Αρετή Σπανομάρκου: «Η δημιουργία συνεχίζεται και σε αυτούς τους καιρούς»

Για τη δημιουργία ενός εορταστικού- θρησκευτικού άλμπουμ , μίλησε η διεθνώς καταξιωμένη συνθέτρια

«Αγαπάμε την καινούργια μας δουλειά», είναι τα πρώτα λόγια της Αρετής Σπανομάρκου για το χριστουγεννιάτικο δίσκο «Christmas Magic» σε σύνθεση και ενορχήστρωση της ίδιας και της αδερφής της Ιωάννας, με την συμμετοχή πληθώρας καταξιωμένων καλλιτεχνών που μας χαρίζουν την υπέροχη φωνή τους.
Η μια εκ των δύο διεθνώς καταξιωμένων συνθετριών (Αρετή και Ιωάννα Σπανομάρκου*), μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή, εύχεται ο δίσκος να μπει στις καρδιές του κόσμου και να τους βάλει στο κλίμα των εορτών, ειδικά τώρα που αυτή την περίοδο περνάμε πολύ δύσκολα, λόγω της πανδημίας και των μέτρων.

Περίοδος ακόμη επίκαιρη, μιας που και για τα Θεοφάνεια, τα κάλαντα ακούγονται… αλήθεια, εσείς μικρές λέγατε τα κάλαντα;

Φυσικά! Συμμετείχαμε και εμείς σε αυτήν την παράδοση η οποία είναι στην ουσία η διάδοση ότι ήρθαν αυτές οι γιορτινές μέρες. Το έθιμο αυτό ξεκίνησε στα πρωτοχριστιανικά χρόνια. Έχουμε να θυμόμαστε πολλά πράγματα, όπως όλα τα παιδιά. Με το άλμπουμ θέλαμε να δώσουμε αυτή την αίσθηση και να τους κάνουμε όλους να θυμηθούν εκείνα τα χρόνια. Το άλμπουμ δεν είναι μόνο για παιδιά. Μάλιστα, η ιδέα της σκηνοθέτριας Κωνσταντίνας Νικολαΐδη ήταν να κάνουμε ένα άλμπουμ χριστουγεννιάτικων τραγουδιών, αλλά με νέες επανεκτελέσεις και ένα αποτέλεσμα πιο διαχρονικό, να μπορεί να αγγίξει όλες τις καρδιές, ακόμα και των μεγάλων. Γιατί κι εμείς ως μεγάλοι έχουμε την ανάγκη να βγούμε από την καθημερινότητα και τη ρουτίνα και να θυμηθούμε το μήνυμα των Χριστουγέννων.

Η συνεργασία με τους καλλιτέχνες που έκαναν πράξη το έργο σας, πώς ήταν;

