Επτά δημιουργοί και εργαστήρια από τις εκδόσεις ΗΡΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ

Στο «2ο Φεστιβάλ Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου»

Οι εκδόσεις ΗΡΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ συμμετέχουν στο «2ο Φεστιβάλ Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου», που διοργανώνεται από την Ένωση Συλλόγων Γονέων, στο Βόλο με ένα σημαντικό σύνολο δημιουργών και των βιβλίων τους. Όπως τονίζεται, «θα είμαστε εκεί όλοι παρόντες προκειμένου να οδηγήσουμε τα παιδιά και τους εφήβους στο δρόμο των βιβλίων. Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται από τις 6 έως τις 9 του Απρίλη στο Πολιτιστικό Κέντρο της Νέας Ιωνίας του Δήμου Βόλου. Για δηλώσεις συμμετοχής ή προεγγραφές απευθυνθείτε στο [email protected]. Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί οι συμμετοχές των εκδόσεών μας περιγράφονται αναλυτικά ως εξής:

Πέμπτη 6 Απριλίου
Πρωινές δράσεις

10:00-11:00

XOLIΕργαστήριο 1: Σταμάτης Παπαδήμος, «Το ευτυχισμένο Καλοκαίρι του κυρίου Χόλι», ΄Ηρα Εκδοτική. «Ταξίδι»: η διαδρομή ενός παραμυθιού. Από την ιδέα στο ράφι του βιβλιοπωλείου. Πώς φτιάχνετε ένα παραμύθι; Το «συγγραφικό» και το δημιουργικό, το κομμάτι της εικονογράφησης και της διαδικασίας πριν φτάσει στο ράφι των βιβλιοπωλείων. Ο Σταμάτης Παπαδήμος θα επιχειρήσει να δείξει(και όχι να περιγράψει θεωρητικά) πώς το παραμύθι του από ιδέα, περνάει στο χαρτί κι από εκεί στον υπολογιστή, ώστε να πάρει την τελική του μορφή και να φτάσει στον αναγνώστη. Θα μεταφέρει στον χώρο της «επίδειξης» ό,τι απαραίτητο μηχάνημα χρειαστεί. Θα μετατρέψει για κάποιες ώρες τον χώρο σε ατελιέ ελπίζοντας η δράση να είναι χρήσιμη και να κατανοηθεί πλήρως ότι η «παραγωγή» ενός παραμυθιού (βιβλίου κλπ) είναι πολύπλοκη υπόθεση κι απαιτεί τη συνεργασία πολλών παραγόντων, ώστε το αποτέλεσμα να είναι θετικό.

moytazz (1)
Εργαστήριο 2:
Αγγελική Θάνου, «Μουτάζ, το αρκουδάκι της αγκαλιάς, παραμύθι», ΄Ηρα Εκδοτική. Παράσταση αφήγησης για παιδιά ηλικίας 6 – 9 ετών. Αφήγηση: Αγγελική Θάνου, μουσική – τραγούδι: Σοφία Καγιά, λυρική τραγουδίστρια – μουσικοπαιδαγωγός. Ο Μουτάζ είναι ένα αρκουδάκι που λατρεύει την αγκαλιά του Μαϊσάν. Όταν ξεσπάει ο πόλεμος στην πατρίδα τους, βρίσκονται και οι δυο πάνω σε μια φουσκωτή βάρκα για να σωθούν. Ένα δυνατό κύμα άρπαξε τον Μουτάζ απ’ την αγκαλιά του Μαϊσάν και τον έστειλε στον πάτο της θάλασσας. Θα μπορέσει ο μικρός αρκούδος να γυρίσει πάλι στην αγκαλιά του ΜαΪσάν; Ένα παραμύθι που οδηγεί σε φωτεινούς δρόμους φτιαγμένους με αγάπη, κατανόηση και αλληλεγγύη. Τεχνικές: Αφήγηση, τραγούδι, μουσική, επίδειξη εικόνων και έκφραση.

