Εκδηλώσεις για την Επέτειο Μνήμης στον Βόλο

φωτογραφία αρχείου
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
Με μουσική , χορό, Θέατρο, Εικαστικά, Γαστρονομία, αφιερωμένα στις Χαμένες Πατρίδες

«Με ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων ο Δήμος Βόλου τιμά την Επέτειο Μνήμης των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή» όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Σύμφωνα με όσα τονίζονται, από τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου έως και το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2022, εκδηλώσεις θα διεξάγονται καθημερινά σε χώρους πολιτισμού της Νέας Ιωνίας καθώς και στην Πλατεία του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας, με στόχο τη Μνήμη, τη μνήμη των γεγονότων αλλά και τη μνήμη της ζωής των Χαμένων Πατρίδων, της καθημερινότητας, του πολιτισμού, της κουλτούρας των Ελλήνων που ξεριζώθηκαν από τις χαμένες τους πατρίδες και εγκαταστάθηκαν πλέον σε νέους τόπους της «μητέρας Πατρίδας».
Στο πλαίσιο της Επετείου Μνήμης, προετοιμάστηκε από τον Δήμο Βόλου και τη Διεύθυνση Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ ΔΗΠΕΘΕ, ένα πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων που περιλαμβάνει το σύνολο των τεχνών. Μουσική , Χορός, Θέατρο, Εικαστικά, ακόμη και Γαστρονομία, όλα αφιερωμένα στις Χαμένες Πατρίδες.

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων 12 – 17 Σεπτεμβρίου 2022

• Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2022, Πλατεία Ευαγγελιστρίας Νέας Ιωνίας, ώρα έναρξης 7.00μ.μ.
Παραδοσιακοί Χοροί των Χαμένων Πατρίδων με ζωντανές αφηγήσεις από τους: Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών Μαγνησίας «Το Εγγλεζονήσι», Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών Ν. Ιωνίας Μαγνησίας «Ίωνες», Ένωση Ποντίων Νομού Μαγνησίας, Σύλλογος Διατήρησης και Προβολής της Παράδοσης της Ανατολικής Ρωμυλίας Βόλου, Πολιτιστικός Σύλλογος Ανατολικής Ρωμυλίας Νέα Αγχίαλος.
Η αφιερωμένη στις Χαμένες Πατρίδες εβδομάδα ξεκινά με μία ζεστή συνάντηση των απογόνων των Προσφύγων, των παιδιών και ενηλίκων που συμμετέχουν στα χορευτικά τμήματα των Προσφυγικών Συλλόγων και ανανεώνουν την παράδοση. Το πρώτο χειροκρότημα ανήκει σε δασκάλους και χορευτές όλων των ηλικιών, όλων των Συλλόγων και Φορέων της πόλης που συντηρούν τη Μνήμη και τη μεταφέρουν στο σήμερα. Το πρώτο χειροκρότημα ανήκει επίσης στα μέλη των Συλλόγων που αφιερώνουν χρόνο και μεράκι για να διατηρούνται οι Προσφυγικοί Σύλλογοι και Φορείς, να ανανεώνονται τα μέλη τους και ως ενεργοί πολίτες να συμβάλλουν στην κοινωνική και πολιτιστική εξέλιξη της σύγχρονης πόλης του Βόλου.
Κατά τη διάρκεια της παράστασης θα εναλλάσσονται η Αφήγηση και ο Χορός και η συγκεκριμένη εκδήλωση θα αποτελέσει μία δυναμική «εισαγωγή» για τις επόμενες εκδηλώσεις της εβδομάδας, τις εκδηλώσεις που θα προκαλέσουν συγκίνηση, θα ανασύρουν μνήμες, θα γεμίσουν την πόλη με μουσικές, κείμενα, ακόμη και αρώματα των Χαμένων Πατρίδων.

Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2022, Θερινό Δημοτικό Θέατρο Νέας Ιωνίας, Ώρα έναρξης: 8.00μ.μ.
«Τα άνθη της καταστροφής» – Μουσικοθεατρική Παράσταση αφιερωμένη στους Μικρασιάτες Πρόσφυγες.
Αφιέρωμα στην μουσική και τα τραγούδια, τον ήχο και τον λόγο της Μικράς Ασίας. Ο τραγουδιστής Γιάννης Διονυσίου με τους ηθοποιούς Δανάη Λουκάκη και Σόλωνα Τσούνη, με τη συνοδεία ορχήστρας κλασικών και παραδοσιακών οργάνων και όχημα γνωστά τραγούδια αλλά και πρωτότυπες συνθέσεις του Θοδωρή Λεμπέση, θα μας ταξιδεύσουν στον «μυθικό» αλλά και τον ιστορικό τόπο της Μικράς Ασίας. Οι βασικοί σταθμοί αυτού του ταξιδιού, η ζωή πριν την απελευθέρωση, η απελευθέρωση, η ήττα, η καταστροφή, η προσφυγιά και το ρίζωμα στην Ελλάδα.
Μουσική και λόγος εξιστορούν και ζωντανεύουν τις «μνήμες» των Μικρασιατών με τον τραγουδιστή ως τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στο τραγούδι και την δραματοποιημένη αφήγηση. Μια αφήγηση σε κείμενο της Ευγενίας Μαραγκού, που βασίζεται στα ιστορικά γεγονότα, πλήθος προσωπικών μαρτυριών επιζώντων της καταστροφής αλλά που φέρει και το αποτύπωμα του μεγάλου Μικρασιάτη λογοτέχνη Ηλία Βενέζη ως ελάχιστο φόρο τιμής.
Η παράσταση που έχει σκηνοθετήσει η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη έχει ως πρωταγωνιστές τα τραγούδια και την μουσική τα οποία αποτελούν το όχημα που θα μεταφέρει ατόφια την αίσθηση της ιστορίας της Μικράς Ασίας, καθώς μπορεί οι Μικρασιάτες να έχασαν πολλά στην καταστροφή, αλλά τα τραγούδια τους κατάφεραν να τα «φέρουνε» μαζί τους.
Ο Γιάννης Διονυσίου, ο ερμηνευτής με τις αμέτρητες γνώσεις στο χώρο της Μουσικής και οι ταλαντούχοι ηθοποιοί Δανάη Λουκάκη και Σόλων Τσούνης με τη συνοδεία δέκα μουσικών παραδοσιακών και κλασικών οργάνων, σμίγουν τη Δύση με την Ανατολή και προκαλούν ρίγη συγκίνησης στο κοινό τους. Παράλληλα, δίνοντας έμφαση στην εγκατάσταση των Προσφύγων στις νέες τους πατρίδες και τη συνέχεια της ζωής, δίνουν ένα αισιόδοξο μήνυμα το οποίο «προδίδει» το τίτλος της παράστασης «Τα Άνθη της Καταστροφής»!
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Ερμηνευτής: Γιάννης Διονυσίου
Ηθοποιοί: Δανάη Λουκάκη, Σόλων Τσούνη
Μουσική σύνθεση, ενορχήστρωση και διεύθυνση ορχήστρας: Θοδωρής Λεμπέσης
Κείμενα: Ευγενία Μαραγκού
Επιστημονική συνεργάτιδα: Πηνελόπη Δεληγιάννη
Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα
Σκηνικά – Κοστούμια: Γιώργος Λιντζέρης
Χορογραφία: Κατερίνα Γεβεντζή
Σκηνοθεσία: Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη
Συνοδεύει ορχήστρα κλασικών και παραδοσιακών – λαϊκών μουσικών (10μουσικοί)
Η μουσική παράσταση που θα φιλοξενηθεί από τον Δήμο Βόλου στις 13 Σεπτεμβρίου, έχει ταξιδέψει σε πόλεις και φεστιβάλ στην Ελλάδα όπως: Φεστιβάλ του δήμου Αγίας Παρασκευής, Λαυρίου, Σαρωνικού, Ωρωπού, φεστιβάλ Δωδώνης, στο θέατρο Κολωνού στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη στη Βίλλα Αλατίνη υπό την αιγίδα της περιφέρειας κεντρικής Μακεδονίας, στο δήμο Λυκόβρισης – Πεύκης στις βραδιές πολιτισμού, στο φεστιβάλ του δήμου Τανάγρας, στο φεστιβάλ του δήμου Νέας Χαλκηδόνας – Νέας Φιλαδέλφειας και σε άλλους επιλεγμένους χώρους.

Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022, Θερινό Δημοτικό Θέατρο Νέας Ιωνίας, ώρα έναρξης 8.00μ.μ.
Η Μαρία Εκμετσίογλου παρουσιάζει την Πολίτικη και τη Σμυρναίικη Κουζίνα με συνοδεία μουσικών των περιοχών και αφηγήσεις από μέλη των Προσφυγικών Συλλόγων. Θα παρουσιαστούν συνταγές εδεσμάτων Πόλης και Σμύρνης και παράλληλα σε ασφαλείς υγειονομικά συσκευασίες τύπου «μεζέ», οι θεατές θα δοκιμάσουν τις συνταγές.
Στο πλαίσιο παρουσίασης της Πολίτικης Κουζίνας, η Μαρία Εκμετσιόγλου θα μαγειρέψει επί σκηνής του Θερινού Θεάτρου της Νέας Ιωνίας το περίφημο «Χουνκιάρ Μπεγεντί» και θα δώσει στο κοινό πολύτιμες συμβουλές επιτυχίας. Τη διάσημη chef θα διακόπτει μουσικά ορχήστρα με επικεφαλής τον Θανάση Δραγάνη για να ακουστούν πολίτικες μελωδίες όπως αυτή του γνωστού «μενεξέδες και ζουμπούλια», αλλά και τους μουσικούς θα διακόπτει μέλος του Συλλόγου «Το Εγγλεζονήσι» για να αφηγηθεί ιστορίες της «Λωξάντρας» της Μαρίδας Ιορδανίδου.
Στο πλαίσιο γνωριμίας συνταγών της Σμυρναίικης Κουζίνας, η κ. Εκμετσίογλου θα παρουσιάσει τα περίφημα Σμυρναίικα Σουτζουκάκια αλλά και ως συνοδευτικό το Ιτς Πιλάφ – το παραδοσιακό το Σμυρναίικο. Και στο σημείο αυτό θα υπάρχουν «διακοπές» μουσικές και αφηγηματικές, σμυρναίικες μελωδίες θα πλημμυρίσουν το θέατρο αλλά και μέλη του Συλλόγου των «Ιώνων» θα μας ταξιδέψουν στο «Ναρλήκιοϊ» της Σμύρνης ανήμερα της Γιορτής του Σταυρού και θα μας παρουσιάσουν την ιστορία σκεύους της Μικρασιάτικης κουζίνας και θα αφηγηθούν την ιστορία του.
Αρώματα, γεύσεις, μελωδίες και λόγος θα χρησιμοποιηθούν από τους συντελεστές για μία εκδήλωση που στόχο έχει την Ανάμνηση, την παρουσίαση της όμορφης πλευράς της ζωής στις Χαμένες Πατρίδες, τις ημέρες χαράς και γιορτής που βίωσαν οι πρόγονοι στον τόπο γέννησής τους.

Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2022, Θερινό Δημοτικό Θέατρο Νέας Ιωνίας, ώρα έναρξης 8.00μ.μ.
Η Μαρία Εκμετσίογλου παρουσιάζει την Ποντιακή και την Κουζίνα της Καππαδοκίας, με τη συμμετοχή μουσικών των περιοχών και αφηγήσεις από μέλη των αντίστοιχων Προσφυγικών Συλλόγων. Θα παρουσιαστούν συνταγές εδεσμάτων Πόντου και Καππαδοκίας και παράλληλα σε ασφαλείς υγειονομικά συσκευασίες τύπου «μεζέ», οι θεατές θα δοκιμάσουν τις συνταγές.
Την Ποντιακή Κουζίνα θα εκπροσωπήσουν τα «πιροσκί», η γνωστή σε όλους λιχουδιά με τη ζύμη και το λουκάνικο, η ποντιακή όμως παράδοση την τραγανή ζύμη του πιροσκί τη γεμίζει με πατάτα και αρωματικά και την εκδοχή αυτή θα παρουσιάσει η Μαρία Εκμετσίογλου στο κοινό της εκδήλωσης. Ήχοι ποντιακής λύρας θα συνοδεύουν τη διάσημη chef στην περιγραφή της και η ορχήστρα που συνέθεσε ο Θανάσης Δραγάνης ειδικά για το συγκεκριμένο διήμερο γαστρονομίας, θα ερμηνεύσει ποντιακά τραγούδια.
Την Κουζίνα της Καππαδοκίας θα «τιμήσει» η Μαρία Εκμετσίογλου με τα «Παστουρμαδοπιτάκια», θα παρουσιάσει τον τρόπο παρασκευής διακοπτόμενη από μουσικές της Καππαδοκίας, αλλά και από μέλη του Συλλόγου Καππαδοκών Βόλου που θα χορέψουν τον περίφημο «χορό των κουταλιών» και με προβολή φωτογραφικού υλικού θα αναφερθούν σε όμορφες στιγμές των προγόνων τους στις Χαμένες Πατρίδες.

