Έκθεση Κεραμικής του Βαγγέλη Πατσέα και του Χρήστου Γιαννακόπουλου στον Δίαυλο

Στα πλαίσια των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων το Τμήμα Δημιουργικής Απασχόλησης Νέων & Ενηλίκων της Δ/νσης Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου διοργανώνει τα εγκαίνια της έκθεσης κεραμικής του Βαγγέλη Πατσέα και του Χρήστου Γιαννακόπουλου, την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2019 και ώρα 20.00, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Διαύλου.
Οι δύο αξιόλογοι κεραμίστες αποφάσισαν να συναντηθούν καλλιτεχνικά και ν’ απευθύνουν κάλεσμα σε όλους τους φίλους της κεραμικής να επισκεφτούν την έκθεση, για να γευτούν τη χαρά της δημιουργίας που περνά μέσα από τον πηλό, συνδυάζοντας τα τέσσερα στοιχεία της φύσης: χώμα, νερό, αέρα και φωτιά.

Βαγγέλης Πατσέας: “Το παιδί που μπορεί να κρύβεις μέσα σου, συχνά σου καθορίζει τη ζωή. Ένα μαγικό καρουσέλ θαρρείς πως στροβιλίζεται γύρω μου. Μαριονετίστες κινούν τα νήματα, Θαυματοποιοί έτοιμοι να σε ξελογιάσουν, Αναχωρητές ταξιδεύουν άγνωστο για πού, Ναύτες, Ψαράδες και Καπεταναίοι αφηγούνται τις ιστορίες τους, Μάγειρες και Σερβιτόροι, Καλλιτέχνες του δρόμου, Γκραφιτάδες, αντρικές και γυναικείες Φιγούρες, άλλοτε απόμακρες και άλλοτε τόσο οικείες. Τους φωνάζω, γελάω, θυμώνω, πονάω, αγαπώ, ΖΩ! ”
Γεννήθηκα το 1971.Τελείωσα το εσπερινό γενικό λύκειο. Μετά το στρατιωτικό παρακολούθησα το τμήμα κεραμικής της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών. Το διάστημα της φοίτησής μου στη σχολή ο Δήμος Βόλου αναβίωσε το καρναβάλι και ανάθεσε στη σχολή του Δήμου το καλλιτεχνικό κομμάτι της Αποκριάς με σκοπό να πραγματοποιείται μεγάλη παρέλαση σε κεντρικούς δρόμους της πόλης. Υπεύθυνος της ομάδας του Δημιουργικού ήταν ο Νικολάι Στόιτσεφ, δάσκαλος της σχολής. Σ’ αυτή την ομάδα ήμουν μέλος και είδα πως φτιάχνονται τέτοιου είδους κατασκευές που απαιτούν τεχνικές και καλλιτεχνικές γνώσεις. Το 1999 δημιούργησα το δικό μου εργαστήριο και μετακόμισα στο Ρέθυμνο. Παράλληλα με την κεραμική συνεργάστηκα με καρναβαλικές ομάδες του Ρεθύμνου, μιας και στο Ρέθυμνο γίνεται ένα από τα μεγαλύτερα καρναβάλια στην Ελλάδα. Από τότε ως σήμερα, εποχιακά, είκοσι χρόνια δημιουργώ με άλλους καλλιτέχνες τις καλλιτεχνικές κατασκευές του καρναβαλιού. Το 2001 επέστρεψα στο Βόλο όπου παρακολούθησα μαθήματα γλυπτικής στο εργαστήριο του Αναστάσιου Κρατίδη, συνεχίζοντας να ασκώ τη κεραμική τέχνη, συνεργαζόμενος με επιλεγμένα καταστήματα σε τουριστικές περιοχές και περιστασιακά κάνοντας ατομικές εκθέσεις, κατασκευάζοντας κυρίως κεραμικές φιγούρες με μεγάλη θεματογραφία και διαφορετικά μεγέθη. Χρησιμοποιώ πυρίμαχους πηλούς υψηλής θερμοκρασίας, πυροχρώματα και υαλώματα για τους χρωματισμούς. Από το 2017 διδάσκω την τεχνική του papier-mâché στα εργαστήρια του Τμήματος Δημιουργικής Απασχόλησης Νέων & Ενηλίκων της Δ/νσης Πολιτισμού του Δ.O.E.Π.Α.Π.-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου, στον Δίαυλο. Το 2018 κατασκεύασα τέσσερις χριστουγεννιάτικες φιγούρες με την τεχνική του papier-mâché, που στολίζουν κατά την περίοδο των Χριστουγέννων τον εμπορικό δρόμο της πόλης, την Ερμού. Κεραμική και papier-mâché είναι δύο τεχνικές που αγαπώ και υπηρετώ.

