Έγιναν τα εγκαίνια της Έκθεσης Βυζαντινής Ζωγραφικής – Αγιογραφίας

Στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας και συνεχίζεται μέχρι και το Σάββατο 25 Μαρτίου

Για λίγες ακόμη ημέρες θα είναι αναρτημένη η Έκθεσης Βυζαντινής Ζωγραφικής – Αγιογραφίας των Καθηγητών και Φοιτητών του ΘΕΟΛΟΓΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΟΥ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙΟΥ, ΤΜΗΜΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΙΕΡΗΣ ΤΕΧΝΗΣ, που έχει τον τίτλο, «Ευγενική απλότητα και ταπεινή μεγαλοπρέπεια». Συγκεκριμένα μέχρι και το Σάββατο 25 Μαρτίου 2023, στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας, του Δήμου Βόλου.
Η πρωτότυπη και άκρως ενδιαφέρουσα πολιτιστική εκδήλωση με κεντρικό άξονα τη βυζαντινή τέχνη, πραγματοποιείται στο πλαίσιο διεθνών συνεργασιών του φορέα Πολιτισμού της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού, «ΜΑΓΝΗΤΩΝ ΚΙΒΩΤΟΣ, για τη διάσωση και διάδοση του Πολιτιστικού Αποθέματος», για την προώθηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και της ανάδειξης της δυναμικής που υπάρχει σε δράσεις και εκδηλώσεις πολιτισμού του τόπου μας.
Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023, με Αγιασμό που έκανε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας και Πρόεδρος της «Μαγνήτων Κιβωτού», παρουσία αρχών και φιλότεχνου κοινού.
Για το περιεχόμενο της Έκθεσης μίλησε η επιμελήτριά της, Έλενα Νικηφόρου και ο φιλοξενούμενος Καθηγητής Βυζαντινής Τέχνης, Δρ. Sorica Dumitru, ο οποίος αφού ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την φιλοξενία για Πέμπτη φορά, επισήμανε τις άριστες σχέσεις μεταξύ των δύο ομόδοξων Εθνών, την προσπάθεια που γίνεται από το Πανεπιστήμιο για την προστασία των πολιτιστικών αξιών και στον χώρο της Βυζαντινής Αγιογραφίας, έναν δρόμο που έδειξαν οι Άγιοι Πατέρες. Τέλος αναφέρθηκε με ιδιαίτερη έμφαση στην ύπαρξη άφθονων Ελληνικών απεικονίσεων σε πολλές εκκλησιές και Μοναστήρια της χώρας του, ακόμη και πορτρέτα Αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων. Επέδωσε δε στον Σεβασμιώτατο ως δώρο, βιβλίο με την ιστορία του ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΘΕΟΛΟΓΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙΟΥ «ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΟΣ».
Τα εγκαίνια έκλεισε ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ιγνάτιος, ο οποίος αφού ευχαρίστησε την Έλενα Νικηφόρου για την όλη φροντίδα της φιλοξενίας της αντιπροσωπείας και την επιμέλεια της έκθεσης, ανέφερε:
– Αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά στην Έκθεση για να διαπιστώσει το κοινό στοιχείο που υπάρχει ανάμεσα στον Ρουμανικό και στον Ελληνικό λαό. Είναι η Ορθόδοξη πίστη που μας ενώνει και γίνεται έκφραση και στην Αγιογραφία, που μέχρι σήμερα είναι ζωντανή στην παράδοση και στην ζωή των δύο Εκκλησιών μας. Είναι η Ορθοδοξία που πηγάζει από το Άγιο Πνεύμα, που όμως δεν ζητάει να είναι όλα όμοια, αλλά μέσα από την ελευθερία που μας δίνει ο Θεός, αποτυπώνει την έκφραση του κάθε λαού ακόμη και μέσα από την Αγιογραφία. Μπορούμε να παρατηρήσουμε, ενώ είναι κοινή η Ορθόδοξη παράδοση, ότι στα πρόσωπα αποτυπώνεται η έκφραση του Ρουμανικού λαού.
Το δεύτερο που θέλω να επισημάνω είναι ότι πρόκειται για έργα νέων ανθρώπων, που σπουδάζουν αυτή την Τέχνη σε μια σύγχρονη εποχή, μια εποχή εκκοσμίκευσης που πολλοί μιλούν για την απώλεια των Χριστιανικών αρχών που έχουμε μέσα στην Ευρώπη, Αποδεικνύεται όμως ότι υπάρχουν νέοι που «πηγαίνουν αντίθετα στο ρεύμα» και θέλουν να ακολουθήσουν την Ορθόδοξη παράδοση, αποτελώντας την ελπίδα για το μέλλον του κόσμου. Η Βυζαντινή Αγιογραφία λειτούργησε πολύ έγκαιρα με ένα τρόπο, με τον οποίο πολύ αργότερα λειτούργησαν οι Δυτικοί Καλλιτέχνες. Οι νέοι άνθρωποι, τόσο της δικής μας σχολής «Διά χειρός», όσο και του Πανεπιστημίου του Βουκουρεστίου, κρατούν την παράδοση και το μέλλον.
Τους συγχαίρουμε από την καρδιά μας και χαιρόμαστε που τους φιλοξενούμε στη Μητρόπολη και στην πόλη μας. Στην ολιγοήμερη διαμονή τους στην περιοχή μας θα έχουν τη δυνατότητα, μέσα από το πρόγραμμα που έχουμε καταρτίσει να γνωρίσουν τις ομορφιές του Πηλίου, της Όθρυος και της περιοχής της Αγιάς, αλλά και τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια μας, όπου θα έχουν τη δυνατότητα κι εκείνοι να διαπιστώσουν πως κρατάμε ζωντανή την παράδοση και στην Βυζαντινή Αγιογραφία.
Και κατέληξε:
– Περιμένουμε πάντοτε τους φοιτητές αυτούς. Θα χαρούμε να τους φιλοξενήσουμε και πάλι, αλλά και όταν γίνουν μεγάλοι καλλιτέχνες, με ατομικές τους εκθέσεις.
Ο Σεβ, Μητροπολίτης, ανταπέδωσε το δώρο της Ρουμάνικης αντιπροσωπείας, με το Λεύκωμα της Δήμητρα Στασινοπούλου, που έλαβε το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για το 2022 και τιτλοφορείται: «1821 – Η Ελληνική Επανάσταση στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες Μολδαβίας & Βλαχίας. Στα βήματα του Αλέξανδρου Υψηλάντη». Το Λεύκωμα εικονίζει την πορεία του Αλέξανδρου Υψηλάντη στην περιοχή της Βλαχίας, σημερινής Ρουμανίας, από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης μέχρι την ηρωική Μάχη του Δραγατσανίου, και επιπλέον είναι μια γοητευτική ξενάγηση σε τόπους όπου έλαμψε η Ορθοδοξία και το ελληνικό δαιμόνιο στο εμπόριο, στις τέχνες, στον πολιτισμό και άφησαν τα ιστορικά, θρησκευτικά και αισθητικά αποτυπώματά τους εδώ και πολλούς αιώνες.