Είμαστε χαρούμενες γιατί ανταποκρίθηκαν πραγματικά όσοι αγαπούσαν τα Χριστούγεννα και θέλανε να ασχοληθούνε με ένα θρησκευτικό άλμπουμ, καθώς φυσικά οι γιορτές αυτές αφορούν τη θρησκεία μας. Είναι στο σύνολο οκτώ καλλιτέχνες, τέσσερις τραγουδιστές και τέσσερις ηθοποιοί του θεάτρου και της τηλεόρασης. Είναι ο Γρηγόρης Βαλτινός, ο Βασίλης Λέκκας, η Μπέσσυ Μάλφα, ο Κώστας Μαρτάκης, ο Ρένος Χαραλαμπίδης, η Ελένη Καρακάση, ο Σωτήρης Ψυλλάκης και ο Βαγγέλης Κονιτόπουλος. Είμαστε χαρούμενες γιατί όλοι μαζί συνδυαστικά παρέχουν το σύνολο της μουσικής στη χώρα μας. Κάποιοι από αυτούς θα μας εκπλήξουν κιόλας. Όπως ο Κώστας Μαρτάκης που δείχνει ένα διαφορετικό πρόσωπο από αυτό που έχουμε συνηθίσει. Μάλιστα, τον ενθαρρύναμε προς αυτή την κατεύθυνση. Ήταν σαν τενόρος, θα μπορούσαμε να πούμε. Ο Βασίλης Λέκκας από την άλλη, είναι ένας τεράστιος τραγουδιστής και με τεράστια προσφορά στη δισκογραφία, και έδωσε το δικό του μήνυμα.
Η Μπέσσυ Μάλφα επίσης, θα μπορούσε κάλλιστα να είναι μια σοπράνο. Εξίσου η Ελένη Καρακάση παρουσιάζει έναν άλλο χαρακτήρα. Οι καλλιτέχνες μας είναι πολυτάλαντοι και χαιρόμαστε που και εκείνοι αγκάλιασαν το άλμπουμ. Ήρθαν στο στούντιο με την ψυχή τους και τραγούδησαν. Ένα χρόνο δουλεύαμε για να δημιουργήσουμε αυτή τη δουλειά και σήμερα παρουσιάζεται στους ακροατές.
Καταλαβαίνω ότι και εσάς σας κέρδισαν οι άνθρωποι που συμμετείχαν στο άλμπουμ, αλλά και οι ίδιοι θεωρώ ότι βίωσαν όμορφα την εμπειρία αυτή, καθώς είχαν ίσως και την αντίστοιχη ανάγκη…
Οι στιγμές με τον καθένα τους ήταν πολύ συγκινητικές στο στούντιο. Επιλέξαμε ποιο τραγούδι θα ταίριαζε στον καθένα σύμφωνα με την πορείας τους, με τις δυνατότητές τους, για να εκφράσουν το βαθύ νόημα του κάθε τραγουδιού. Επιλέχθηκαν πολύ προσεκτικά οι συντελεστές.

Καταλαβαίνω ότι η δράση σας δεν σταματά, οπότε τι άλλο υπάρχει στα σχέδιά σας από εδώ και έπειτα;

Η δημιουργία συνεχίζεται ακόμα και σε αυτούς τους καιρούς. Καταφέρνουμε και συνεχίζουμε τη δισκογραφία μας παρά τα μέτρα για την πανδημία. Συγκεκριμένα, συνεχίζουμε το έργο της μελοποίησης σύγχρονων Ελλήνων ποιητών. Ο πλούτος που έχουμε στα χέρια μας είναι πολύ μεγάλος και προέρχεται από την ποίηση των σύγχρονων καιρών που άνθισε και αναπτύχθηκε πάλι λόγω της κατάστασης. Αυτά τα ποιήματα τα μελοποιούμε και θέλουμε με αυτόν τον τρόπο να έρθουν κοντά στα αυτιά των ανθρώπων. Είναι ο πιο εύκολος τρόπος να ταξιδέψει η ποίηση μέσα από τη μουσική.

*Οι αδελφές Σπανομάρκου

Οι αδελφές Σπανομάρκου (Ιωάννα και Αρετή) είναι μουσικοσυνθέτριες, στιχουργοί και παραγωγοί. Αποτελούν καλλιτεχνικό δίδυμο, και μαζί έχουν γράψει και κυκλοφορήσει πολλά μουσικά album, αλλά και μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο. Για τις δημιουργίες τους έχουν διακριθεί και βραβευτεί σε διεθνείς διαγωνισμούς μουσικής σύνθεσης. Είναι επίσης παραγωγοί, editors και σκηνοθέτριες ταινιών μικρού μήκους, και μουσικών βίντεο. Το μουσικό τους ύφος απλώνεται σε πολλά είδη μουσικής, από ρεμπέτικο, classic rock, jazz, epic, συμφωνική έως και ηλεκτρονική progressive μουσική. Από το 2021, είναι μέλη της επιτροπής ψηφοφορίας των βραβείων Grammy!

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.