Με επιτυχία η συναυλία χορωδιακής μουσικής στη Νέα Αγχίαλο

Του Συλλόγου Αγχιαλιτών της Αθήνας «Η ΑΓΧΙΑΛΟΣ» και του Συλλόγου Γυναικών Νέας Αγχιάλου

Το Σάββατο, 25 Αυγούστου 2018 πραγματοποιήθηκε μία μουσική εκδήλωση στον αρχαιολογικό χώρο της Βασιλικής του Αγίου Δημητρίου της Νέας Αγχιάλου. Η πεντάφωνη χορωδία, στην οποία συνέπραξαν μέλη από τα Ωδεία «Φαέθων» Αλεξανδρούπολης, «Κόψα» Κομοτηνής και «Εύφωνον» Ξάνθης και η ορχήστρα Συλλόγου Μουσικών Εκπαιδευτικών Αν. Μακεδονίας – Θράκης, παρουσίασαν έργα από τη μουσική φιλολογία του κλασικού και του ρομαντικού ρεπερτορίου αλλά και άγνωστα έργα Θρακών Μουσουργών όπως ο Περικλής Μάτσας, ο Γεώργιος Παχτίκος και ο Βασίλειος Γουναρόπουλος. Διηύθυνε ο μαέστρος, συνθέτης και διδάκτορας Μουσικολογίας κ. Αθανάσιος Τρικούπης.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, του Συλλόγου των Αγχιαλιτών της Αθήνας και του Συλλόγου Γυναικών της Νέας Αγχιάλου, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Η εκδήλωση άρχισε στις 9 το βράδυ με τον συμπατριώτη μας αρχαιολόγο κ. Πασχάλη Σταντζούρη ο οποίος καλωσόρισε εκ μέρους της Εφορίας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας τους παρευρισκόμενους, αναφέρθηκε στη σημασία της πρωτοβουλίας του Υπουργείου Πολιτισμού να ανοίγει τους αρχαιολογικούς χώρους στο κοινό τις ημέρες της αυγουστιάτικης πανσελήνου και τελείωσε παρουσιάζοντας το πρόγραμμα της συναυλίας και τους συντελεστές της, ενώ απέδωσε φόρο τιμής στον συμπατριώτη μας συνθέτη και μουσικό Στάθη Θεοχαράκη για τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το θάνατό του. Ακολούθησε χαιρετισμός από την Πρόεδρο του Συλλόγου Γυναικών Ν. Αγχιάλου κα Χριστίνα Καρανικόλα η οποία και αυτή με τη σειρά της καλωσόρισε και ευχαρίστησε όλους τους παριστάμενους για την παρουσία τους στη μαγική αυτή βραδιά, υπό το φως της πανσελήνου, καθώς επίσης και τον αξιόλογο αρχιμουσικό κ. Αθανάσιο Τρικούπη με την πεντάφωνη χορωδία και την ορχήστρα εγχόρδων μουσικών οργάνων. Τέλος, χαιρετισμό έκανε ο Πρόεδρος του Συλλόγου των Αγχιαλιτών της Αθήνας «Η ΑΓΧΙΑΛΟΣ», κ. Απόστολος Ζαφειρόπουλος ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε: «η ετήσια πολιτιστική εκδήλωση σ’ αυτό τον ιστορικό χώρο, υπό το αινιγματικό φως της πανσελήνου, έχει καθιερωθεί και αποτελεί έναν θεσμό για την πόλη μας. Θεωρώ σημαντική την προσφορά του Συλλόγου των Αγχιαλιτών της Αθήνας σε αυτή την διοργάνωση, ο οποίος – σε συνεργασία με τις δημιουργικές δυνάμεις της πόλης μας – πρότεινε και υλοποίησε κατά καιρούς πολιτιστικές εκδηλώσεις διαφορετικού ύφους και περιεχομένου.

