Οι «Εκδόσεις Πατάκη» και τα Public διοργανώνουν σήμερα Παρασκευή 5 Μαΐου στις 7 μ.μ. την παρουσίαση του βιβλίου «Με…Νου, αρωματόκηπος και ευεξία. Ανακαλύπτοντας μυστικά των βοτάνων» στο Public Βόλου.
Τέσσερις συγγραφείς —η food blogger Μαρία Στικούδη, η τακτική ερευνήτρια Ελένη Μαλούπα, η αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Φαρμακευτικής ΑΠΘ Διαμάντω Λάζαρη και ο μάγειρας-συγγραφέας μοναχός Επιφάνιος— κάνουν τα αρωµατικά-φαρµακευτικά φυτά —από κοµπάρσους— πρωταγωνιστές στην καθηµερινή µας διατροφή.
Για το βιβλίο θα μιλήσει ο Νίκος Κρίγκας ΕΔΙΠ (Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό) , Τμήμα Βιολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. H εταιρεία Aromateaca θα σερβίρει στο κοινό αρωματικά και ευεργετικά ροφήματα που περιγράφονται στο βιβλίο.
Περιγραφή
Έχετε µαγειρέψει ποτέ µε δίκταµο, τσάι του βουνού ή αγριοτριαντάφυλλο; Στο βιβλίο αυτό παρουσιάζεται ένα πρωτότυπο εγχείρηµα που αποσκοπεί στην ευεξία µας: από κοµπάρσοι, τα αρωµατικά-φαρµακευτικά φυτά γίνονται οι πρωταγωνιστές στην καθηµερινή µας διατροφή και στο οικιακό µας περιβάλλον.
Για 15 αρωµατικά-φαρµακευτικά φυτά της ελληνικής γης δίνονται ιστορικές πληροφορίες και βασικά βιολογικά στοιχεία, παρέχονται µε επιστηµονικά τεκµηριωµένο τρόπο τα συστατικά και οι ιδιότητές τους, δίδονται ειδικές συστάσεις-προφυλάξεις και επισκοπείται η διατροφική τους χρήση. Επιπλέον, περιγράφεται το άρωµα και η γεύση τους, αποκαλύπτονται µικρά µυστικά στη χρησιµοποίησή τους και προτείνονται 75 δηµιουργικά µαγειρέµατα (και παραλλαγές τους) µε συνοδευτικά ποτά, 52 µενού, 11 ροφήµατα και 5 πρωτότυπα µείγµατα φυτών για ευεργετικά ροφήµατα.
Τέλος, περιγράφεται µε πρακτικό τρόπο η καλλιέργεια και ο πολλαπλασιασµός τους και παρέχονται βασικές συµβουλές για τη διατήρησή τους στον αγρό, στον κήπο ή στο µπαλκόνι.
Το βιβλίο αυτό προσεγγίζει την επιστηµονική γνώση µε απλό τρόπο, εµπλουτίζει τη µεσογειακή διατροφή, ανοίγει καινούριους γαστρονοµικούς ορίζοντες και δίνει νέο έναυσµα στην καλλιέργεια των αρωµατικών-φαρµακευτικών φυτών.