Κατίνα Τέντα Λατίφη: «Είμαστε επιρρεπείς στη διχόνοια, στην εκδικητικότητα, στη μοχθηρία»

«Υποφέρουμε απ΄τα μνημόνια, δημιουργήθηκαν ανατροπές στους ψυχολογικούς, πολιτιστικούς, κοινωνικούς τομείς και τώρα όταν βγαίνει μία τέτοια “πανούκλα”…»
Η εμβληματική αγωνίστρια της Αντίστασης, από τον Αλμυρό, παρουσίασε το βιβλίο της «Μακρύς ο δρόμος για την Ιθάκη, Πολιτική ξενιτιά, 1950-1974»

Προβληματισμένη για τη σημερινή κατάσταση φάνηκε η εμβληματική φυσιογνωμία της Εθνικής Αντίστασης κ. Κατίνα Τέντα Λατίφη, που έλκει την καταγωγή της από τον Αλμυρό και παρουσίασε το νέο συγγραφικό της έργο, με τίτλο «Μακρύς ο δρόμος για την Ιθάκη, Πολιτική ξενιτιά, 1950-1974» στο οποίο παρουσίασε τα γεγονότα όπως εκείνη τα έζησε, μετά από τους αντιστασιακούς αγώνες και τη φυγή της στο εξωτερικό, μέσα από το τρίπτυχο αντίσταση, τρομοκρατία, προσφυγιά.
Κατάμεστη από κόσμο ήταν η αίθουσα του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών που πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου της κ. Λατίφη. Η διοργάνωση έγινε από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια και το βιβλιοπωλείο «Πλαστελίνη» , ενώ για το βιβλίο μίλησαν οι Ηλίας Νικολακόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, ΕΚΠΑ, Κατερίνα Πορφυρογένη, Πρόεδρος Δ.Σ. του Ιδρύματος Πορφυρογένη, Πάνος Σκοτινιώτης, Νομικός, τ. Δήμαρχος Βόλου και η συγγραφέας. Συντονίστρια ήταν η δημοσιογράφος Ελένη Σταμούλη.
«Λυπηρό ότι οι κοινωνικές σχέσεις έχουν διαφοροποιηθεί»
Μιλώντας στη ΜΑΓΝΗΣΙΑ η κ. Κατίνα Τέντα Λατίφη για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, με το έντονο προσφυγικό πρόβλημα, αλλά και την οικονομική κρίση ανέφερε πως «Είναι μία διαφορετική κατάσταση. Με λυπεί όμως η κατηφόρα η πνευματική κυρίως, έχει αλλάξει ο κόσμος. Στην επιστροφή μου στην Ελλάδα τα πρώτα τότε βήματα, οι πρώτες γνωριμίες ήταν ένα σοκ. Τι είχα αφήσει και τι βρήκα ξανά. Τώρα η Ελλάδα έχει εξελιχθεί μέσα στην κρίση, οι άνθρωποι έχουν αλλάξει. Εκείνο που είναι λυπηρό είναι οι κοινωνικές σχέσεις που έχουν διαφοροποιηθεί. Περνά προβλήματα ο κόσμος, δεν υπάρχει εκείνη η ατμόσφαιρα που υπήρχε, υπάρχει μία κατάθλιψη είναι εντελώς διαφορετικά τώρα τα πράγματα».
Όμως υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν και αντιστέκονται και στη σημερινή εποχή, όπως έκαναν όλοι αυτοί οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης; Η απάντηση της κ. Λατίφη ήταν ιδιαιτέρως αιχμηρή αλλά άκρως ρεαλιστική.
«Βεβαίως και υπάρχουν. Δεν μπορούν όμως να αλλάξουν τις καταστάσεις γιατί είναι και ένα παγκόσμιο φαινόμενο, αλλά μπορούν να τις βελτιώσουν. Ένα πράγμα που είναι πολύ σοβαρό είναι ότι είμαστε επιρρεπείς στη διχόνοια, στην εκδικητικότητα, στη μοχθηρία, δεν έχουμε ακόμη αποδεχτεί το διαφορετικό. Να μπορέσουμε να το σεβαστούμε ή να διδαχθούμε από αυτό. Πρέπει να κάνουμε μία επανάσταση, δική μας εσωτερική, σαν έθνος, σαν λαός.Αυτή η διασπορά, η διχόνοια, η αντιζηλία δεν αρμόζουν και στη ρίζα μας . Η αρχαιότητα είχε τέτοια, αλλά είχαμε και μία άνοδο πνευματική», υπογράμμισε η ίδια.
Σε ότι αφορά το μήνυμα του βιβλίου της η συγγραφέας ήταν κατηγορηματική «Να μην ξαναζήσει καμία άλλη γενιά ό,τι ζήσαμε εμείς. Αλλά θα πρέπει ο άλλος να μάθει την ιστορία για να αποφύγει τα στραβά και να εμπνευστεί από τα θετικά», είπε και συμπλήρωσε για τις νέες γενιές των Ελλήνων ότι η πλειοψηφία είναι ανιστόρητη, δεν έχουν καταβάλει μεγάλες προσπάθειες να μάθουν την ιστορία, όμως σ’ αυτό φταίνε και οι μεγαλύτεροι.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.