Αυτό το Λεύκωμα θα έχουν τη δυνατότητα να το παραλάβουν στην ίδια τους τη χώρα οι Καθηγητές και οι φοιτητές της αποστολής, μέσα από τη δυνατότητα που τους δίνει η ίδια η συγγραφέας.
Τα εκατό και πλέον έργα που εκτίθενται με μεγάλες παραστάσεις σε μουσαμά 2Χ1,30, ανατομικές μελέτες 0,50Χ0,70μ, αγιογραφίες σε διάφορα μεγέθη, εικόνες σε ξύλο 0,30Χ 0,40μ και άλλες δημιουργίες, θα παραμείνουν μέχρι το Σάββατο 25 Μαρτίου 2023, δίνοντας τη δυνατότητα σε όσους τα επισκεφθούν να διαπιστώσουν την ακρίβεια των αναφερομένων.
Οι φοιτητές που συμμετέχουν με έργα τους, με την ευθύνη του Καθηγητή του Πανεπιστημίου Δρ. Sorica Dumitru, είναι, Marius Radu, Isar Maria,
Ilona Foiea, Esanu Oxana, Cezar Corici, Mihail Puiu.
Ώρες λειτουργίας κάθε ημέρα από τις 10.00 έως 13.00 και το απόγευμα από 17 έως 21.00.
Στοχεύοντας στην εδραίωση μιας σχέσης ανταλλαγής γνώσεων, εμπειριών και μακροχρόνιας συνεργασίας, σύντομα θα επισκεφθεί το Βουκουρέστι αντίστοιχη αντιπροσωπεία της Ιερά Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού, για να παρουσιάσει στοιχεία του Ορθόδοξου πολιτισμού της περιοχής μας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.