Η «Χάρτα της Ελλάδος» σε κέντημα του Λ.Ε.Β. κεντρίζει τα βλέμματα στην ΔΕΘ

H Xάρτα του Ρήγα σε πιστή κεντητική απόδοση – ένα έργο του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου, που φιλοξενείται εδώ και ενάμιση μήνα στο Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου υπό την Αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» παρουσιάζεται- αυτές τις μέρες- στην 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ύστερα από συνεννόηση φορέων του Υπουργείου Πολιτισμού και Ανάπτυξης.

Πιο συγκεκριμένα, η Χάρτα αποτελεί ένα από τα περίοπτα επετειακά εκθέματα της φετινής ΔΕΘ, συγκεντρώνοντας τα βλέμματα των επισκεπτών, ανθρώπων των γραμμάτων και του πολιτισμού, που συρρέουν στο «Περίπτερο 13», όπου βρίσκεται και το περίπτερο της Χειροτεχνίας του Υπουργείου Πολιτισμού.

Η Χάρτα του Λ.Ε.Β. σε κέντημα εντυπωσιάζει και προκαλεί μεγάλο ενδιαφέρον. Οι επισκέπτες πλησιάζουν πολύ κοντά για να διαπιστώσουν με τα μάτια τους, εάν πράγματι το έργο είναι αυθεντικό και εάν το κέντημα έγινε με τα χέρια ή πρόκειται για κάτι άλλο. Διαβάζουν με μεγάλο ενδιαφέρον τα κείμενα που τη συνοδεύουν και εκφράζονται πολύ θετικά για το αισθητικό της αποτέλεσμα. Εντυπωσιασμένη δήλωσε και η κ. Γιάννα Αγγελοπούλου, πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» από την οποία το έργο υποστηρίχτηκε από την αρχή μέχρι την ολοκλήρωσή του αλλά και στην εκθεσιακή του δραστηριότητα. Το ίδιο εντυπωσιασμένοι ήταν και οι επίσημοι που την επισκέφθηκαν, εκφράζοντας με κολακευτικά σχόλια την αξία του συλλογικού αυτού χειροτεχνικού έργου, μεταξύ των οποίων, ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Γεωργικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Κώστας Μπακογιάννης, ο Υφυπουργός Πολιτισμού κ. Νικόλας Γιατρομανωλάκης, η Υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη, η οποία την χαρακτήρισε «αριστούργημα», ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστός κ.ά.

Η υλοποίηση της πρωτοβουλίας αυτής του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου, φιλοτεχνήθηκε δια μέσου του τμήματος κεντητικής των εργαστηρίων παραδοσιακών τεχνών (υφαντική, κεντητική, πλεκτική, κοπτική-ραπτική), που το υπεραιωνόβιο σωματείο έχει ανασυστήσει τα τελευταία χρόνια και λειτουργεί με επιτυχία.
Ως εκ τούτου, το λαμπρό αυτό έργο της νεοελληνικής τέχνης, η «Χάρτα της Ελλάδος» σε κέντημα – ύστερα από την πρόταση του επίτιμου μέλους του Λ.Ε.Β., κ. Αικατερίνης Πολυμέρου-Καμηλάκη, μέλους της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και προέδρου της Επιτροπής για την προβολή και ενίσχυση της Ελληνικής Χειροτεχνίας, βρέθηκε φέτος στο επίκεντρο της εκθεσιακής διοργάνωσης της ΔΕΘ, συμμετέχοντας στη μεγάλη επετειακή γιορτή.
Μετά το τέλος της έκθεσής της στην ΔΕΘ Θεσσαλονίκης, την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου, η Χάρτα θα επιστρέψει στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου, όπου και θα παραμείνει έως τις 7 Νοεμβρίου 2021 (αίθουσα 8), όπου θα είναι επισκέψιμη καθημερινά κατά τις ώρες λειτουργίας του Μουσείου: Δευτέρα έως και Κυριακή (εκτός Τρίτης) από 08.30-15.30.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.