Αξιοσημείωτη και ανοδική η πορεία του Συλλόγου «Φίλων Μουσείων»

Υπότ……… Πλήθος εκδηλώσεων, δράσεων και παρεμβάσεων υπέρ του πολιτισμού

Οι «Φίλοι των Μουσείων» είναι μια κίνηση που έχει αναπτυχθεί σε όλη τη χώρα αλλά και στο εξωτερικό, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, πλαισιώνοντας τους σκοπούς και το έργο των μουσείων. Στα περισσότερα Μουσεία της χώρας, έχουν συσταθεί σωματεία Φίλων του Μουσείου, των οποίων τα μέλη αναπτύσσουν μεγάλη δραστηριότητα, ενώ χαρακτηριστική και ενδεικτική, είναι η αξιοσημείωτη δράση του τοπικού σωματείου «Φίλοι Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου και Αρχαιολογικών χώρων Μαγνησίας και Σποράδων».
Όπως δήλωσε στη «ΜΑΓΝΗΣΙΑ», η πρόεδρος του φορέα κα Σούλα Μπαρτζιώκα, «όλα τα σωματεία, συνδέονται μεταξύ τους, μέσα από ένα δίκτυο, της Ελληνικής Ομοσπονδίας Φίλων Μουσείων όπου και είμαστε μέλη, αλλά και μέσω της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Φίλων των Μουσείων».
Το σωματείο είναι νεοσύστατο, ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2015 όταν πολίτες του Βόλου και της Μαγνησίας, «με τους οποίους μας συνδέει η αγάπη για τον πολιτισμό , άτομα που έχουν υπηρετήσει σε όλη τους τη ζωή τον πολιτισμό, αρχαιολόγοι, μηχανικοί, εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, Μουσειοπαιδαγωγοί , ξεναγοί , Πανεπιστημιακοί, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας, αποτελώντας τα ιδρυτικά μέλη», όπως σημειώνει.

«Συνδετικός κρίκος»
Το σωματείο ιδρύθηκε με σκοπό να αποτελέσει το συνδετικό κρίκο μεταξύ του Μουσείου και της κοινωνίας συσπειρώνοντας όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες γύρω από τους πολιτιστικούς φορείς. Όπως εξηγεί η κα Μπαρτζιώκα, «το όραμά μας είναι να πείσουμε όλο και περισσότερο κόσμο, να δείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον του για τον πολιτισμό. Η μορφωτική και πολιτιστική ανάπτυξη και καλλιέργεια των μελών του, αλλά και όλων των πολιτών, είναι πρωτίστως σκοπός των Φίλων του Μουσείου. Η σφραγίδα και το λογότυπο του σωματείου μας απεικονίζουν την Αργώ, με τον Ιάσονα σε νεανική ηλικία. Λεπτομέρεια από παράσταση ερυθρόμορφου κρατήρα (400-390 π.Χ.) που βρίσκεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο στο Palazzo Jatta, στο Ruvo της Απουλίας, στην Ιταλία».
Ειδικότεροι σκοποί του σωματείου, είναι η υποστήριξη των ερευνητικών, εκπαιδευτικών εκθεσιακών, πολιτιστικών δραστηριοτήτων του μουσείου, η προβολή της αρχαίας της βυζαντινής και νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς, της Μαγνησίας και των Σποράδων, η πολιτιστική και τουριστική ανάδειξη της περιοχής καθώς και η προσπάθεια καλλιέργειας της τουριστικής συνείδησης του κοινού με ενημέρωση των πολιτών, ώστε να υιοθετούνται φιλοπολιτιστικές και φιλοτουριστικές τάσεις.
Το σωματείο προωθεί συνεργασίες και αναπτύσσει σχέσεις με άλλους αντίστοιχους φορείς, οργανώνει και συμμετέχει σε εκπαιδευτικές ,πολιτιστικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες, Διοργανώνει διαλέξεις, σεμινάρια πολιτιστικά ταξίδια, αρχαιολογικούς περιπάτους, επισκέψεις και ξεναγήσεις σε μνημεία και Μουσεία της χώρας μας και του εξωτερικού.
Οι «Φίλοι του Μουσείου», διαθέτουν δική τους ιστοσελίδα, μέσω της οποίας γίνεται και η ηλεκτρονική εγγραφή των νέων μελών, αλλά και προβολή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το facebook μέσα από το οποίο γίνονται οι περισσότερες ανακοινώσεις και ενημερώσεις, προς το κοινό, με περισσότερα από 600 μέλη. Ήδη μέσα σε λίγους μήνες είναι εντυπωσιακός ο αριθμός των εγγεγραμμένων μελών, ο οποίος συνεχώς αυξάνεται. Οι φίλοι του Μουσείου είναι σωματεία αναγνωρισμένα από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Ελεύθερη πρόσβαση στα Μουσεία
Με σχετική απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού η οποία αναγράφεται πάνω στην κάρτα όλα τα μέλη των Φίλων των Μουσείων προμηθεύονται την κάρτα μέλους από το Δ.Σ. με την οποία έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε όλα τα κρατικά Μουσεία. Οι Φίλοι του Μουσείου ανά τον κόσμο, επιτελούν ένα αξιόλογο έργο που στηρίζει και αναδεικνύει τα τοπικά Μουσεία, παράλληλα με τις αξιέπαινες προσπάθειες του εκάστοτε επιστημονικού προσωπικού τους. Όλες οι δράσεις γίνονται σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας και τόσο η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας κ. Ανθή Ευσταθίου Μπάτζιου, όσο και το επιστημονικό προσωπικό της Εφορείας στηρίζουν το έργο.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.