Μαίρη Κόντζογλου: Δεν είναι τίποτε τυχαίο σ’ αυτήν τη ζωή

Η αγαπημένη συγγραφέας μίλησε στο Ράδιο Ένα για το νέο της βιβλίο

Η Μαίρη Κόντζογλου είναι μια αγαπημένη συγγραφέας, με πλούσιο έργο και πολλά βιβλία, ενώ λίγο μετά τον «Αποσπερίτη», του πρώτου μέρους της νέας της διλογίας «Από ήλιο σε ήλιο», επιστρέφει δυναμικά με τον «Ανέσπερο» που την ολοκληρώνει, παρουσιάζοντας το έργο της σήμερα το απόγευμα στον Βόλο (αναλυτικά στο τέλος της συνέντευξης).
Όπως δήλωσε στο Ράδιο Ένα και τον Ηλία Κουτσερή, «το έναυσμα για να γράψω αυτή τη διλογία, ήταν η απεργία των μεταλλεργατών της Σερίφου το 1916, μία ιστορική απεργία, ματωμένη επειδή είχε εννέα νεκρούς και γύρω από αυτό το πραγματικό γεγονός ήρωες και μυθοπλαστικούς και πραγματικά πρόσωπα που ζούσαν και έδρασαν εκείνη την εποχή και σ’ εκείνο το γεγονός, έγραψα ένα μυθιστόρημα που καταλήγει στην απεργία».
«Όλο το μυθιστόρημα εξηγεί γιατί έγινε εκείνη η απεργία, βλέποντας τη ζωή των κατοίκων της Σερίφου, τη θέση της γυναίκας, που πάντοτε με απασχολεί στα έργα μου, το πώς δούλευαν οι άνθρωποι, από τι κινδύνευαν-από τα πάντα σας λέω. Έγραψα ένα μυθιστόρημα με αληθινά και μυθοπλαστικά πρόσωπα, που έχουν μέσα και αγώνες και έρωτες, ό,τι έχει η ζωή. Στην ουσία είναι η ζωή η ίδια».

Τι κίνησε την ιδέα για τη Σέριφο;

Σύμφωνα με όσα δήλωσε η αγαπημένη συγγραφέας, «το 2019 πήγαινα διακοπές στη Σίφνο. Το πλοίο έπιασε λιμάνι στη Σέριφο, που ομολογώ ότι την είχα πολύ αόριστα στο μυαλό μου και όχι ως τόπο διακοπών. Βλέποντας το εκπληκτικό απόκοσμο τοπίο της Σερίφου, τα μαύρα βράχια, τα ψηλά βουνά, «κάτι μου είπε». Μου μίλησε ο τόπος. Το έχω ξαναπάθει αυτό στην Καππαδοκία και έγραψα μία τριλογία που διαδραματίζεται εκεί. Όταν έφτασα στη Σίφνο, το πρώτο που έκανα, ήταν να διαβάσω για τη Σέριφο. Και δεν υπάρχει περίπτωση να διαβάσει κάποιος την ιστορία της και να μην πέσει πάνω στο γεγονός της απεργίας.
Είδα τι έγινε και γιατί έγινε τότε, αλλά εκείνο που ήταν η σπίθα που άναψε τη μεγάλη φωτιά, ήταν η θέση και η στάση των γυναικών της Σερίφου. Γυναίκες καταπιεσμένες, αμόρφωτες που ασχολούνταν με τη γεωργία και με προορισμό να παντρεύονται, να γεννούν παιδιά και να γηροκομούν γονείς και πεθερικά. Οι γυναίκες στην απεργία έχουν μία εκπληκτική δράση. Όταν είδα ότι αυτές οι γυναίκες, που στην ουσία ήταν ανύπαρκτες , κάνανε αυτά τα πράγματα, είπα ότι εγώ θα το γράψω αυτό το θέμα. Το επόμενο καλοκαίρι έμεινα 10 μέρες στο νησί, το γύρισα, μπήκα στις στοές και μίλησα με απογόνους των απεργών. Με βοήθησαν κάποιοι άνθρωποι πάρα πολύ και γράφτηκε αυτό το βιβλίο που νομίζω ότι είναι πάρα πολύ ωραίο».

Γυναίκα το αγαπημένο πρόσωπο ως ηρωίδα;

Όπως εξήγησε, «στο βιβλίο, υπερτερούν τα μυθοπλαστικά πρόσωπα. Αγαπημένο πρόσωπο είναι ένα πραγματικό πρόσωπο, ο συνδικαλιστής Κωνσταντίνος Σπέρας, που οργάνωσε τους εργάτες σε σωματείο. Δεν μπορούσαν να κάνουν αλλιώς τίποτα. Τότε ο συνδικαλισμός ήταν στα σπάργανα για να μην πω ανύπαρκτος. Είναι αυτός που τους έδωσε την ώθηση για να μπορέσουν να ζητήσουν λίγο ήλιο. Γιατί οι άνθρωποι δουλεύανε από ήλιο σε ήλιο, νύχτα με νύχτα. Βλέπανε φως, μόνο τις Κυριακές. Νομίζω ότι όλοι μπορούμε ν’ αντιληφθούμε τι σημαίνει αυτό».

Έρευνα και αυτοψία

Σύμφωνα με την Μαίρη Κόντζογλου, «όταν γράφεις ένα ιστορικό μυθιστόρημα πρέπει να κάνεις έρευνα και αυτοψία. Μου αρέσει να βλέπω τους ήρωες από μικρή ηλικία. Να δείχνω πώς διαμορφώνονται αυτοί οι χαρακτήρες που τη δεδομένη στιγμή θα κάνουν συγκεκριμένες πράξεις. Δεν είναι τίποτε τυχαίο σ’ αυτήν τη ζωή. Εμένα μου αρέσει να τους παρακολουθώ από μικρούς. Βέβαια στη συγκεκριμένη δουλειά επειδή η Σέριφος είναι ένας σχετικά άγνωστος τόπος, τα τελευταία χρόνια άρχισε να εξελίσσεται τουριστικά και την επισκέπτονται περισσότεροι, ήθελα να τη δείξω περισσότερο, γιατί είναι ένας μαγικός τόπος. Έχει μία εκπληκτική ενέργεια.»

Η Μαίρη Κόντζογλου
έρχεται στον Βόλο

Η Μαίρη Κόντζογλου, λίγο μετά τον «Αποσπερίτη», του πρώτου μέρους της νέας της διλογίας «Από ήλιο σε ήλιο», επιστρέφει δυναμικά με τον Ανέσπερο, που την ολοκληρώνει, παρουσιάζοντας το έργο της σήμερα Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου στον Βόλο. Η ιστορική «ματωμένη απεργία της Σερίφου» μπαίνοντας κάτω από το συγγραφικό μικροσκόπιο της Μαίρης Κόντζογλου γίνεται μια συγκλονιστική ιστορία για έναν έρωτα, έναν αγώνα και έναν τόπο που γέννησε θεούς και ήρωες. Η συγγραφέας θα μιλήσει για το σύμπαν της νέας διλογίας της, τους ήρωες, τον τόπο και το ιστορικό σκηνικό και θα απαντήσει σε ερωτήσεις του κοινού. Η παρουσίαση θα γίνει στο Κτήριο Ματσάγγου (28ης Οκτωβρίου 78, αίθουσα Β1 του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστημίου Θεσσαλίας), σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο «Πλαστελίνη», με ώρα έναρξης της 19:00, ενώ με τη Μαίρη Κόντζογλου συνομιλεί η συγγραφέας Χαριτίνη Μαλισσόβα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.