Χρίστος Στυλιανού: Ο συνθέτης πίσω από τα τραγούδια των πιο αγαπημένων σειρών !

Από το «Τατουάζ» και τις «8 Λέξεις», έως την «Αγάπη Παράνομη» και τη «Γη της Ελιάς»

Από το νησί της Θεάς Αφροδίτης, ο Χρίστος Στυλιανού κατάφερε να μαγέψει με τις μελωδίες του και την Ελλάδα. Η σύνθεσή του σε αγαπημένες και πολύ επιτυχημένες σειρές της ελληνικής τηλεόρασης, έβαλε την αισθαντική μουσική του σε κάθε ελληνικό σπίτι και ο πολυτάλαντος συνθέτης μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και τη ΜΑΓΝΗΣΙΑ, για τη διαδρομή του, αλλά και τη συνεργασία του με την Ελένη Ζιώγα, όπου μαζί χρωμάτισαν τις σκηνές των σειρών «Η Γη της Ελιάς» και «Αγάπη Παράνομη».

Συνέντευξη στον ΗΛΙΑ ΚΟΥΤΣΕΡΗ

Το να δημιουργεί τραγούδια και να συνθέτει είναι το οξυγόνο του, όπως παραδέχτηκε ο Χρίστος Στυλιανού που από πέρυσι τον Γενάρη συνέπραξε με την Ελένη Ζιώγα και οι δύο τους δέθηκαν τόσο πολύ, που το αποτέλεσμα των στίχων και της μουσικής αποτελεί μια πρωτόγνωρη εμπειρία και για τους θεατές των σειρών, που σιγοτραγουδούν κάθε φορά που ξεκινούν οι τίτλοι αρχής ή κάθε φορά που οι σκηνές “δένονται” με μουσική και λόγια.

«Με την Ελένη Ζιώγα μας συνδέει

μια τρομερή επικοινωνία»

Ο Χρίστος Στυλιανού ασχολήθηκε αρχικά με τον ξενόγλωσσο στίχο, όπου και ο ίδιος ερμήνευε. Πέρασε στον ελληνικό στίχο και όλοι γνωρίσαμε την χροιά του μέσα από τα τραγούδια που έντυναν το Τατουάζ και τις 8 Λέξεις.

Πέρυσι τον Γενάρη όμως ήρθε η συνεργασία με την Ελένη Ζιώγα. “Είχαμε ξεκινήσει με την Ελένη Ζιώγα από τον Γενάρη να δημιουργούμε ένα καινούργιο project, στο οποίο θα συμμετείχαν διάφοροι ερμηνευτές. Το πρώτο τραγούδι που είχαμε φτιάξει είχε επιλεγεί από τη σειρά Η Γη της Ελιάς, που προβάλλεται στο Mega και προχώρησε και ολοκληρώθηκε ένα άλλο project που είναι η Αγάπη Παράνομη που είμαι πολύ χαρούμενος, γιατί είναι δουλειές που έγιναν  με μεγάλη αγάπη από τους συντελεστές”, σημειώνει ο καλλιτέχνης και συμπληρώνει πως με την Ελένη Ζιώγα τους συνδέει μια τρομερή επικοινωνία και ως ανθρώπους και ως δημιουργούς.

Μιλώντας για την Αγάπη Παράνομη που προβλήθηκε από την ΕΡΤ, ο Χρίστος Στυλιανού έχει να πει τα καλύτερα. “Ήταν μια δουλειά που αγάπησα πάρα πολύ και ήταν μια μεγάλη πρόκληση για μένα γιατί όταν έχεις την υπέροχη γραφή της Ελένης Ζιώγα και την εξαιρετική σκηνοθετική ματιά του Νίκου Κουτελιδάκη, έπρεπε να αποδώσω το συναίσθημα που απατούσε κάθε σκηνή με εξαιρετικό καστ, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Νίκος Ψαράς και άλλους. Όταν δημιουργείς κάτι και βάζεις όλη σου την αγάπη και ο κόσμος το αποδέχεται είναι ό,τι σημαντικότερο για έναν μουσικό”, τόνισε.