Μαρία Εκμετσίογλου
Η Μαρία Εκμεκτσίογλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κωσταντινούπολη. Έζησε 15 χρόνια στην Θεσσαλονίκη όπου σπούδασε παντρεύτηκε και έφερε στον κόσμο τα τρία της παιδιά. Μετά το τέλος του γάμου της επέστρεψε στην Κωσταντινούπολη όπου και ζει τα τελευταία χρόνια. Τα τελευταία 21 χρόνια λειτουργεί στην Κωσταντινούπολη το εστιατόριο της Maria’s το οποίο βρίσκεται στα καλύτερα τέσσερα της χώρας .Διδάσκει στο πανεπιστήμιο Okan της Τουρκίας γαστρονομία και ιστορία τροφίμων. Είναι μέλος στον Γαλλικό Σύλλογο Γαστρονομίας Chaîne des Rôtisseurs ,στο διοικητικό του Συλλόγου Γαστρονομίας Τουρκίας και στο Σύλλογο Χαμένες Γεύσεις του Αιγαίου καθώς και στο Chef Club της Ελλάδος.
Στην Ελλάδα και στην Τουρκία κυκλοφορούν τα βιβλία της:
-Γεύσεις και Αρώματα από τις δυο μεριές του Αιγαίου -εκδόσεις Μίνωας
-Άρωμα Κανέλας -εκδόσεις Μίνωας
– Οι μεζέδες των αναμνήσεων μου Hatıramdaki Mezeler -εκδόσεις İnkilap
– Τα Ερωτικά Μπαχαρικά -εκδόσεις Πατάκη
-Aşk kokulu Baharatlar-εκδόσεις İnkilap
-Στην Ελλάδα με τη Μαρία
– Maria ile Yunanistan-εκδόσεις İnkilap
-Στους Τεντζερέδες της Μαρίας -εκδόσεις Πεδίο
Παρουσίασε τηλεοπτικές εκπομπές οδοιπορικών και μαγειρικής στην Ελλάδα και στην Τουρκία.Σύντομα θα κυκλοφορίσει το νέο βιβλίο της μυθιστόρημα που αφορά της ζωή μιας γυναίκας στην Κωνσταντινούπολη.

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2022, Πλατεία Ευαγγελιστρίας Νέας Ιωνίας, ώρα έναρξης 9.00μ.μ.
Συναυλία της Γλυκερίας με τη συμμετοχή του Δημήτρη Κοντογιάννη.
Αφήγηση: Λεωνίδας Κακούρης.
Ένα μουσικό οδοιπορικό με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, με τη Γλυκερία, τη μοναδική ερμηνεύτρια του σμυρνέικου και παραδοσιακού μας τραγουδιού. Πλαισιώνεται από πολυμελή ορχήστρα, τον τραγουδιστή Δημήτρη Κοντογιάννη και τον ηθοποιό Λεωνίδα Κακούρη που εξιστορεί είτε προσωπικές μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν στη Σμύρνη, είτε μας θυμίζει αποσπάσματα από λογοτέχνες που έζησαν την εποχή και μας τη “μετάγγισαν” με τα διαχρονικά έργα τους.
Ένα ταξίδι στα μουσικά μονοπάτια της Ανατολής. Από τη θάλασσα της Σμύρνης έως την Κωνσταντινούπολη και το Βόσπορο κι από την αγορά της Καππαδοκίας έως την Αγιά Σοφιά, με τραγούδια όπως: «Από ξένο τόπο», «Τζιβαέρι», «Η Έλλη», «Σμυρνιά», «Ο μεμέτης», «Χαρικλάκι», «Τ’ αποφάσισα», «Αρμενίτσα», «Η Ξαβεριώτισα», «Καροτσέρι τράβα», «Ξεριζωμός», «Κάποια μάνα αναστενάζει», «1922 Ανατολή Ανατολή», «Τζιβαέρι» κ.ά.

Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2022, Κτίριο Μεταξουργείο, Νέα Ιωνία, ώρα έναρξης 12.00π.μ.
Ομιλία με τίτλο «Θυμόμαστε το παρελθόν για να διαφυλάξουμε το μέλλον»
Ομιλητές:
α)Δρ. Θεοδόσιος Κυριακίδης , επιστημονικός συνεργάτης της έδρας Ποντιακών σπουδών του Α.Π.Θ. ,διδάσκων του Διεθνούς και του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου.
β) Δρ PaulIsaakHagouel , μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Διεθνή Συμμαχία για την ανάμνηση του Ολοκαυτώματος ( IHRA ) και Πρόεδρος της Επιτροπής για την Γενοκτονία των Ρομά.
γ) Εκπρόσωπος της Ελληνικής Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής.
Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2022, Δημοτικό Θέατρο Νέας Ιωνίας (Πολιτιστικό Κέντρο), ώρα έναρξης 6.00μ.μ.
«Της Θύμησης και της Χαράς»
Μια μουσική παράσταση αφήγησης και Μνήμης με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από την Μικρασιατική καταστροφή και τον ξεριζωμό των Ελλήνων της Ανατολής.
Η εκδήλωση περιλαμβάνει αφήγηση λαϊκών παραμυθιών, θρύλους και μύθους της Σμύρνης, του Πόντου, της ΜικράςΑσίας, κειμήλια ακριβά που φυλάχτηκαν στις καρδιές, μεταδόθηκαν απο στόμα σε στόμα με λαχτάρα και νοσταλγία,διατηρώντας την Ιστορική Μνήμη.
Η αφηγήτρια Ροδάνθη Δημητρέση θα αφηγηθεί παραμύθια και θρύλους των Ελλήνων της Ανατολής. Η Έλσα Μουρατίδου και ο Ονούρ Σεντούρκ θα πλαισιώνουν την αφήγηση με αντίστοιχα παραδοσιακά τραγούδια.

Σε όλες τις εκδηλώσεις η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Πέραν των εκδηλώσεων σε χώρους Πολιτισμού και Μνήμης, την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2022, στις 18.00 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί με πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Αθλητισμού του ΔΟΕΠΑΠ, Συμβολικός Αγώνας Δρόμου με τίτλο «Τρέχω για τη Μνήμη, Τρέχω για τη Ζωή», με σημείο εκκίνησης και τερματισμού το Μνημείο Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
Παράλληλα με το πρόγραμμα της εβδομάδας 12-18/9/2022 προγραμματίζονται και υλοποιούνται και δύο σημαντικές περιοδικές εκθέσεις με τη συνεργασία πολιτιστικών φορέων της πόλης και την Επιχορήγηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Η πρώτη από τις εκθέσεις με τίτλο «Meta-κίνηση ΙΙ. Αναπαραστάσεις με αφορμή τους μικρασιάτες πρόσφυγες στον Βόλο», αποτελεί μια εικαστικού τύπου προσέγγιση των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή και την εγκατάσταση χιλιάδων προσφύγων στην πόλη του Βόλου. Πραγματοποιείται με τη συνεργασία της Δ/νσης Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου και του Εικαστικού Συλλόγου Βόλου και η λειτουργία της στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου ξεκινάει την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου και ώρα 8.00 μ.μ

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.
Γίνετε μέλος στο κανάλι Magnesianews στο Messenger για όλες τις τελευταίες ειδήσεις.