Ευμορφία Τσιαμάγκα: «Σήμερα γιορτάζουν όλα τα μουσεία του κόσμου»

Η κ. Ιωάννα Μαμαλούδη, Αρχαιολόγος της ΕΦΑ Μαγνησίας και η κ. Ευμορφία Τσιαμάγκα, Μουσειοπαιδαγωγός στην ΕΦΑ Μαγνησίας
Η μουσειοπαιδαγωγός της ΕΦΑ Μαγνησίας μιλά με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

«Σήμερα γιορτάζουν όλα τα μουσεία του κόσμου» δηλώνει με ενθουσιασμό η κ. Ευμορφία Τσιαμάγκα, μουσειοπαιδαγωγός στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, η οποία σήμερα με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων άνοιξε τις πόρτες όλων των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων της περιοχής μας για το κοινό και τους επισκέπτες. Άλλωστε «Η Δύναμη των Μουσείων» είναι τόσο μεγάλη που μπορούν να γίνουν φορείς κοινωνικών αλλαγών και βιώσιμης ανάπτυξης.
Η κ. Τσιαμάγκα μίλησε στη «ΜΑΓΝΗΣΙΑ» για τις σημερινές εκδηλώσεις που διεξάγονται μέχρι και αυτή την ώρα στο Αθανασάκειο Μουσείο Βόλου, αλλά και την μεγάλη συμμετοχή του κοινού. «Σήμερα γιορτάζουν όλα τα μουσεία του κόσμου με ελεύθερη είσοδο στο κοινό. Φέτος επιτέλους μετά από δύο χρόνια απουσίας, λόγω της πανδημίας, τα μουσεία μπορούν να γιορτάσουν αυτήν την σημαντική ημέρα με δια ζώσης αλλά και ψηφιακές εκδηλώσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά η μουσειοπαιδαγωγός.
Στην πρώτη εκδήλωση το κοινό περιηγείται στη μόνιμη και στην περιοδική έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου με τίτλο «Πήλινα αγγεία: ένας κόσμος από νερό και χώμα», εκθέματα από την μυκηναϊκή έως και την ελληνιστική περίοδο. Στην δεύτερη εκδήλωση παρουσιάζεται ο ψηφιακός χάρτης του Αρχαιολογικού Χώρου της Γορίτσας μέσω του Google earth, «παρουσίαση που θα αποτελέσει το έναυσμα για όσους θέλουν αν επισκεφθούν έπειτα τον λόφο», σημείωσε η κ. Τσιαμάγκα, προσθέτοντας ότι όσοι παρακολουθήσουν την ψηφιακή παρουσίαση, την επόμενη εβδομάδα μπορούν δηλώσουν συμμετοχή στην περιήγηση που έχει διοργανωθεί στο πλαίσιο των πράσινων πολιτιστικών διαδρομών από την Εφορία.
Η ίδια επίσης στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός της συμμετοχής του κόσμου στις εκδηλώσεις, καθώς τόνισε πως μετά από τόσο καιρό απουσίας υπήρξε έντονο ενδιαφέρον από το κοινό να συμμετάσχει σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις, παρότι είναι εργάσιμη ημέρα.
Είναι σημαντικό που σήμερα τα μουσεία είναι ανοιχτά στο κοινό, σε μια γενικότερη προσπάθεια επιδίωξης της Εφορείας Αρχαιοτήτων «να είναι προσβάσιμα σε όλες τις ομάδες κοινού», υπογραμμίζει η κ. Τσιαμάγκα. Σημείωσε δε ότι στόχος των εκδηλώσεων είναι να προσελκύσουν ακόμα και τις ομάδες κοινού που δεν επισκέπτονται συχνά τα μουσεία. «Οι δράσεις όλων των μουσείων είναι ανθρωποκεντρικές και όχι αντικειμενοκεντρικές όπως ήταν τις προηγούμενες δεκαετίες», καταλήγει η μουσειοπαιδαγωγός.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.