«Η ζωή μας ζυμωμένη με σιτάρι, λάδι και κρασί…»: Εκδήλωση του Συλλόγου Σοφαδιτών Μαγνησίας

Σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τη Μαγνήτων Κιβωτό

Η μεσογειακή διατροφή, η οποία σήμερα θεωρείται σε παγκόσμια κλίμακα η πιο ισορροπημένη διατροφή για την υγεία του ανθρώπου, στηρίζεται στους τρεις πυλώνες «σίτος», «οίνος» και «έλαιον». Από την εποχή της πρώτης μόνιμης εγκατάστασης του ανθρώπου η καλλιέργεια της γης εξασφάλιζε την τροφή, αλλά παράλληλα διαμόρφωνε και τον τρόπο λειτουργίας της κοινωνίας και τον πολιτισμό της. Αυτή βοήθησε στην παραγωγή τροφής, η οποία μπορούσε και να αποθηκευθεί, και καθόρισε την πορεία του πολιτισμού και όχι μόνο διατροφικά. Ολόκληρη η βιοτή μας, οι δουλειές μας, τα έθιμα, οι λαϊκές και θρησκευτικές μας πεποιθήσεις και συνήθειες ποτίστηκαν από αυτά κι έκαναν τη ζωή μας νόστιμη.

Κάτοικοι του Θεσσαλικού κάμπου, οι Σοφαδίτες Μαγνησίας, ζυμωμένοι με την κουλτούρα του σιταριού, ήρθαν και φώλιασαν στη Μαγνησία, γνωστή για την παραγωγή ελιάς και λαδιού. Παράλληλα, και στις δυο πατρίδες τους, η γη τους πρόσφερε απλόχερα το κρασί, αγαθό που παράγεται και στον κάμπο και στο Πήλιο. Κουβαλούν, έτσι, όλη την πατροπαράδοτη κουλτούρα της καλλιέργειας της γης για την παραγωγή των τριών αγαθών. Άνθρωποι του μόχθου πολλοί κάτοικοι και των δυο πατρίδων τους ζουν στηριγμένοι στη χειρωνακτική εργασία τους, προσφέροντας σε όλους μας τα μέσα για την υγιεινή μας διατροφή και την τέλεση των θρησκευτικών και πατροπαράδοτων εθίμων μας.

Για το θέμα αυτό ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σοφαδιτών Ν. Μαγνησίας  διοργανώνει από κοινού με την Περιφέρεια Θεσσαλίας Π. Ε. Μαγνησίας και Σποράδων και τη «Μαγνήτων Κιβωτό για τη διάσωση του πολιτισμικού αποθέματος» εκδήλωση με τίτλο «Η ζωή μας ζυμωμένη με σιτάρι, λάδι και κρασί…», για τη Δευτέρα, 12 Ιουνίου, στις 8.30 μ. μ., στο Κινηματοθέατρο «Αχίλλειον», στο Βόλο, με τη στήριξη και συνεργασία του Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, του «Μουσείου Ελιάς και Λαδιού Πηλίου» και του Μορφωτικού Συλλόγου Σοφάδων.

Κύριοι ομιλητές η Πηλιορείτισσα Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, (Ομότ. Eρευνήτρια, τ.  Διευθύντρια  του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών), με θέμα «Η διαμόρφωση λαϊκών και θρησκευτικών πρακτικών και εθίμων στην Ελληνική κοινωνία, με βάση τα τρία βασικά διατροφικά αγαθά», και ο Σοφαδίτης Γιώργος Βλόντζος, (Αναπληρωτής Καθηγητής Γεωπονικής Σχολής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας), με θέμα «Η διαμόρφωση διατροφικών συνηθειών των Ελλήνων διαχρονικά, βάση των τριών προϊόντων. Η παγκόσμια αναγνωρισμένη Μεσογειακή διατροφή». Θα ακολουθήσει σύντομη παρέμβαση του Υπεύθυνου Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων, Αντώνη Αντωνίου, και προβολή video με δημιουργίες νηπίων που τις εμπνεύστηκαν μέσα από αντίστοιχο εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Το πρόγραμμα οργανώθηκε από το Σύλλογο Σοφαδιτών σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, προκειμένου τα παιδιά να γνωρίσουν, να αγαπήσουν και να ασχοληθούν με τη φύση, τη διατροφική αξία και  την πολιτισμική αξία των τριών προϊόντων που χαρακτηρίζουν τον τόπο και τον πολιτισμό της χώρας μας. Το συντονισμό της εκδήλωσης θα έχει η πρόεδρος του συλλόγου, Ελένη Παπαλοπούλου-Τσέργα.

 

 

 

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.