Δημ. Ρήτας: Η παγκόσμια κατάσταση με τις συγκρούσεις και τις διαμάχες, δημιουργούν ανασφάλεια στον καθένα μας

«Η βραδιά της βράβευσης ήταν πολύ συγκινητική και τιμητική για εμένα» είπε ο βραβευμένος στιχουργός
Ο ποιητής, στιχουργός και φιλόλογος, μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ για το Α’ βραβείο που κέρδισε σε πανελλήνιο διαγωνισμό ποίησης, με το ποίημα «Πόλεμος»

Πολυπράγμων και πολυβραβευμένος ο Δημήτρης Ρήτας, με την ιδιότητα του θεατρικού συγγραφέα, του ποιητή, του φιλολόγου, του στιχουργού, ενός ακούραστου ανθρώπου των γραμμάτων και των τεχνών, βραβεύτηκε για ακόμη μία φορά πρόσφατα, με το α’ βραβείο στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Ποίησης «Για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821», με το ψευδώνυμο «Ειρηναίος» και το ποίημα με τίτλο «Ο Πόλεμος».
Ο Δημήτρης Ρήτας, καλεσμένος στο πολιτιστικό ένθετο του μεσημεριανού μαγκαζίνο του Ράδιο ΕΝΑ* και στον Ηλία Κουτσερή μίλησε για το βραβείο το οποίο του απονεμήθηκε στις 4 Ιουλίου στο Αττικό Άλσος με επισημότητα, ενώ όλη την εκδήλωση διοργάνωσε και παρουσίασε η Περιφέρεια Αττικής, επίσης με την πολύτιμη αρωγή της Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού, τη γνωστή ηθοποιό Μαίρη Βιδάλη.
Ο ίδιος κάνει ένα γενικό σχόλιο για την βράβευσή του: «Φειδωλή η στάση της
εκάστοτε Πολιτείας από αρχαιοτάτων χρόνων, μέχρι σήμερα, απέναντι στους ανθρώπους του πνεύματος. Οι αρχαίοι μας πρόγονοι ως και τα τείχη γκρέμιζαν για να
περάσουν οι Ολυμπιονίκες, οι αθλητές με τα δυνατά σώματα, αλλά δεν είχαν την ίδια
στάση για τα δυνατά μυαλά, Σωκράτη, Πλάτωνα κι άλλους ανθρώπους του πνεύματος».

Μία μεγάλη στιγμή ήταν αυτή που σας έφερε το α’ πανελλήνιο βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ποίησης «Για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821». Πείτε μας λίγα λόγια σχετικά με αυτό…

Είδα την ανακοίνωση, καθώς και την κριτική επιτροπή η οποία αποτελούνταν από πολύ εξέχουσες προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών. Ο Κώστας Γεωργουσόπουλος, που είναι με το ψευδώνυμο Κ.Χ. Μύρης, είναι ποιητής, μεταφραστής, καθηγητής Πανεπιστημίου. Ο Στέλιος Κανάκης, συγγραφέας και επιμελητής εκδόσεων και εκδότης και ο Κωνσταντίνος Μπούρας, ποιητής και τεχνοκριτικός.
Ήθελα να δοκιμαστώ και σε αυτόν τον διαγωνισμό με το ψευδώνυμο «Ειρηναίος», γιατί είμαι κατεξοχήν φιλειρηνικός άνθρωπος και επηρεασμένος από τον Θουκυδίδη που γράφει για τον Πελοποννησιακό Πόλεμο, ότι «είναι ο πόλεμος ο δάσκαλος της βίας». Αλλά θα αναφερθώ και στον ιστορικό Ξενοφώντα, που λέει ότι «όταν κυριευτεί κάποια πόλη, είναι αιώνιος νόμος να ανήκουν στους νικητές και οι ζωές, αλλά και οι περιουσίες των ηττημένων».
Όλη αυτή η παγκόσμια κατάσταση που επικρατεί σήμερα με τις συγκρούσεις και τις εμφύλιες διαμάχες, με τον οικονομικό πόλεμο, δημιουργούν μία ανασφάλεια και έναν φόβο στον καθένα μας. Αυτή η ανασφάλεια και ο φόβος μπορεί να αποτελέσει και πηγή έμπνευσης για να γράψουμε κάτι σχετικό.
Εγώ έγραψα το ποίημα «Ο Πόλεμος». Με αυτό διαγωνίστηκα και πήρα το α’ βραβείο. Επειδή είμαι και θεατρικός συγγραφέας και έχω κερδίσει το Α΄ Πανελλήνιο Βραβείο Θεάτρου με την ηθογραφική μου κωμωδία «Ο μπάρμπας μου ο Μαχούλιας», είναι γραμμένο κατά κάποιον τρόπο με θεατρική μορφή. Μπορεί να θεωρηθεί δηλαδή ως ένα ιστορικό έργο με τρεις αυτοτελείς σκηνές. Είναι ένα ποίημα, το οποίο αποτελείται από τέσσερις στροφές και κάθε στροφή έχει τέσσερις στίχους. Μάλιστα, κάθε στροφή μπορεί να αποτελέσει και μία θεατρική σκηνή.

