς αποτελεί το μέλλον και τη συνέχεια του ελληνικού στοιχείου. Διαβεβαίωσε την κ. Αναστασία Κερασοβίτη ότι θα στηρίξει προσωπικά την εκδήλωση «Γνωρίστε τις ρίζες μας – Γνωρίστε τους ήρωές μας» που διοργανώνεται από την Παγκόσμια Συνομοσπονδία Θεσσαλών για τη Θεσσαλική Νεολαία και θα προσκαλέσει τους εκπροσώπους της Θεσσαλικής Νεολαίας στη Βουλή όταν περάσει η Πανδημία. Ακόμα πρότεινε μια νέα συζήτηση στην Επιτροπή με εκπροσώπους της Παγκόσμιας Νεολαίας από Θεσσαλία και από άλλες περιοχές της Ελλάδος με θέματα αποκλειστικά που απασχολούν τη Νεολαία του εξωτερικού. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι υπόλοιποι ομιλητές βουλευτές δήλωσαν τη στήριξή τους στη νεολαία.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.