Nιάου – Αφέται : «Ήθη και έθιμα του κύκλου του έτους»…

Από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αφετών, την Παρασκευή 5 Αυγούστου

Εκδήλωση σχετικά με τα ήθη και τα έθιμα του χωριού, θα πραγματοποιήσει στα πλαίσια των καλοκαιρινών εκδηλώσεών του, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αφετών, την Παρασκευή 5 Αυγούστου 2016 και ώρα 8.30 μ.μ., στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου Αφετών.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «η αναδρομή αφορά, από τα ήθη και έθιμα του χωριού μας, αυτά που έχουν σχέση με τον κύκλο του έτους, με έναρξη την 1η Σεπτεμβρίου, (αρχή του Εκκλησιαστικού έτους, αρχή της Ινδίκτου), και ολοκλήρωση στο τέλος του επόμενου Αυγούστου. Ταυτόχρονα με την παρουσίαση των παραπάνω, μια προσπάθεια σύνδεσής τους με τον αρχαίο ελληνικό και βυζαντινό πολιτισμό, (καθώς τα ήθη και τα έθιμα του λαϊκού μας πολιτισμού έχουν τις ρίζες τους στα βάθη της ιστορίας μας), θα έχει ως (μερικό) στόχο να καταδειχθεί η ενότητα της πνευματικής, της πολιτιστικής μας παράδοσης. Επίσης, ενδιάμεσα θα αναβιώσουν ορισμένα έθιμα από παιδιά της Κοινότητάς μας και μέλη του πολιτιστικού μας Συλλόγου, θα ακουστούν αποσπάσματα από προφορικές μαρτυρίες κατοίκων, καθώς και παραδοσιακά τραγούδια πανηγυριών του χωριού. Έτσι, θα θυμηθούμε οι ‘’παλιοί’’ αυτά που ζήσαμε, και θα γνωρίσουν οι ‘’νέοι’’ αυτόν τον πολιτισμό που προηγήθηκε : η μια γενιά θα αναπολήσει, η άλλη θα μάθει.

Και ο τελικός στόχος της εκδήλωσης ; να προσφέρει σε όλους ψυχαγωγία ταυτόχρονα με διασκέδαση, και τα δύο απαραίτητα για τη ζωή του ανθρώπου, σύμφωνα με το ‘’μέτρο’’ του ελληνικού πολιτισμού.

Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί με τη βοήθεια οπτικοακουστικού υλικού (προβολέας, ηχητικά). Πηγές για την συνολική παρουσίαση αποτελούν εκτός από τις προσωπικές ενθυμήσεις, η μελέτη μιας γενικότερης βιβλιογραφίας, η μελέτη γραπτών τεκμηρίων, όπως αρχείων εφημερίδων και φωτογραφιών, οι διασταυρωμένες πληροφορίες από συζητήσεις με μεσήλικες συγχωριανούς, αλλά και το καταστάλαγμα που έμεινε μέσα στις μνήμες σεβαστών γερόντων κι έρχεται στην επιφάνεια με τις προφορικές τους μαρτυρίες».

Την εκδήλωση διοργανώνει και παρουσιάζει η Ιφιγένεια Αντ. Λούρου, φιλόλογος, μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αφετών.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.