Ώρα 11.00 -12.00
PrintΕργαστήριο 3: Λεμονιά Μουλά, «Παιχνίδι ζωής». Ήρα εκδοτική. Δράση για μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου. Η συγγραφέας θα συζητήσει με μαθητές και εκπαιδευτικούς για το μεταναστευτικό, το ρατσισμό και την διαφορετικότητα με αφορμή το καινούριο της βιβλίο που παρουσιάζει την ιστορία ενός μικρού πρόσφυγα και τη ένταξη του στην ελληνική κοινωνία. Μαζί θα συζητήσουν το φαινόμενο του ρατσισμού καθώς και τις επιδράσεις του στην ψυχή ενός παιδιού. Επιπλέον θα μοιραστούν εμπειρίες που αφορούν στο σεβασμό της διαφορετικότητας και στο μεγάλο πρόβλημα, το προσφυγικό.

Ώρα 12:00-13:00
το αθανατο νεροΕργαστήριο 1: Λάσκαρης Ζαράρης, «Το νησί και το αθάνατο νερό». Ήρα Εκδοτική και Ιωάννα Κουτρολού: «Ο Ωκεανούλης», Μιχάλης Σιδέρης. Κοινή δράση για μαθητές Δημοτικού-Γυμνασίου. Οι συγγραφείς θα συζητήσουν με μαθητές κι εκπαιδευτικούς τους προβληματισμούς τους για τις κατακτητικές τάσεις του ανθρώπου στη φύση, αλλά και για τις δυσκολίες του δρόμου της αυτογνωσίας, που μπορεί να μας οδηγήσει στην προσωπική ελευθερία. Θα αναζητηθούν οι επιθυμητές στάσεις οι οποίες εξασφαλίζουν τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της φιλίας, της αλληλεγγύης και της αυτογνωσίας, ως μορφές του υπαρκτού ανθρωπισμού. Θα προηγηθεί ένας θεατρικός διάλογος μεταξύ των ηρώων των δύο βιβλίων, ώστε να γίνουν αντιληπτές έννοιες οι οποίες θα έχουν ευεργετικές επιδράσεις μέσω κυρίως της ομαδοποίησης, για την επίλυση ακόμη και παγκόσμιων προβλημάτων.

Απογευματινές δράσεις
16:00-17:00
CoverΕργαστήριο 1: Μάρω Αισώπου και Δημήτρης Αίσωπος, «Κάτι χάνω κάτι βρίσκω». Ένα τρυφερό παραμύθι που αγγίζει ένα θέμα ”επικίνδυνο”, την απώλεια αγαπημένου προσώπου. Το πρωτοποριακό σε αυτό το βιβλίο είναι ότι με την επιστημονική επιμέλεια του ειδικού παιδαγωγού Δημήτρη Αίσωπου έχει μεταφραστεί στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα σε DVD για τα άτομα με προβλήματα ακοής, καθώς και στην γραφή Braille για άτομα με προβλήματα όρασης.

17:00-18:00
mia arkouda mia foraΕργαστήριο 1: Ζωή Γεροστάθη, «Μια αρκούδα, μια φορά…», Ηρα Εκδοτική. Παιγνιώδης δράση πάνω στο βιβλίο για παιδιά ηλικίας 7-10 ετών. Τι γυρεύει άραγε αυτός ο ταξιδιώτης σε αυτό το παράξενο δάσος; Γιατί στα καλά καθούμενα ένα πνεύμα πιάνει κουβέντα μαζί του; Γιατί άραγε το δάσος είναι παράξενα σιωπηλό και πως μια αρκούδα γίνεται παραμυθάς και μας διηγείται μια ιστορία ξεχασμένη;

Κυριακή 9 Απριλίου
Απογευματινές δράσεις

Ώρα 16:00-17:00
nikas-spitiΕργαστήριο 3: Κώστας Νίκας, “Το σπίτι της βροχής”, ΄Ηρα Εκδοτική. Δράση για μικρούς και μεγάλους. Το βιβλίο εστιάζει στο ευαίσθητο θέμα της απώλειας, μέσα από τα μάτια ενός μικρού παιδιού ,το οποίο θα βιώσει μια “παράξενη εμπειρία” που θα μεταμορφώσει τη ζωή του ολοκληρωτικά. Μέσα από βιωματικές προσεγγίσεις και εικαστικές δραστηριότητες ο συγγραφέας και τα παιδία θα επιχειρήσουν να σκιαγραφήσουν τη προσωπικότητα του παιδιού, να ανιχνεύσουν κρυμμένες αλήθειες και να οδηγηθούν σε σημαντικά ηθικά διδάγματα.

Οι εκδόσεις ΗΡΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ εύχονται καλή επιτυχία στη διοργάνωση!

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.