Με εξαιρετική επιτυχία και πλήθος κόσμου πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 2 Αυγούστου 2025 στην πλατεία της Συκής η εκδήλωση με θέμα «Παραδοσιακές Συκιώτικες Γεύσεις & Εδέσματα», που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Συκής Πηλίου «Γεώργιος Ρηματισίδης».
Η ατμόσφαιρα στην κατάμεστη πλατεία του χωριού ήταν μοναδική, γεμάτη από αρώματα, μουσικές και γεύσεις που ξύπνησαν μνήμες και ανέδειξαν την πλούσια γαστρονομική κληρονομιά της περιοχής. Οι παραδοσιακές συνταγές, φτιαγμένες με μεράκι από γυναίκες του τόπου μας, έδωσαν το στίγμα της βραδιάς, δημιουργώντας έναν γευστικό και πολιτιστικό «ύμνο» στη Συκιώτικη φιλοξενία.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε τελετή βράβευσης των καλύτερων παραδοσιακών εδεσμάτων, όπως κρίθηκαν από την κριτική επιτροπή που αποτελούνταν από τη Ζαχαρού Στέλλα (εκπρόσωπος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελληνικής Γαστρονομίας), τον Pastry Chef Νικόλα Ψηλομανούσακη και την κ. Φωτεινή Παρίση (εκπρόσωπος του κοινού, κατόπιν κλήρωσης).



Με σειρά βράβευσης τιμήθηκαν οι:
1. Μαλιοκάπη Γεωργία – 1ο Βραβείο
2. Ακρίβου Θάλεια – 2ο Βραβείο
3. Γκουμάκη Αικατερίνη – 3ο Βραβείο
4. Χοτζαλάρι Βάλια – Τιμητική Διάκριση
5. Πατρώνη Κλεοπάτρα – Τιμητική Διάκριση
Ο Σύλλογος απευθύνει, με ανακοίνωσή του, θερμές ευχαριστίες:
– Σε όλες τις γυναίκες που συμμετείχαν με τα πιάτα τους, προσφέροντας αυθεντικά δείγματα της τοπικής κουζίνας και αναδεικνύοντας τη γαστρονομική ταυτότητα του τόπου μας.
– Στην κριτική επιτροπή, για την αμερόληπτη και προσεκτική αξιολόγηση.
– Στη ζωντανή παραδοσιακή ορχήστρα, που με τις υπέροχες μελωδίες της κράτησε ζωντανό το κέφι καθ’ όλη τη διάρκεια της βραδιάς.
– Στα χορευτικά συγκροτήματα της Ένωσης Ποντίων Μαγνησίας και του Πολιτιστικού & Αθλητικού Συλλόγου Αγίου Γεωργίου Βόλου, για τις δυναμικές και αυθεντικές εμφανίσεις τους με χορούς του Πόντου και της Κρήτης.


Η ορχήστρα, με τους Κωνσταντίνο Μούτο (λαούτο), Νίκο Κερασιώτη (κλαρίνο), Χρήστο Δασκαλόπουλο (βιολί), Αναστασία Λύτρα (κρουστά) και Ελεάνα Βαρελά (τραγούδι), ενθουσίασε το κοινό, ενώ οι χορευτές απέσπασαν το πιο θερμό χειροκρότημα.
Επίσης ευχαριστεί:
– Το κατάστημα “Αγκωνάρι” για τη φιλοξενία,
– Όλους όσοι εργάστηκαν με αγάπη και προσφορά για την επιτυχία της εκδήλωσης,
– Τους χορηγούς, για την πολύτιμη στήριξη και γενναιοδωρία τους,
– Τον Θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Διαχείρισης Υδάτων Π.Ε. Μαγνησίας & Σποράδων κ. Ντίτορα Νικόλαο,
– Και τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού του Δήμου Νοτίου Πηλίου κ. Καφετζή Απόστολο, που μας τίμησαν με την παρουσία τους.

Η Συκή, τονίζει ο Σύλλογος, «απέδειξε για άλλη μια φορά ότι η παράδοση, η γαστρονομία και η συλλογική προσπάθεια μπορούν να γίνουν ένα πολύτιμο πολιτιστικό εργαλείο που ενώνει ανθρώπους κάθε ηλικίας και ενισχύει τη συνοχή της τοπικής κοινωνίας.
Μια γιορτή γεμάτη εικόνες, αρώματα, ήχους και συναίσθημα που μας γεμίζει αισιοδοξία και δύναμη για νέες δράσεις στο μέλλον».































