Ευάγγελος Κούργιας: Ένα… πρόσωπο σε τρεις θεατρικές σκηνές και μια ταινία!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Δράση και παρουσία στους «Σκηνοπαίκτες», την παιδική ομάδα του Φιλοπρόοδου, τη «Θρυαλλίδα» και το «The lumberjack»…

Ιδιαίτερη είναι η δυναμική που αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια, στις τοπικές ομάδες θεάτρου όχι μόνο στον Βόλο, αλλά και στην υπόλοιπη Μαγνησία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το πείσμα και η αγάπη για το θέατρο, όσων συμμετέχουν στους «Σκηνοπαίκτες» του Αλμυρού και  στην παιδική- εφηβική ομάδα του Φιλοπρόοδου, όπου ένα κοινό πρόσωπο για τις δύο ομάδες, ο σκηνοθέτης Ευάγγελος Νικ. Κούργιας είναι ο εμψυχωτής, που παράλληλα, συμμετέχει ως ηθοποιός στη «Θρυαλλίδα» του Βόλου, αλλά και  την ταινία  «The lumberjack»… που πριν λίγες ημέρες παρουσιάστηκε επίσημα!

Για τη Θεατρική Ομάδα Αλμυρού ΣκηνοΠαίκτες ο Ευάγγελος Κούργιας, σκηνοθετεί τα εξής δύο έργα (επαναλήψεις). Την παράσταση “Από εσάς πέρασε ο πελαργός;”, η οποία θα γίνει για φιλανθρωπικό σκοπό, για την αντιμετώπιση του προβλήματος υγείας της μικρής Μαρίας από τον Αλμυρό. Θα υπάρχει κουτί στην είσοδο με προαιρετική ελεύθερη οικονομική συνεισφορά των θεατών. Θα παρουσιαστεί δύο μέρες, σήμερα Κυριακή 17/12/2023 και αύριο Δευτέρα 18/12/2023 στο Πολιτιστικό Κέντρο Αλμυρού.

«Αυτό το παιδί»

Η δεύτερη παράσταση είναι “Αυτό το παιδί”, που θα παρουσιαστεί για δύο ημέρες μέσα στον Ιανουάριο του 2024 στο Πολιτιστικό Κέντρο Αλμυρού. Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από το κοινό του Βόλου να παρουσιαστεί και στην πόλη μας, ωστόσο, οι θεατρικοί χώροι ήταν επίσημα, μη λειτουργικοί, μέχρι τον αρχικό προγραμματισμό (λόγω των πλημμυρών), οπότε δεν ήταν εφικτό να οριστούν συγκεκριμένες ημερομηνίες. Γενικά, πολιτική της ομάδας είναι η είσοδος στις παραστάσεις της να γίνεται πάντα με προαιρετική ελεύθερη οικονομική συνεισφορά.

Η Θεατρική Ομάδα ΣκηνοΠαίκτες, η οποία συγκροτήθηκε το 2018 στον Αλμυρό, με σκοπό την προαγωγή και την προώθηση των πολιτιστικών αξιών, προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, δραστηριοποιείται στην ευρύτερη περιοχή, παρουσιάζοντας έργο πολυσχιδές, που περιλαμβάνει καλλιτεχνικές, επιστημονικές, εκπαιδευτικές και φιλανθρωπικές δράσεις, στις οποίες συμμετέχουν, κατά καιρούς, τα μέλη της, είτε από κοινού, είτε μεμονωμένα. Φυσική έδρα της ομάδας είναι, από το 2022, το Δημοτικό Σχολείο Πλατάνου, στεγάζοντας όλες τις εργασίες και τις δοκιμές-πρόβες των παραστάσεων.

