Η ιστορικο-θεολογική πραγματεία του Κατελή Βίγκλα

Ο Σύλλογος των Αγχιαλιτών της Αθήνας “Η Αγχίαλος” εξέδωσε το 2017 την ιστορικο-θεολογική πραγματεία του Κατελή Βίγκλα «Ιερεμίας Β’ Τρανός Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικός Πατριάρχης (1536-1595)», για να τιμήσει το άξιο τέκνο του ελληνισμού της Ανατολικής Ρωμυλίας-Βόρειας Θράκης.

Ο στόχος της μελέτης αυτής είναι να προσδιοριστεί ο τρόπος διαμόρφωσης της ιστορικής και της πνευματικής ταυτότητας του Αγχιαλίτη πατριάρχη, ο οποίος με σταθερότητα και ευθυκρισία οδήγησε το Ελληνικό Γένος σε μια ανασύνταξη. Αν αναλογιστεί κανείς τις συνθήκες υπό τις οποίες πραγματοποιήθηκε το εγχείρημα αυτό, εφόσον πρόσφατα είχαν προηγηθεί η Άλωση του Βυζαντίου και η επαχθής ισλαμική κατάκτηση της Ελλάδας, θα συνειδητοποιήσει το μέγεθος της προσπάθειας που καταβλήθηκε, ώστε οι Έλληνες να ανανήψουν και να οδηγηθούν σε μια μορφή αναγέννησης.

Ο Ιερεμίας Β’ κατάφερε να διαπραγματευτεί με τους Γερμανούς λουθηρανούς θεολόγους, κρατώντας μια σαφή απόσταση, με τον πάπα Γρηγόριο ΙΓ’, ο οποίος μάταια τον πίεσε να υιοθετήσει την ημερολογιακή μεταρρύθμιση, και με τους Σλάβους, καθώς ίδρυσε το Πατριαρχείο της Ρωσίας. Η συμβολή του πατριάρχη Ιερεμία Β’ στην εσωτερική και εξωτερική ανανέωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου μαρτυρείται από πλήθος ενεργειών: ανακαίνιση ναών, εξωραϊσμός του Πατριαρχείου, καταπολέμηση της σιμωνίας, ίδρυση σχολείων, συνεργασία με γνωστούς Έλληνες και ξένους λογίους, βελτίωση των οικονομικών, κ.ά. Όπως σημειώνει ο πρόεδρος του Δ. Σ. του Συλλόγου των Αγχιαλιτών της Αθήνας “Η Αγχίαλος” ιατρός Απόστολος Ζαφειρόπουλος στον πρόλογό του: «στο βιβλίο αυτό ο συγγραφέας αναδεικνύει την προσωπικότητα του Πατριάρχη και το σημαντικό έργο του ως υπερασπιστή της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, προστάτιδας των Ελλήνων κατά την εποχή της Τουρκοκρατίας, ενώ ευρίσκετο υπό πολιτική ομηρεία».

Επίσης, είναι αξιοσημείωτο, ότι η έκδοση αυτή συνέπεσε με την επέτειο των πεντακοσίων χρόνων από την ίδρυση της προτεσταντικής Μεταρρύθμισης, την οποία ο Ιερεμίας Β’ και ο κύκλος του αντέκρουσαν δογματικά με σθένος και υπευθυνότητα.

Το βιβλίο διατίθεται από τον Σύλλογο στο τηλέφωνο 6974120888 και από τον συγγραφέα στο τηλέφωνο 6982808034.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.