Ο Νίκος Καζαντζάκης στην αυγή του 21ου αιώνα

Διημερίδα αφιερωμένη στον μεγάλο Έλληνα συγγραφέα και διανοητή

Το Κέντρο Πολιτισμού « Ιωλκός» , σε συνεργασία με τη Περιφέρεια Θεσσαλίας- Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας & Σποράδων, την Διεύθυνση Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Μαγνησίας, , τα Γενικά Αρχεία του Κράτους- Aρχεία Ν. Μαγνησίας , την Δ/νση Δευτ/μιας Εκπ/σης και την Κρητική Αδελφότητα Βόλου « Το Αρκάδι» , διοργανώνουν διημερίδα αφιερωμένη στον μεγάλο Έλληνα συγγραφέα και διανοητή Νίκο Καζαντζάκη, στις 24 και 25 Νοεμβρίου του 2017 στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ν. Ιωνίας. Η εκδήλωση πραγματοποιείται με αφορμή την συμπλήρωση των 60 χρόνων από τον θάνατό του.

Ο Νίκος Καζαντζάκης γεννήθηκε τον Φεβρουάριο του 1883 στο Ηράκλειο της Κρήτης. Οι γονείς του τον έστειλαν να φοιτήσει σε καθολικό σχολείο στη Νάξο, απομακρύνοντάς τον από την επαναστατημένη Κρήτη. Το 1906 γράφτηκε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών από όπου αποφοίτησε με άριστα και συνέχισε τις σπουδές του στο Παρίσι. Τα χρόνια που ακολούθησαν ταξίδεψε πολύ στην Ευρώπη και την Ασία διψώντας να γνωρίσει τον κόσμο. Ήρθε σε επαφή με ξένους πολιτισμούς, μελέτησε έργα μεγάλων συγγραφέων και έμαθε εφτά γλώσσες.

Το 1957 πέθανε στο Φράιμπουργκ της Γερμανίας

Ο Καζαντζάκης υπήρξε επίσης φιλόσοφος, ποιητής, θεατρικός συγγραφέας. Το πλούσιο συγγραφικό του έργο, αποτελείται από 12 τραγωδίες, μυθιστορήματα, ταξιδιωτικά βιβλία, το επικό ποίημα «Οδύσσεια», μεταφράσεις μεγάλων συγγραφέων (Νίτσε, Σαίξπηρ, Γκαίτε) και άρθρα σε περιοδικά της εποχής. Η «Οδύσσεια» είναι το μεγαλύτερο ελληνικό επικό ποίημα. Ο Καζαντζάκης άγγιξε όσο κανείς το μυστήριο της ανθρώπινης ψυχής και την αιτία δημιουργίας των πάντων. Σήμερα, αναγνωρίζεται, δικαίως, ως μοναδική, ασύλληπτη περίπτωση διανοούμενου, στοχαστή. Μολαταύτα, την περίοδο της ανθοφορίας του δεν μπορούσε να είναι καθολικά αποδεκτός. Το ελληνικό κράτος στάθηκε ο μεγαλύτερος εχθρός στην προσπάθεια του να είναι υποψήφιος για Νόμπελ Λογοτεχνίας. Σήμερα, αναγνωρίζεται, δικαίως, ως μοναδική, ασύλληπτη περίπτωση διανοούμενου, στοχαστή και ο μεγαλύτερος Έλληνας συγγραφέας της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Ο Κων/νος Δημαράς είναι ίσως ο πιο κοντά στην αλήθεια, καθώς πιστεύει ότι ο Νίκος Καζαντζάκης δεν ανήκει στη λογοτεχνική ιστορία της Ελλάδας αλλά στην ευρύτερη ιστορία της Παιδείας. Ο αιρετικός λογοτέχνης και διανοητής κατάφερνε να μπερδεύει κάθε φορά εκείνους που μόνιμα αναζητούν κρυφά νοήματα πίσω από τις γραμμές και τις λέξεις αλλά ήταν απλά ο εαυτός του. Ο Έλληνας Πικάσο της πέννας. Ενώ ο ίδιος δε δίστασε σε κάποια δεδομένη στιγμή να εξομολογηθεί

