Διάλεξη στο πλαίσιο της έκθεσης της Ελένης Ζέρβα στο Τζόρτζιο ντε Κίρικο

Συζήτηση με θέμα «Ένας μη αντικειμενικός κόσμος: ο κόσμος της Επιστήμης και ο κόσμος της Τέχνης» θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τετάρτη 12/10, στις 19.30, στο Κέντρο Τέχνης Τζόρτζιο ντε Κίρικο, στο πλαίσιο της έκθεσης «Ελένη Ζέρβα, η πρωτοπόρος της Αφηρημένης τέχνης “ένας μη αντικειμενικός κόσμος”» που παρατείνεται ως τις 31 Οκτωβρίου.

Η Ελένη Ζέρβα, από τις πρωτοπόρου της Αφαίρεσης, γεννήθηκε στον Βόλο το 1917 και υπήρξε μια από τις ελάχιστες γυναίκες που εκπροσώπησαν την Ελλάδα σε κορυφαίες καλλιτεχνικές διοργανώσεις διεθνώς κατά τις δεκαετίες 1960-1970. Στην έκθεση παρουσιάζονται 40 περίπου έργα της που προέρχονται από την παραχώρηση της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείου Αλέξανδρου Σούτζου, στη Διεύθυνση Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου τον Δεκέμβριο του 2015, μέρος από το σύνολο των 200 έργων της δωρεάς της.

Η παρούσα έκθεση του Βόλου αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός γιατί είναι η πρώτη έκθεση, μετά το θάνατό της το 1993, αλλά και μετά το 1977 που σταματά η εκθεσιακή της δραστηριότητα.

Με έναυσμα το θέμα της έκθεσης οι τρεις ομιλητές της συζήτησης, ο Ευστάθιος Ζαφραντζάς, ο Δρ Χρίστος Ξενάκης και η Δρ Χρύσα Δραντάκη, θα προσεγγίσουν την έννοια του «κόσμου» στην Επιστήμη και στην Τέχνη. Θα συντονίσει τη συζήτηση η Ροσσάνα Πώποτα.

Ο Ευστάθιος Ζαφραντζάς, οικονομολόγος, ασχολούμενος ερασιτεχνικά κυρίως με την αστρονομία, την στερεοσκοπία, την αρχαιολογία, θα αναφερθεί στη σχέση του ανθρώπου με τον κόσμο που τον περιβάλλει στην προσπάθειά του να κατανοήσει την υποκειμενική πραγματικότητα που βιώνει μέσα του και την αντικειμενική πραγματικότητα που αντιλαμβάνεται γύρω του με τις αισθήσεις και τον νου του. Διερωτάται πόσο υποκειμενικός μπορεί να είναι ο αντικειμενικός κόσμος που τον περιβάλλει, πόσο αξιόπιστα είναι τα «εργαλεία» που διαθέτει για την γνώση του.

Ο Χρίστος Ξενάκης είναι φυσικός με μεταπτυχιακές σπουδές στη Διδακτική Φυσικών Επιστημών και Διδακτορικό δίπλωμα στη Φυσική με εξειδικεύσεις σε Πανεπιστήμια της Γαλλίας και της Αγγλίας.

Στην ομιλία του με θέμα: «Ταξιδεύοντας με οδηγό τον Einstein:η ανάδυση μιας άλλης πραγματικότητας» θα αναφερθεί στη νέα θεωρία για το χώρο και το χρόνο που πρότεινε ο Einstein στις αρχές του 20ου αιώνα, που άλλαξε τελείως όχι μόνο τη φυσική περιγραφή και μελέτη του Σύμπαντος, αλλά είχε βαθιά επίδραση και σε άλλους τομείς της ανθρώπινης σκέψης και δραστηριότητας, όπως στη φιλοσοφία, στην τέχνη, στη μουσική, κλπ!».
Η Χρύσα Δραντάκη σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Ιστορία Τέχνης με μεταπτυχιακές σπουδές και διδακτορικό στην Κοινωνιολογία της Τέχνης.
Θα αναφερθεί στο πέρασμα από τον «κόσμο» των μεγάλων ιστορικών περιόδων της τέχνης στον ανατρεπτικό 20ο αιώνα των κινημάτων της πρωτοπορίας, όταν ο «κόσμος τα τέχνης» κατά τους φιλοσόφους και κοινωνιολόγους ερμηνεύεται μέσα από την αυτοαναφορικότητα της τέχνης και τις αλληλεπιδράσεις της αγοράς και των θεσμών. Στο πλαίσιο αυτό θα εντάξει τη σημαντική θέση της πρωτοπόρου Ελένης Ζέρβα στην ελληνική καλλιτεχνική σκηνή.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.