«Φεστιβάλ Πάου 2021»: Συνεχίζεται η πολιτιστική αναζήτηση μέσα από ξεχωριστές εκδηλώσεις

Μαρία Θωίδου: «Καταμεσίς του καλοκαιριού, ξαναγεννιέται η αναμονή για τις μαγικές συνυπάρξεις καλλιτεχνών και φοιτητών, αποφοίτων και συνεργατών, καθηγητών και επισκεπτών…”

Το Φεστιβάλ Πάου 2021, με στόχο πάντα την μουσική επικοινωνία και μόρφωση, συνεχίζει την πολιτιστική του αναζήτηση μέσα από ξεχωριστές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, στις οποίες συμμετέχουν εθελοντικά φοιτητές και συνεργάτες των Μουσικών Συνόλων ΠΘ.
Η πρωτοβουλία αυτή υποστηρίζεται από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας , την Επιτροπή Ερευνών και την Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρησης της Περιουσίας του ΠΘ.
Η Μαρία Θωίδου, περιγράφει στη «ΜΑΓΝΗΣΙΑ» και τον Ηλία Κουτσερή, αναλυτικότερα τις ιδιαίτερες συνθήκες του φετινού φεστιβάλ.

Για πρώτη φορά μετά από 3 ακαδημαϊκά εξάμηνα
δια ζώσης συναντήσεις με τους φοιτητές/τριες

Με τα καινούργια μέλη των Μουσικών Συνόλων της φετινής ακαδημαϊκής χρονιάς, θα συναντηθούμε για πρώτη φορά δια ζώσης, μετά τις διαδικτυακές μας συναντήσεις – μαθήματα, εγκαινιάζοντας μια καινούργια γνωριμία μέσα στο ιδιαίτερο εκπαιδευτικό περιβάλλον της Παλαιάς Mονής Πάου στην Αργαλαστή Πηλίου, όπου στεγάζεται το Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Υπάρχουν πρωτοετείς που όχι μόνο δεν έχουν έρθει σε επαφή με τα υπόλοιπα μέλη των Μουσικών Συνόλων ΠΘ, αλλά δεν έχουν δει το πανεπιστήμιο στο οποίο πέρασαν, ύστερα από τόσο κόπο και διάβασμα. Η φετινή λοιπόν πρωτοβουλία δεν είναι μια απλή συνύπαρξη, αλλά ένα καινούργιο ξεκίνημα, έπειτα από το τραύμα του εγκλωβισμού που άφησε η «καραντίνα».
Αυτή τη συνάντηση τη θεωρούμε ένα πρώτο ξεκίνημα για την αποκατάσταση της επικοινωνίας. Ένα ξεκίνημα επίσης για την αποκατάσταση της μόρφωσης που προσφέρει μια ζωντανή εκπαιδευτική κοινότητα.

Λίγα λόγια για τους μουσικούς καλεσμένους
και τη σύνδεσή τους με το Ραδιοφεστιβάλ Πάου 2021

Τα μέλη των Μουσικών Συνόλων ΠΘ, είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας, στο Ραδιοφεστιβάλ Πάου 2020 (μαγνητοσκοπημένη μετάδοση από το πρώτο πρόγραμμα της ΕΡΤ). Να σημειώσω πως οι δύο εκπομπές του Ραδιοφεστιβάλ βρίσκονται αναρτημένες στο κανάλι των Μουσικών Συνόλων ΠΘ στο YouTube
https://youtu.be/3K5NE_uUpTo, https://youtu.be/hu3O1pn7zK4

Από τους μουσικούς προσκεκλημένους του ραδιοφωνικού φεστιβάλ Πάου 2020, χαιρόμαστε ιδιαίτερα που έχουμε κοντά μας αυτό το καλοκαίρι, στο Φεστιβάλ Πάου 2021, τον Ross Daly και τον Kemal Dinc.
Μαζί με αυτούς στις εκδηλώσεις μας, θα συμμετέχουν ακόμη, η Κέλλυ Θωμά, η Mayu Shviro, o Γιώργος Τοσικιάν, ο Δημήτρης Δεμίρης , ο Ανδρέας Ζιάκας και ο Δημήτρης Κούντουρας. Το μουσικό μας πρόγραμμα, θα ξεκινήσει με τροπική μουσική, θα αγγίξει την αλεβίτικη μουσική παράδοση, θα προσεγγίσει μέσα από μια κλασική κιθάρα την κινηματογραφική μουσική του Τiersen, θα περάσει από τις μπαλάντες των Μουσικών Συνόλων ΠΘ και θα ολοκληρωθεί με μια ιστορική αναδρομή στην μουσική της φλογέρας (φλάουτο με ράμφος).

