Γιάννης Διονυσίου στο Ράδιο ΕΝΑ: Τα Μουσικά Σχολεία δίνουν μεγάλη ώθηση στο παραδοσιακό ελληνικό τραγούδι

Κατάγεται από την Κύπρο, που αν μη τι άλλο είναι ένα νησί με πλούσια μουσική παράδοση και με μεγάλη «παραγωγή» καλλιτεχνών. Ο Γιάννης Διονυσίου, όπως και αρκετοί Κύπριοι καλλιτέχνες με το πέρασμα των χρόνων ήρθε στην Ελλάδα για να «ανοίξει τα φτερά του» και το κατάφερε με πολλές και αξιόλογες συνεργασίες, όπως αυτή του περασμένου καλοκαιριού με την Εστουδιαντίνα Ν. Ιωνίας.                                            Ο τραγουδιστής με την αισθαντική φωνή μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή για τα νέα του καλλιτεχνικά εγχειρήματα, αλλά και για το ρόλο της παραδοσιακής μουσικής και τραγουδιού, το οποίο μπαίνει δυναμικά στο προσκήνιο μέσα και από τη σημαντική ώθηση που δίνουν τα Μουσικά Σχολεία της χώρας.

Έχετε μία ιδιαίτερη σχέση με τον Βόλο. Ποια είναι αυτή;

Έχω σχέση με τον Βόλο, είναι σαν δεύτερος τόπος μου πια. Η αρχή της συνεργασίας μου με την Εστουδιαντίνα ήταν μία πολύ ευτυχής συγκυρία , γιατί έχουμε πει με τον Ανδρέα Κατσιγιάννη ότι εδώ ξεκινά μια αγαστή συνεργασία. Η αρχή λοιπόν έγινε το περασμένο καλοκαίρι σε μια σειρά συναυλιών και συνεχίζουμε.

Το τραγούδι «Γλυκό μου πικραμύγδαλο» πως έχει προκύψει; Αποτελεί προάγγελο μιας συνολικής δουλειάς;

Είναι ένα τραγούδι προάγγελος του επερχόμενου δίσκου μας με τον Κώστα Φασουλά και άλλων επτά συνθετών. Είμαι στο στούντιο και ξεκινάμε την ηχογράφηση των τραγουδιών και είμαστε ευτυχείς, που βρισκόμαστε κάτω από την ομπρέλα του «Όγδοου» , με την οποία εταιρεία έχουμε μία πάρα πολύ καλή συνεργασία.

Ο προάγγελος αυτός έδωσε ένα πολύ καλό, δυνατό και όμορφο στίγμα καθώς ξεφεύγει και από τα τετριμμένα ακούσματα της περιόδου πάντως…

Έγινε το πάντρεμα μεταξύ πολύ σημαντικών στιχουργών και συνθετών και βγήκε αυτό το όμορφο τραγούδι, που ελπίζουμε να αγαπηθεί από τον κόσμο και να ακουστεί.

Η καραντίνα ήταν ένας ανασταλτικός παράγοντας στον καλλιτεχνικό σας σχεδιασμό;

Με όλη αυτή την κατάσταση δεν μπορείς να προγραμματίσεις και να κάνεις μακροπρόθεσμα σχέδια, όμως προσπαθούμε και δουλεύουμε και ελπίζουμε μετά το καλοκαίρι , δηλαδή στις αρχές φθινοπώρου να μπορέσουμε να κυκλοφορήσουμε ολοκληρωμένο το άλμπουμ.

Μας έχετε έρθει από την Κύπρο με μια σημαντική μουσική παιδεία. Αυτό σημαίνει αγάπη για τη μουσική από παιδική ηλικία;

Από μικρός μπήκα στη μουσική και εγώ και η αδερφή μου, καθώς η μητέρα μου ήταν η αιτία. Όταν τελείωσα το σχολείο ανέβηκα στη Θεσσαλονίκη για σπουδές και τώρα πια είμαι στην Αθήνα προσπαθώντας να συνεχίσω από μουσικής άποψης. Διδάσκω και στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας ως συμβασιούχος καθηγητής το μάθημα του Ελληνικού Δημοτικού Τραγουδιού.

Είναι σημαντική η έμφαση πλέον στο παραδοσιακό τραγούδι καθώς είναι οι ρίζες μας… Οι νέες γενιές το αναγνωρίζουν; Το διδάσκονται;

Ναι και είναι σημαντικό που η παραδοσιακή μουσική έχει μπει για τα καλά στα σχολεία, με τα Μουσικά Σχολεία βασικά που έχουν δώσει μία πολύ μεγάλη ώθηση σ’ αυτό το κομμάτι της μουσικής και φυσικά στα Πανεπιστήμια, που πλέον σε δύο διδάσκουν κι έχουν στο πρόγραμμα σπουδών την ελληνική παραδοσιακή μουσική.

Εσείς πάντως, έχετε δοκιμαστεί σε πολλά είδη, με τα νεότερα λαϊκά και άλλου είδους τραγούδια…

Είναι μουσικές που αγαπώ και που μου αρέσει να ασχολούμαι, να ψάχνομαι και να μελετώ και μου αρέσει να καταπιάνομαι με διαφορετικά είδη, ειδικά σε ότι αφορά την ελληνική μουσική.

 

«Γλυκό μου πικραμύγδαλο»
Ένα νέο τραγούδι σε στίχους Κ. Φασουλά και μουσική Φ. Σιώτα

O Γιάννης Διονυσίου σε συνεργασία με τον καταξιωμένο στιχουργό Κώστα Φασουλά και τον εξαίρετο συνθέτη και σολίστα του βιολιού Φώτη Σιώτα παρουσιάζει το νέο του τραγούδι με τίτλο «Γλυκό μου πικραμύγδαλο», που αποτελεί προάγγελο της προσεχούς κυκλοφορίας του πρώτου προσωπικού του album. Το τραγούδι κυκλοφορεί ψηφιακά από το Ogdoo Music Group. Η εικαστική προσέγγιση της εικόνας του Γιάννη Διονυσίου που συνοδεύει την κυκλοφορία του τραγουδιού είναι δημιουργία του ανατρεπτικού νέου καλλιτέχνη Έβρου Βοσκαρίδη που με εφόδιο τις δύο ιδιότητές του, αυτή του μουσικού και του εικαστικού έχει κάνει αισθητή την παρουσία του τόσο για τις δημιουργίες του που αφορούν τόσο την δισκογραφία όσο και τον εύστοχη εικονογράφηση της επικαιρότητας. Το τραγούδι «Γλυκό μου πικραμύγδαλο» συνοδεύεται από ένα όμορφο video clip που υπογράφει ο βραβευμένος σκηνοθέτης ταινιών μικρού μήκους Θωμάς Γιαννάκης και κυκλοφορεί ψηφιακά από το Ogdoo Music Group σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.