“Η αγέλαστη πολιτεία και οι καλικάντζαροι”

Για την παιδική-εφηβική ομάδα του Φιλοπρόοδου Συλλόγου Νέας Αγχιάλου ο Ευάγγελος Κούργιας, σκηνοθετεί το έργο των Χάρη και Πάνου Κατσιμίχα “Η αγέλαστη πολιτεία και οι καλικάντζαροι”. Στην παράσταση συμμετέχει η παιδική χορωδία του συλλόγου, υπό τη διεύθυνση της μαέστρου και καθηγήτριας μουσικής Μαριάννας Σαμαρτζή. Βοηθός σκηνοθέτη είναι η Βαλασία Πετρίδη και στον ήχο είναι η Ευαγγελία Ανεστιάδου. Η παράσταση παρουσιάστηκε σε συνεργασία με τη Δημοτική Ενότητα Νέας Αγχιάλου του Δήμου Βόλου στο Δράγνειο Αμφιθέατρο Νέας Αγχιάλου στις 14 και 15/12/2023 09:00 για τα σχολεία και στις 16/12/2023 στις 18:30 για παιδιά κι ενήλικες. Είσοδος 2,00 ευρώ για παιδιά και 5,00 ευρώ για ενήλικες. Τα έσοδα διατέθηκαν για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Στο μεταξύ, δύο προβολές της ταινίας μικρού μήκους “The lumberjack”, στην οποία συμμετέχει ο ίδιος άνθρωπος, έγιναν την Κυριακή 10/12/2023 στα Village Cinemas της Λάρισας, καθώς οι αντίστοιχοι κινηματογράφοι της πόλης μας, δεν ήταν εφικτό να λειτουργήσουν λόγω των ζημιών.

Η υπόθεση έχει να κάνει με έναν συγγραφέα μυθιστορημάτων. Έχοντας ο ίδιος βιώσει πρόσφατα μια επώδυνη απώλεια, αποφασίζει να απομονωθεί για κάποιο χρονικό διάστημα στο βουνό, προκειμένου να έρθει πιο κοντά στον εαυτό του, να διαχειριστεί το τραγικό γεγονός, που τού συνέβη, και να ξαναβρεί την όρεξη για δημιουργία. Εκεί επιδίδεται σε έναν αγώνα επιβίωσης, ενώ βρίσκεται σύντομα αντιμέτωπος με μια σκοτεινή ιστορία του παρελθόντος, η οποία στοιχειώνει το δάσος και, τελικά, τη ζωή του. Το μεγαλύτερο μέρος των γυρισμάτων της ταινίας μικρού μήκους “The lumberjack” έχει γίνει στην Όθρυ. Η ταινία είναι στην αγγλική γλώσσα, με ελληνικούς υπότιτλους.

Συντελεστές: Παραγωγή: Seventh Art Films. Σε συνεργασία με τη Θεατρική Ομάδα Αλμυρού ΣκηνοΠαίκτες

Σενάριο-Σκηνοθεσία-Κινηματογράφηση-Μουσική-Μοντάζ: Δημήτρης Τσαμπίρας. Συνεργασία στο σενάριο: Ευάγγελος Κούργιας και Ραφαήλ Μαντζορογεώργος.

Εκτελεστικοί παραγωγοί: Ευάγγελος Κούργιας και Ραφαήλ Μαντζορογεώργος. Βασικό κάστινγκ: Βαγγέλης Κούργιας, Ράνια Θεοδωρογιάννη, Στέργιος Ξυνός, Ευσταθία Αγελάρη, Κωνσταντίνος Δελημπορίδης, Νέστορας Τσαμπίρας, Έντουαρντ Παληάς.

Συμμετέχουν τα μέλη της  Θεατρικής Ομάδας Αλμυρούς ΣκηνοΠαίκτες

Όπως παρουσιάζεται σε άλλη σελίδα του Volos Out, ο Ευάγγελος Κούργιας, συμμετέχει ως ηθοποιός, στην παράσταση της «Θρυαλλίδας».

Ο Ευάγγελος Νικ. Κούργιας

Ο Ευάγγελος Νικ. Κούργιας γεννήθηκε το 1981 στη Λάρισα, ενώ έλκει την καταγωγή του από τον Αλμυρό Μαγνησίας, όπου ζει μόνιμα, υπηρετώντας ως δημοτικός υπάλληλος στον οικείο Δήμο τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια. Είναι Υποψήφιος Διδάκτωρ του Τμήματος Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. Έχει αποφοιτήσει από το Τμήμα Κλασσικής Φιλολογίας και το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών όπως, επίσης, και από το Τμήμα Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών . Έχει ολοκληρώσει τη φοίτησή του στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου κ.α., ενώ έχει φοιτήσει στην πρότυπη Δραματική Σχολή «Το Θέατρο των Αλλαγών» στην Αθήνα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.