«Το σενάριο είναι αυτό, που θα δημιουργήσει

το συναίσθημα και το ύφος για το αποτέλεσμα»

Βέβαια, είναι πολύ διαφορετική η σύνθεση για μια σειρά, όπως εξομολογείται ο ίδιος καθώς κάθε σειρά έχει τη δική της κατεύθυνση και ο δημιουργός πρέπει να μπει μέσα στο σενάριο, να δει τι χρειάζεται από θέμα συναισθημάτων, ηχοχρωμάτων και όλα αυτά να τα  ακολουθήσει. Το σενάριο είναι αυτό, όπως σημειώνει, που θα σου δημιουργήσει το συναίσθημα και το ύφος για το αποτέλεσμα που πρέπει να βγάλεις και αυτό είναι και το ζητούμενο. Να συνδεθεί ένα τραγούδι μιας σειράς με την ίδια τη σειρά. “ Είναι πολύ σημαντικό το τραγούδι να γίνει ένα με τη σειρά, εικόνα και μουσική να συμπληρώνει το ένα το άλλο”, είπε χαρακτηριστικά.

Ο Χρίστος Στυλιανού φαίνεται πως έλκεται από τη δημιουργία τραγουδιών για σειρές. Ο λόγος; “Είναι πολύ όμορφο να μπορείς να ζωντανέψεις και να ακολουθήσεις το συναίσθημα κάθε σκηνής. Είναι μεγάλη πρόκληση να μπορέσεις μαζί με αυτό που δείχνει η εικόνα να συνδυάσεις το κάθε συναίσθημα, κάθε σκηνής”, επισημαίνει και σημειώνει πως σε ένα τραγούδι 50% ρόλο παίζει ο στίχος και 50% η μουσική. “Αν αυτά τα δύο δεν γίνονται ένα, δεν υπάρχει το σωστό αποτέλεσμα. Η Ελένη Ζιώγα  είναι γνωστό τι γράφει. Ο ένας συμπληρώνει τον άλλο και είναι πολύ σημαντικό για εμάς και για το αποτέλεσμα”, αναφέρει ο γνωστός μουσικός.

«Από μικρό παιδί μου δίνει οξυγόνο

η σύνθεση και η δημιουργία μουσικής»

Η ερμηνεία των τραγουδιών και το “ντύσιμό” τους με φωνές είναι ακόμη ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί.

“”Το Θεριό” μόλις γράφτηκε είπαμε ότι αυτό είναι… Απόστολος Ρίζος, που το έχει ερμηνεύσει εξαιρετικά. Δεν  θα γράψω έχοντας στο μυαλό μου μια συγκεκριμένη φωνή, αλλά όταν βγει το αποτέλεσμα εκεί νιώθεις ότι το τραγούδι ταιριάζει απόλυτα σε μια φωνή. Είναι και ο στίχος που θα δώσει αυτή την κατεύθυνση. Από μικρό παιδί μου δίνει οξυγόνο η σύνθεση και η δημιουργία μουσικής”, λέει ο συνθέτης.

Μάλιστα, αυτό το …οξυγόνο του δίνει και την ώθηση να μπορέσει να συνεχίσει να είναι αισιόδοξος στην υπάρχουσα κατάσταση. “Η κατάσταση που βιώνουμε είναι πολύ δύσκολη για όλους. Ειδικά ο χώρος του πολιτισμού έχει πληγεί πολύ άσχημα. Εμείς ως δημιουργοί αυτό είναι το οξυγόνο μας. Μέσα σε αυτή την κατάσταση που ζούμε είναι το μοναδικό που μου δίνει οξυγόνο για να μπορέσω να συνεχίσω να είμαι αισιόδοξος”, καταλήγει.

 

 

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.