«Από τη νεότητά μου, η θεμελιακή αγωνία μου, απ’ όπου πήγασαν όλες μου οι χαρές κι όλες οι πίκρες, ήταν τούτη: η ακατάπαυστη, ανήλεη εντός μου πάλη ανάμεσα στο πνεύμα και τη σάρκα». Κάποιοι τον είπαν αιρετικό. Όμως, όπως θα έλεγε κι ο Όσκαρ Ουάιλντ ήταν ένας συγγραφέας συνεπής στον εαυτό του.
Η διημερίδα που πραγματοποιείται ,έχει σκοπό να δώσει την ευκαιρία στο κοινό που θα την παρακολουθήσει, να γνωρίσει περισσότερο πτυχές από την ζωή και το έργο του μεγάλου ΄Έλληνα και ταυτόχρονα οικουμενικού συγγραφέα της νεότερης Ελλάδας , μέσα από τις παρουσιάσεις -εισηγήσεις των ομιλητών , οι οποίοι έχουν ασχοληθεί διεξοδικά , μέσα από συγκεκριμένες μελέτες για το έργο του.

Στην διημερίδα αυτή συμμετέχουν :
• Δημήτρης Δημηρούλης, Καθηγητής Ιστορίας και Θεωρίας της Λογοτεχνίας στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Παντείου Πανεπιστημίου.
Εισαγωγική ομιλία : «Το Φαινόμενο Νίκος Καζαντζάκης»
• Μάριος Μπέζγος, Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
«Η φιλοσοφία της Θρησκείας του Νίκου Καζαντζάκη»
• Νίκος Μαθιουδάκης, Δρ. Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας & Λογοτεχνικής Υφολογίας – N M, Επιστημονικός Σύμβουλος Εκδόσεων Ν. Καζαντζάκη.
Νίκος Καζαντζάκης – «Η αγάπη για τη γλώσσα»
• Μαρίτα Παπαρούση, Αναπλ. Καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και Διδακτικής της Λογοτεχνίαςτου Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
«Αναπαραστάσεις σωμάτων και η εκ πνευμάτωση της ύλης στο έργο του Ν. Καζαντζάκη»
• Γρηγοροπούλου Μαρίνα, Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
«Εικόνες του κόσμου, του βίου, του νου στην Αναφορά στον Γκρέκο του Νίκου Καζαντζάκη»

• Δρ Χριστίνα Αργυροπούλου, Επίτιμη Σύμβουλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, Συγγραφέας
«Το μουσικό στοιχείο (χορός, τραγούδι, ποίηση, μαντινάδες, μουσικά όργανα) στο έργο του Ν. Καζαντζάκη: Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά»
• Κώστας Αρκουδέας , Συγγραφέας
«Το χαμένο Νόμπελ του Καζαντζάκη»
Αποσπάσματα από το έργο « Ασκητική» θα διαβάσει ο σκηνοθέτης- ηθοποιός Δημήτρης Δαχτυλάς, με την συνοδεία κρητικής λύρας. Ενώ από την Κρητική Αδελφότητα Βόλου « Το Αρκάδι» , θα παρουσιαστεί σύντομο μουσικό πρόγραμμα , με τους Γιάννης Πλατάκης, λύρα – τραγούδι και Μιχάλης Λιονάκης, λαούτο -τραγούδι ( αφιερωμένο στον Ν. Καζαντζάκη).

• Στο τέλος της διημερίδας θα προβληθεί ντοκιμαντέρ με τίτλο « Ο Νίκος που γνώρισα», παραγωγής Μουσείου Ν. Καζαντζάκη.
• Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα λειτουργήσει έκθεση αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη με υλικό που έχει ευγενικά παραχωρηθεί σε ψηφιακή μορφή από το Μουσείο Καζαντζάκη και το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης.

Την έκθεση επιμελούνται τα Γενικά Αρχεία του Κράτους Ν. Μαγνησίας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.