Ο Πόλεμος

Ο σταθμός σε κάποιαν άκρη, επλημμύρισε από δάκρυ
κάποιας μάνας για τον γιο της,
για τον πόλεμο τον στέλνει, η πατρίδα της τον παίρνει,
έγινε πια στρατιώτης.
Μακριά σε άλλη χώρα κι άλλη μάνα ζει την μπόρα,
είναι η μάνα του εχθρού του,
ξεκινάει το παιδί της κι είναι ίδια η ευχή της,
η ευχή του γυρισμού του.
Σ’ ένα θρόνο καβαλάρης, μες στα μαύρα του ο Άρης,
χαίρεται για τον καημό τους,
είχε χρόνια να μεθύσει και τη δίψα του να σβήσει
απ’ το δάκρυ των ματιών τους.
Χρόνια πέρασαν και μέρες και χιλιάδες τόσες σφαίρες
με λεβέντες μετρηθήκαν,
στους σταθμούς μετρούν τα τρένα κάτι μάτια βουρκωμένα
που ζητούν όσους δεν ήρθαν.
Όταν το διαβάζω, ανατριχιάζω πάντα. Η βραδιά της βράβευσης ήταν πολύ συγκινητική και τιμητική για εμένα, γιατί αυτή που μου έδωσε το βραβείο είναι η Ολυμπιονίκης Βούλα Πατουλίδου , μία εξαιρετική κυρία, αλλά και η γνωστή ηθοποιός η Μαίρη Βιδάλη.
Πολύ συγκινητικό και συγκλονιστικό το ποίημα… Μεταφέρει άμεσα εικόνες.
Αυτές τις εικόνες επιδιώκω εγώ και στο τραγούδι και στο θέατρο.

Ποια τα σχέδιά σας για το υπόλοιπο καλοκαίρι καλλιτεχνικά;

Το καλοκαίρι βέβαια παίζουμε τώρα και θα συνεχίσουμε να παίζουμε τις κωμωδίες μου. Έχω μία νέα κωμωδία η οποία έχει τίτλο «Μη συζητάς, δεν είναι για κουβέντα», αυτό που λένε στα … Θεσσαλικά. Άλλες είναι, «Του χωριού το κοινοβούλιο» , «Τι είχαν να δουν τα μάτιαμ». Η Περιφέρεια Αττικής εντυπωσιασμένη από το ποίημα και από το α’ βραβείο κανόνισε μία παράσταση και θα παίξουμε στο Αττικό Άλσος, στην Αθήνα 18 Σεπτεμβρίου.

Νομίζω όμως ότι ασχοληθήκατε και με κείμενο που αφορά στον Ρήγα και κάτι ετοιμάζετε

Έχω ετοιμάσει ένα θεατρικό έργο με τον τίτλο «Ρήγας Βελεστινλής» για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821, και τη μουσική την έχει γράψει ο Χρήστος Νικολόπουλος σε δικούς μου στίχους. Σε αυτή την παράσταση, θα συμπεριλάβουμε και αυτό το ποίημα το οποίο θα γίνει τραγούδι και θα τραγουδηθεί από έναν από τους πιο γνωστούς τραγουδιστές. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, όπως λέμε, θα το παίξουμε το έργο. Έχω προσκλήσεις από τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου για τις πέντε πρωτεύουσες, στην Κόρινθο, στο Ναύπλιο, στην Τρίπολη, στη Σπάρτη και στην Καλαμάτα. Εκτιμούμε ότι θα έχουμε περισσότερη ελευθερία και υπολογίζουμε τον χρόνο των παραστάσεων ότι θα είναι ο Νοέμβριος.

Λίγα λόγια για τον Δημήτρη Ρήτα

Γεννήθηκε στην Καρδίτσα, όπου κατοικεί και δραστηριοποιείται μέχρι και σήμερα, έχοντας όμως ιδιαίτερες σχέσεις και αγάπη με τη Μαγνησία. Είναι φιλόλογος, θεατρικός συγγραφέας, ποιητής, στιχουργός, έχοντας συνεργαστεί όλα αυτά τα χρόνια με πολλούς γνωστούς και καταξιωμένους ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών. Το 1984 δημιούργησε στην πόλη της Καρδίτσας το Περιφερειακό Θέατρο Καρδίτσας με το οποίο έχει δώσει χιλιάδες παραστάσεις στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Με την κωμωδία του «Ο μπάρμπας μου Ο Μαχούλιας» κέρδισε το Α΄ Πανελλήνιο Βραβείο Πρωτόπαικτου Θεατρικού Κειμένου, Ιθάκη, 1988. Είναι ο ιδρυτής και Διευθυντής του Περιφερειακού Θεάτρου Καρδίτσας. Τιμήθηκε με τιμητική διάκριση από το Υπουργείο Παιδείας για την προσφορά του στη λαϊκή παράδοση.
Μερικοί από τα σπουδαία ονόματα που συνεργάστηκε αλλά και συνεργάζεται είναι: Απόστολος Καλδάρας, Χρήστος Νικολόπουλος, Θανάσης Πολυκανδριώτης, Χρόνης Αηδονίδης, Τόλης Βοσκόπουλος, Πέτρος Γαϊτάνος, Γλυκερία, Παντελής Θαλασσινός, Αρετή Κετιμέ, Σταμάτης Κόκοτας, Κατερίνα Κούκα, Γιώτα Λύδια, Μιχάλης Μενιδιάτης, Δημήτρης Μητροπάνος, Βίκυ Μοσχολιού, Πόλυ Πάνου, Γιάννης Πάριος, Γιάννης Πουλόπουλος, Ρίτα Σακελλαρίου, Κατερίνα Στανίση και πολλοί άλλοι.
*Οι δηλώσεις του κ. Ρήτα έχουν αποδοθεί απ΄τον ραδιοφωνικό –προφορικό λόγο, στον γραπτό και το κείμενο, δεν αποτελεί γραπτή συνέντευξη.

Ολοκληρώθηκε νέο θεατρικό έργο με τον τίτλο «Ρήγας Βελεστινλής» για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821, με τη μουσική του Χρήστου Νικολόπουλου και σε στίχους του Δημ. Ρήτα

«Η βραδιά της βράβευσης ήταν πολύ συγκινητική και τιμητική για εμένα» είπε ο βραβευμένος στιχουργός

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.