Με επιτυχία η συναυλία και διάλεξη του Άκιο Σουζούκι

Στο Δημοτικό Ωδείο Βόλου 19 και 20 Απριλίου 2017

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν η συναυλία και η διάλεξη του σπουδαίου Ιάπωνα καλλιτέχνη Akio Suzuki στο Δημοτικό Ωδείο Βόλου την περασμένη εβδομάδα.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «οι δυο εκδηλώσεις διοργανώθηκαν από το Δημοτικό Ωδείο Βόλου της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.- ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου, με την υποστήριξη της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, ενταγμένες στον ετήσιο προγραμματισμό εκδηλώσεων πειραματικής μουσικής «Αιχμές».

Ο Άκιο Σουζούκι (γ. 1941) μίλησε για την πορεία του στον χώρο της τέχνης του ήχου από το 1963, ξεκινώντας από τις σπουδές του στην αρχιτεκτονική. Αναφέρθηκε στη συνεργασία του με σημαντικές μορφές της μουσικής (Toru Takemitsu, Takehisa Kosugi κλπ), στη γνωριμία του με την τέχνη της Ευρώπης (ιδίως στην Θάλασσα του Claude Debussy) αλλά και στις ιδιοκατασκευές μουσικών οργάνων και στις αρχιτεκτονικές του ηχο-κατασκευές που αγγίζουν αυτό που ονομάζεται «τέχνη της γης» (land art).

Στη συναυλία, που μοιράστηκε ανάμεσα στο φουαγιέ του Ωδείου και στην αίθουσα συναυλιών, αξιοποίησε πολλά από αυτά τα ιδιότυπα όργανα (λ.χ. το Analapos, μια κατασκευή αντηχήσεων βασισμένη σε ελατήρια) αλλά και απρόβλεπτα ηχηρά αντικείμενα-ευρήματα (θαλασσινές πέτρες, εφημερίδες, μπουκάλια, χαρτόκουτα, ρουλεμάν κλπ) όπως και την ηχητική του ίδιου του χώρου, συναντώντας ενθουσιώδεις αντιδράσεις από το κοινό που, παρά το αδιαχώρητο, παρέμεινε ως το τέλος της συναυλίας όρθιο και δεν δίστασε να απευθυνθεί εν τέλει στον καλλιτέχνη για ερωτήσεις, φωτογραφίες κλπ, αποδεικνύοντας ότι η πειραματική μουσική δεν αφορά μόνο ένα ειδικό κοινό αλλά μπορεί να αγγίξει ακόμη και τον αμύητο ακροατή. Φανερές στη δουλειά του Akio Suzuki ήταν τόσο οι αποχρώσεις της μουσικής παράδοσης της Ιαπωνίας (θέατρο Noh, μουσική για shakuhachi κλπ) αλλά και η σχέση του με σύγχρονα κινήματα, όπως χαρακτηριστικά το Fluxus.

Περισσότερες ανάλογες εκδηλώσεις στην πόλη μας θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του ετήσιου κύκλου εκδηλώσεων «Αιχμές» το ερχόμενο φθινόπωρο».
suzuki apologistiko 2

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.