Χρήστος Γιαννακόπουλος: “Εφέτος συμπληρώνω 20 χρόνια ενασχόλησης με την τέχνη της κεραμικής. Είκοσι χρόνια μαχών με το υλικό, τη φόρμα και το χρώμα. Όντας ανήσυχο πνεύμα, ασχολούμαι με πάθος για την μετατροπή του εύπλαστου, εφήμερου και άμορφου πηλού σε ακατάβλητο στο χρόνο κεραμικό έργο. Χώμα και νερό πλάθονται , φωτιά και αέρας φουντώνουν, με την πνοή μου να δημιουργεί, χορεύοντας σαν όνειρο, στο κύμα. Δημιουργώ έργα κεραμικά. Καράβια που πλέουν σε φουρτούνες, που αράζουν σε ήρεμα λιμάνια, λερά ή καθάρια, άλλα με κουπιά, άλλα με πανιά, σύγχρονα και αλλοτινά. Υαλώματα που ζυγίζονται, σμίγουν στο κεραμικό, πλάθονται από τη φωτιά, συγκρούονται, άλλοτε μονοιάζουν, άλλοτε χωρίζουν, αλλά πάντα στολίζουν με την ιστορία τους ανεξίτηλα έναν μυστικό κήπο, ένα μικρό δοχείο, κούπα, πίνακα και σβούρες που γυρνάνε, γυρνάνε στο άπειρο…”
O Χρήστος Γιαννακόπουλος γεννήθηκε το 1978 στον Βόλο. Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων και συνέχισε τις σπουδές του στη Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών του Δήμου Βόλου, στο τμήμα Κεραμικής.
Εκεί συνάντησε τον γλύπτη και δάσκαλο Νικολάι Στόιτσεφ, με τον οποίο συμμετείχε στις δράσεις της λέσχης εικαστικού καρναβαλιού την περίοδο 2000-2003.
Αυτή η συνάντηση ήταν καθοριστικής σημασίας, τόσο για την απόφαση του Χ.Γ ν’ ακολουθήσει την καλλιτεχνική κι όχι την τεχνοκρατική του κατεύθυνση, όσο και στη διαμόρφωση του «προσωπικού ύφους» του καλλιτέχνη.
Από τότε έχει συμμετάσχει σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, σε ζωντανές δράσεις με τη συμμετοχή του κοινού, σε εκπαιδευτικά εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους, έχει παρακολουθήσει και παραδώσει σεμινάρια κι έχει δώσει μορφή και πνοή σε τόνους πηλού.
Εκτός από πλάστης, ο Χ.Γ είναι και ποιος. Βασικό μέλος της θεατρικής ομάδας «Φωσφόροι» από το 2000, λάτρης των σπηλαίων, του ουρανού και της φύσης, ο Χ.Γ είναι ελεύθερο, δημιουργικό και πολύπλευρο πνεύμα.

Διάρκεια έκθεσης έως7/1/2020
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 10.00-14.00 & Δευτέρα έως Πέμπτη 18.00-20.00
Πληροφορίες: Δίαυλος, Σκενδεράνη 11, τηλ. 2421025363, 2421033692

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.