Διαλέξεις

Στο πλαίσιο των εργαστηρίων δημιουργικής έκφρασης, που πραγματοποιείται παράλληλα για τα μέλη των Μουσικών Συνόλων, το κοινό θα έχει την δυνατότητα να παρακολουθήσει ζωντανά δύο διαλέξεις:
«Γράμματα στα τραγούδια και τραγούδια στα γράμματα» από την επίκουρη καθηγήτρια επίκουρη καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, , Μάρθα Βασιλειάδη και «Αντιφάσεις και βεβαιότητες στη σύγχρονη πανδημία» από τον καθηγητή Πνευμονολογίας, πρώην πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κωνσταντίνο Γουργουλιάνη.
Οι συναυλίες και οι διαλέξεις του φεστιβάλ, θα είναι ανοιχτές για περιορισμένο κοινό, μετά από κράτηση θέσης, αλλά ελπίζουμε η προσπάθειά μας να μεταδοθούν μαγνητοσκοπημένες, από το κανάλι του φεστιβάλ στο You Tube (paufestival-uth), να αποζημιώσει όσους δε θα μπορέσουν να μας επισκεφτούν.

Προφυλάξεις

Οι θέσεις είναι αριθμημένες και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας μετά από κράτηση στο τηλέφωνο που θα βρείτε στην ιστοσελίδα ή στο φβ. Θα παρακαλούσαμε το κοινό, λόγω των ιδιαίτερων υγειονομικών συνθηκών, να έχει μαζί του ένα μπουκαλάκι νερό, αντισηπτικό και να φοράει τη μάσκα προστασίας καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής του στο χώρο της μονής.
Σας ενημερώνουμε ότι στο Φεστιβάλ Πάου τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας κατα της Covid-19 όπως αυτά έχουν οριστεί από την ελληνική κυβέρνηση.
Οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 9.30 μ.μ. και ολοκληρώνονται χωρίς διάλειμμα.
Εύχομαι του χρόνου που θα έχουν ολοκληρωθεί και οι εργασίες αναπαλαίωσης της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου που υπάρχει στο προαύλιο, να μπορούμε να επισκεφθούμε την εκκλησία και να περπατήσουμε χωρίς στον προαύλιο χώρο.
Ως τότε υπομονή, με πιο συντηρητικές κινήσεις αλλά πάντα με μουσική, πάντα με τέχνη και συνεργασία.

Οι πυρκαγιές του Αυγούστου

Οι φυσικές καταστροφές που προέκυψαν τον τελευταίο καιρό ενώ ετοιμάζουμε το φεστιβάλ, μας κάναν να κοντοσταθούμε με δέος απέναντι στο απρόβλεπτο.
Αισθάνθηκα κάποια στιγμή πως δε χωράει τίποτα άλλο εκτός από το θρήνο για τις ανυπολόγιστες απώλειες δασών, ζώων, πουλιών, σπιτιών, περιουσιών και σε κάποιες περιπτώσεις και ανθρώπων δυστυχώς … Καλούμαστε όμως από την ίδια την ανάγκη της ζωής να συνεχίζουμε το έργο μας και γι αυτούς που δεν μπορούν λόγω συνθηκών, δίνοντας το μήνυμα πως μέσα από την τέχνη διατηρούμε και την ελπίδα οι τόποι αυτοί να ξανανθίσουν κι εμείς να σταθούμε στο πλευρό τους όπως μπορεί ο καθένας.
Γιατί η φύση όπως γράφουμε στις καρτέλες των αναρτήσεων του Φεστιβάλ Πάου, είναι πολιτισμός. Ο ανώτερος πολιτισμός.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.