Σήμερα, έχουμε την χαρά να φιλοξενούμε μια συναυλία έντεχνης μουσικής δημιουργίας, που αναδεικνύει μια γόνιμη σύζευξη φωνών και οργάνων, ενώ χαρακτηρίζεται συνάμα από ιδιαίτερες στιλιστικές διαφοροποιήσεις. Τους πρωταγωνιστές, της συναυλίας θα ήθελα να ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου, τους εκπληκτικούς χορωδούς και μουσικούς και ιδιαιτέρως τον μαέστρο κ. Αθανάσιο Τρικούπη, που ανταποκρίθηκαν με ευγένεια ψυχής στην πρόσκλησή μας».

Τελειώνοντας ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για την συμμετοχή τους και όλους τους εμπλεκόμενoυς στην επιτυχία της συναυλίας.

Κατά την διάρκεια της συναυλίας ο μαέστρος κος Αθαν. Τρικούπης τόνισε την σημασία που έχει να ανακαλύπτονται και να παίζονται έργα Θρακών Μουσουργών του περασμένου αιώνα που καταδεικνύουν την πολιτιστική παράδοση που υπήρχε στις ακμάζουσες Ελληνικές πόλεις της Βόρειας και Ανατολικής Θράκης και ενισχύουν την ιστορία μας σε μια περίοδο που συνεχώς προσπαθούν να την πλαστογραφήσουν.

Τη συναυλία τίμησαν με την παρουσία τους η κα. Φωτεινή Ψαθά, δισέγγονη του θρακιώτη μουσουργού Βασίλη Γουναρόπουλου, του οποίου έργα παίχτηκαν για πρώτη φορά στη συναυλία εκατό χρόνια μετά το θάνατό του, και η κα. Μαρία Γουναροπούλου, δισέγγονη του Φώτη Γουναρόπουλου, αδερφού του μουσουργού, ενώ επίσης παρευρέθηκαν η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας κα. Δωροθέα Κολυνδρίνη, η πρώην Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Παιδείας του δήμου Βόλου κα. Γεωργία Μποντού- Τοκαλή, ο Δημοτικός σύμβουλος κ. Θεολόγος Διαμαντένιας, η Διευθύντρια της Εφορίας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας κα. Ανθή Μπάτζιου, η αν. Διευθύντρια κα. Έλσα Νικολάου, ο Ομότιμος Καθηγητής Θεολογίας του ΑΠΘ κ. Αθανάσιος Καραθανάσης, ο Σέρβος συνθέτης Σλόμπονταν Μάρκοβιτς και ο Πρόεδρος του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Ν. Αγχιάλου « Η Δήμητρα» κ. Ιωάννης Κίτσος, καθώς και πλήθος κόσμου, μουσικόφιλοι Αγχιαλίτες, αλλά και άνθρωποι της Τέχνης και των Γραμμάτων από την ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας. Μοναδική αίσθηση άφησε στο κοινό τόσο η διοργάνωση όσο και οι εξαιρετικές επιδόσεις των μουσικών.

Ο Σύλλογος Γυναικών Νέας Αγχιάλου και ο Σύλλογος των Αγχιαλιτών της Αθήνας ευχαριστεί: την Εφορία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας και τη Διευθύντρια κα. Ανθή Μπάτζιου για την εμπιστοσύνη που μας δείχνει, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την Αντιπεριφερειάρχη κα. Δωροθέα Κολυνδρίνη για την κάλυψη του ήχου και του φωτισμού, το Βουλευτή Μαγνησίας κ. Χρήστο Μπουκώρο για τη σημαντική βοήθειά του, τον Αρχαιολόγο κ. Πασχάλη Σταντζούρη και το προσωπικό της Αρχαιολογίας Ν. Αγχιάλου για τη συμβολή τους στην επιτυχία της εκδήλωσης, το ξενοδοχείο Park και το διευθυντή του κ. Μίλτο Μουστακαλή για τη σημαντική του χορηγία στη φιλοξενία των συντελεστών της παράστασης, τον Πρόεδρο του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Ν. Αγχιάλου κ. Ιωάννη Κίτσο, για τη χορηγία των κρασιών, και τέλος, τους χορηγούς επικοινωνίας, την έντυπη και ηλεκτρονική εφημερίδα «ΜΑΓΝΗΣΙΑ», καθώς και τον ραδιοφωνικό σταθμό ΡΑΔΙΟ 1.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.