Στην κατάμεστη αίθουσα του αμφιθέατρου «Σαράτση» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, παρουσιάστηκε την Τετάρτη το βιβλίο του Κωστή Καρπόζηλου: «Ελληνικός Κομμουνισμός. Μία διεθνική ιστορία (1912-1974)».
Το βιβλίο παρουσίασαν οι καθηγητές ιστορίας του Παν. Θεσσαλίας Ιωάννα Λαλιώτου και Πολυμέρης Βόγλης, οι οποίοι συνομίλησαν με τον συγγραφέα και τους παρευρισκόμενους.
Ο διάλογος της Ιωάννας Λαλιώτου με τον συγγραφέα ήταν ευρηματικός και κατατοπιστική η παρουσίαση της δράσης άγνωστων στο ευρύ κοινό πρωταγωνιστών του Ελληνικού Κομμουνισμού από τον Πολυμέρη Βόγλη.


Η ιδιαιτερότητα του βιβλίου έγκειται στην εστίαση στα πρόσωπα και στις γεωγραφικές περιοχές, που έδρασαν και προτείνει μία νέα οπτική, προκειμένου να ο αναγνώστης να κατανοήσει καλύτερα την δράση του Ελληνικού κομουνισμού στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό.
Ο συγγραφέας τόνισε ότι είναι σημαντικό να κατανοήσει ο αναγνώστης την προέλευση των ιδρυτών του Ελληνικού κομμουνισμού ( Εβραίοι της Θεσσαλονίκης Αβραάμ Μπεναρόγια , πρόσφυγες της πρώην Οθωμανικής Τουρκίας Νίκος Ζαχαριάδης .)

Η Οθωμανική και Ελληνική Θεσσαλονίκη ,οι προσφυγικές πόλεις της Ελλάδας Καβάλα , Βόλος , η Μόσχα ,οι Ελληνόφωνες κοινότητες της Μαύρης Θάλασσας στην περίοδο του Μεσοπολέμου , η συμμετοχή των αριστερών Ελλήνων στον Ισπανικό Εμφύλιο , η Μέση Ανατολή στα χρόνια του πολέμου , το Βουκουρέστι , η Τασκένδη των πολιτικών προσφύγων μετά τον εμφύλιο ,οι καπιταλιστικές μητροπόλεις Παρίσι ,Βερολίνο στα χρόνια της Χούντας, πλέκουν τον καμβά της διεθνικής ιστορίας του Ελληνικού κομμουνισμού, όπως σημείωσε.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το τμήμα Ιστορίας ,Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας ( ΙΑΚΑ) και από τον Σύλλογο Ιστορίας Μνήμης Εθνικής Αντίστασης ( ΣΙΜΕΑ)
Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο Αντιπρόεδρος του ΣΙΜΕΑ Νικόλας Φιλάρετος και το καλωσόρισμα του κοινού ο Γραμματέας Απόστολος Κ. Αποστολάκης , ο οποίος ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους καθηγητές για την συμβολή τους στην γόνιμη συνεργασία που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια .































