Jose Oriol Marrero Martinez: «Ο Χοσέ Μαρτί αγάπησε τον ελληνικό λαό, όπως σας αγαπάμε κι εμείς»

Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Πρόξενου της Δημοκρατίας της Κούβας στην Αθήνα με τίτλο «Ο Χοσέ Μαρτί και το ελληνικό στοιχείο»

«Να αγωνιστεί η Κούβα, όπως αγωνίστηκε η Σπάρτη, ενάντια στον ξένο εισβολέα», έγραφε στο έργο του ο εθνικός ήρωας της Κούβας, Χοσέ Μαρτί, και αναφέρει στο σήμερα ο άνθρωπος που ασχολήθηκε με την ηρωική προσωπικότητα. Ο Πρόξενος της Δημοκρατίας της Κούβας στην Αθήνα, Jose Oriol Marrero Martinez έγραψε το βιβλίο «Ο Χοσέ Μαρτί και το ελληνικό στοιχείο», που παρουσιάστηκε σήμερα το απόγευμα στο αμφιθέατρο «Γιάννης Κορδάτος» του παραλιακού συγκροτήματος του Πανεπιστημίου και διοργανώθηκε από την Κοσμητεία της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα του βιβλίου, ο Χοσέ Μαρτί ήταν εθνικός ήρωας της Κούβας και πέθανε στη μάχη σε ηλικία 42 ετών, αγωνιζόμενος ενάντια στην ξένη επέμβαση. Ήταν εξίσου ποιητής, συγγραφέας, για κάποιους ιδρυτής του κινήματος του μοντερνισμού στην Αμερική, μεταφραστής, δημοσιογράφος σε 26 εφημερίδες επτά χωρών, με τα Άπαντά του να απαρτίζουν 26 ολόκληρους τόμους. Η Ελλάδα, σύμφωνα πάντα με τον συγγραφέα, ενέπνευσε τον Χοσέ Μαρτί για τον αγώνα της ανεξαρτησίας στη χώρα. «Οργάνωσε έναν πόλεμο για την ανεξαρτησία της Κούβας και εντός των έργων του κατάφερε να αναφέρει περίπου 75 πόλεις, βουνά, ποτάμια, αρχαίες πόλεις, θέατρα της Ελλάδας. Ήδη 15 ετών και στο πρώτο του ποίημα ανέφερε την Ελλάδα», περιγράφει χαρακτηριστικά ο Πρόξενος, ενώ συμπληρώνει ότι στα έργα του υπάρχουν αναφορές και στη Θεσσαλία.

«Για εμάς τους Κουβανούς είναι τιμή που έχουμε έναν ήρωα τέτοιας εμβέλειας ο οποίος χαράζει πολιτιστικές γέφυρες μεταξύ άλλων ειρηνικών λαών[…] όποιος ζει και εργάζεται για την Ελλάδα και σας αγαπά, όπως σας αγαπάμε εμείς, όπως και ο ίδιος ο Μαρτί αγάπησε τον ελληνικό λαό, είναι καθήκον να κάνουμε μια μικρή συνεισφορά στην μελέτη του έργου του προς τον αδερφό-λαό της Ελλάδας», δήλωσε ο συγγραφέας του βιβλίου.

Η Πρέσβειρα της Δημοκρατίας της Κούβας στην Αθήνα και ομιλήτρια του βιβλίου, κ. Zelmys Maria Dominguez Cortina, αναφέρθηκε εκτός από το βιβλίο και στον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας από την Κούβα, που αποτελεί πρότυπο παγκοσμίως. Τόνισε ότι πρωταρχικός σκοπός της χώρας ήταν ανέκαθεν η επιστήμη και η υγεία των πολιτών της, παρέχοντας δωρεάν και καθολική πρόσβαση στο σύστημα υγείας. «Στα 60 χρόνια της επανάστασης στην Κούβα σε συνδυασμό με την στήριξη του κρατικού μηχανισμού αυξήθηκε η ποιότητα των προϊόντων. Αυτό σημαίνει ότι όταν ήρθε η πανδημία η Κούβα ήταν ήδη προετοιμασμένη, έχοντας εμπειρία στη δημιουργία εμβολίων. Μάλιστα, επεξεργάστηκε πέντε υποψήφια δικά της εμβόλια και τρία από αυτά ήδη χορηγούνται μαζικά στον πληθυσμό», σημείωσε η Πρέσβειρα. Σημειωτέον, ανέφερε πως το ποσοστό των εμβολιασμένων στην Κούβα ανέρχεται στο 94,5%, ενώ τόνισε ότι δεν υπάρχει κίνημα αντιεμβολιαστών.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.