Έκθεση της Λουκίας Μαγγιώρου στο Μπούρτζι

Τμήμα από τη σύνθεση « Η καλλιέργεια του καπνού»

Μια ξεχωριστή Έκθεση εγκαινιάζεται το Σάββατο, 1η Ιουλίου 2017, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Σκιάθου, στο Μπούρτζι. Πρόκειται για την Έκθεση έργων μιας χαρισματικής ζωγράφου και χαράκτριας, της Λουκίας Μαγγιώρου (1914-2008).

Γιάννης Μόραλης,  Λουκία  Μαγγιώρου. Προσωπογραφία. 1939.  Λάδι σε μουσαμά, 27,5Χ22,5 εκ.
Γιάννης Μόραλης, Λουκία Μαγγιώρου. Προσωπογραφία. 1939.
Λάδι σε μουσαμά, 27,5Χ22,5 εκ.
Η Λουκία Μαγγιώρου ανήκει στην ομάδα εκείνων των καλλιτεχνών που σφράγισαν την Τέχνη του 20ου αιώνα. Όλη της η ζωή, χαρακτηριζόταν από σεμνότητα, ήθος, αξιοπρέπεια, κοινωνική προσφορά. Έκανε λαμπρές σπουδές στην Αθήνα και το Παρίσι, κοντά σε σπουδαίους δασκάλους. Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (1934 – 1939) ζωγραφική και χαρακτική. Στη ζωγραφική παρακολούθησε το εργαστήριο του Κώστα Παρθένη, ενώ στη χαρακτική υπήρξε μια από τις πρώτες σπουδάστριες που γράφτηκαν στο εργαστήριο χαρακτικής, κοντά στον μεγάλο Γιάννη Κεφαλληνό. Εκεί συνδέθηκε στενά με άλλους σπουδαστές του εργαστηρίου, τη Βάσω Κατράκη, τον Γιάννη Μόραλη, τον Χρίστο Δαγκλή, τη ΛουίζαΜοντεσάντου, που παρέμειναν φίλοι της για πάντα. Εκεί γνώρισε και τον Α. Τάσσο, τον άνθρωπο που σημάδεψε τη ζωή της όσο κανείς άλλος. Το 1940 βρίσκεται στην Παρισινή Σχολή Καλών Τεχνών, στο εργαστήριο χαλκογραφίας.

Από το λεύκωμα «Για τη Χιλιάκριβη την Λευτεριά ". Στο χαρακτικό «Χαίρε, ω χαίρε Λευτεριά» απεικονίζεται ο ήρωας πολεμιστής του 1821 και ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης. Χέρι - χέρι βρίσκονται ενωμένοι στον νέο αγώνα.
Από το λεύκωμα «Για τη Χιλιάκριβη την Λευτεριά “. Στο χαρακτικό «Χαίρε, ω χαίρε Λευτεριά» απεικονίζεται ο ήρωας πολεμιστής του 1821 και ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης. Χέρι – χέρι βρίσκονται ενωμένοι στον νέο αγώνα.
Η περίοδος της Εθνικής Αντίστασης έδωσε νέα ώθηση στο έργο της. Ήταν από τα ιδρυτικά μέλη του ΕΑΜ Καλλιτεχνών. Μαζί με άλλους αγωνιζόμενους καλλιτέχνες, χάραξε πολλές ξυλογραφίες που εντάχθηκαν στην υπηρεσία του απελευθερωτικού αγώνα. Η εθνική ιστορία και η εθνική κουλτούρα έγιναν πηγή έμπνευσης και δημιουργίας αρκετών καλλιτεχνών. Η εξύμνηση του ηρωισμού των προηγούμενων χρόνων, οι άσβηστες πολιτισμικές αξίες της Ελλάδας μετατράπηκαν σε πνευματικό στήριγμα του λαού.

Η Λουκία Μαγγιώρου μαζί με τη Βάσω Κατράκη, τον Τάσσο και τον Γ. Βελισσαρίδη φιλοτέχνησαν χαρακτικά που συμπεριελήφθησαν σε άλμπουμ και λευκώματα: «Από τους Αγώνες του ελληνικού λαού», που εκδόθηκε το 1943, «Τα Νιάτα στον Αγώνα» (1945), «Για τη Χιλιάκριβη τη Λευτεριά» (1945), «Θυσιαστήριο της Λευτεριάς» (1945). Κοινή ιδέα των έργων της: Η συνέχεια των παραδόσεων του ελληνικού λαού για την ελευθερία.

Σημαντική ήταν επίσης η προσφορά της στην εικονογράφηση βιβλίων. Εικονογράφησε με ξυλογραφίες τα βιβλία: Μ. Καραγάτση «Λειτουργία σε λα ύφεσις» 1943, Κ. Παράσχου «Ψηλά στις κορφές» και «Φτερουγίσματα» 1944, Κ. Μακρή «Πηλιορείτικες φορεσιές» 1949.
Σύντροφος στη ζωή και την Τέχνη του χαράκτη Τάσσου Αλεβίζου, η Λ. Μαγγιώρου εξέφρασε, μέσα από το καλλιτεχνικό της έργο, την αλήθεια της ζωής και τις αξίες του ελληνικού πολιτισμού. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Εικαστικού Επιμελητηρίου (1944) και αργότερα της ομάδας «Στάθμη».

«Πηλειορίτισσα», έγχρωμη ξυλογραφία. Από το βιβλίο του Κίτσου Μακρή «Πηλιορείτικες φορεσιές».
«Πηλειορίτισσα», έγχρωμη ξυλογραφία. Από το βιβλίο του Κίτσου Μακρή «Πηλιορείτικες φορεσιές».
Το 1987 δημιούργησε την «Εταιρεία Εικαστικών Τεχνών Α. Τάσσος», ένα σωματείο το οποίο έχει σκοπό την προβολή του έργου του χαράκτη μέσα από εκθέσεις και εκδόσεις και παράλληλα την στήριξη του έργων των νέων Ελλήνων χαρακτών. Για το σκοπό αυτό ξεκίνησε από το 1990 μια σειρά εκθέσεων, με κοινό τίτλο «Νέοι Χαράκτες», που οργανώνεται ανά τριετία και περιοδεύει σε όλη την Ελλάδα.

Στην πολύ ενδιαφέρουσα αυτή Έκθεση οι κάτοικοι της Σκιάθου και οι επισκέπτες του νησιού έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το ιδιαίτερα σημαντικό έργο μιας μεγάλης καλλιτέχνιδας, που είχε βαθιά συνείδηση της κοινωνικής ευθύνης και της υψηλής αποστολής της Τέχνης. Θα εκτεθούν περισσότερα από τριάντα πρωτότυπα ζωγραφικά και χαρακτικά έργα. Τα εγκαίνια της Έκθεσης θα γίνουν το Σάββατο, 1 Ιουλίου 2017, στις 8:00 μμ. Θα διαρκέσει ως τις 30 Ιουλίου και θα είναι ανοιχτή καθημερινά από τις 7:00 ως τις 10:00μμ.

Η Έκθεση διοργανώνεται από τον Δήμο Σκιάθου, σε συνεργασία με την Εταιρεία Εικαστικών Τεχνών Α. Τάσσος και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σκιαθιτών“Οι Δύο Αλέξανδροι”, με χορηγία τηςAlphaBank.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.