«Μύρισε Μικρά Ασία στο Μουσείο της Πόλης»

Με αφορμή την περιοδική έκθεση για τα 30 χρόνια από την ίδρυση, του Συλλόγου Μικρασιατών «Το Εγγλεζονήσι»

«Για να θυμούνται οι παλιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι». Αυτό είναι το σύνθημα της περιοδικής έκθεσης για τα 30 χρόνια από την ίδρυση, του Συλλόγου Μικρασιατών Νέας Ιωνίας «Το Εγγλεζονήσι» η οποία άνοιξε τις πύλες της στο κοινό του Βόλου την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου στο Μουσείο της Πόλης .

Η έκθεση έχει ως στόχο να αναδείξει το πολυσχιδές έργο του συλλόγου και τη συμβολή του στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής μας, με απώτερο στόχο να διαφυλάξει την ιστορική παρακαταθήκη των αλησμόνητων πατρίδων. Η έκθεση περιλαμβάνει σπάνιο αρχειακό και φωτογραφικό υλικό, αντικείμενα καθημερινής χρήσης, έπιπλα, παραδοσιακά ενδύματα.

Θετικά σχόλια προκάλεσε η έκθεση ενός σπάνιου νυφικού ενδύματος , ένα πραγματικό κομψοτέχνημα της λαϊκής τέχνης, όπως και οι κεντημένες παντόφλες, που εκτίθενται ακέραιες στις προθήκες του μουσείου. Όλα αυτά τα πολύτιμα αντικείμενα κουβαλούν μνήμες και το καθένα χωριστά διηγείται τη δική του ιστορία. Ιστορίες που έμειναν αναλλοίωτες στο πέρασμα του χρόνου.

Το Εγγλεζονήσι λοιπόν από το χτες στο σήμερα. Επίσης, στο Μουσείο της Πόλης φιλοξενούνται φωτογραφίες από την πλούσια πολιτιστική δράση του συλλόγου μας. Φωτογραφίες από τη χορωδία, τα χορευτικά, τη θεατρική ομάδα, την ομάδα μπάσκετ των εφήβων, τις εκδόσεις, τα ημερολόγια φιλανθρωπικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις, εκδρομές κ.ά. Όραμα της προέδρου του Συλλόγου, Ουρανίας Σταματιάδου, είναι η δημιουργία ενός μουσειακού χώρου που θα συμβάλει στην αναβίωση του μικρασιάτικου σπιτιού, θα αποτελέσει πόλο έλξης για ντόπιους και επισκέπτες.

Παράλληλα, η κ. Σταματιάδου υπογράμμισε ότι τα 30χρονα του Συλλόγου σηματοδοτούν «μια χρονική περίοδο δημιουργική, με ποικίλες δράσεις γύρω από την ιστορία των αλησμόνητων πατρίδων αλλά και της μετεγκατάστασης των προσφύγων στη νέα πατρίδα.. Στόχος μας είναι να διατηρήσουμε τις μνήμες και να δώσουμε την ευκαιρία στους νεότερους να γνωρίσουν την ιστορία των προγόνων τους και να αποτελέσουν τους συνεχιστές των προσπαθειών μας».

Η νέα περιοδική έκθεση αποτελεί προϊόν της στενής συνεργασίας των μελών του συλλόγου με τον ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου, και τη Διεύθυνση Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών.Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 29 Νοεμβρίου. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Κυριακή 10.30 – 13.30 και Τετάρτη, Παρασκευή 18.00 – 21.00.

Καλλιόπη Σβεντζούρη Φιλόλογος

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.