Παρουσιάστηκε η έκδοση των Παντσά – Πόρναλη με εικονογραφημένα ποιήματα

Ο γιατρός και ποιητής Απόστολος Παντσάς (αριστερά) και ο φωτογράφος Μιχάλης Πόρναλης.
Παρουσία πλήθους κόσμου στο κινηματοθέατρο «Αχίλλειο»

Μια πρωτότυπη καλλιτεχνική σύμπραξη που συνδυάζει τον ποιητικό λόγο του συμπολίτη γιατρού Απόστολου Παντσά και την φωτογραφική ματιά του επίσης συμπολίτη φωτογράφου Μιχάλη Πόρναλη, μετουσιώθηκε σε ένα πολύχρωμο λεύκωμα 62 σελίδων το οποίο παρουσιάστηκε απόψε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο από κόσμο «Αχίλλειο».

Οι καλλιτεχνικές διαδρομές των δύο Βολιωτών συναντήθηκαν μετά από πρόταση του κ. Παντσά στον κ. Πόρναλη να «ντύσει» με εικόνες τα 28 έμμετρα ποιήματα τα οποία «δέθηκαν» σε μια έκδοση υπό τον τίτλο «Λόγος Ποιητικός και Εικονογραφημένος».

Την εκδήλωση προλόγισε η πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού «Ιωλκός» που διοργάνωσε την παρουσίαση του βιβλίου κα Ντία Μουτσινά, και η Αρετή Τζανετοπούλου, διευθύντρια του Μουσικού Σχολείου Βόλου. Ανάμεσα στα ποιήματα τα οποία απήγγειλε ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Δημήτρης Δακτυλάς, σχήμα του Μουσικού Σχολείου Βόλου αποτελούμενο από τους Κ. Κολέτσιο, Π. Σάλεμ και Κ. Γεδίκη και Βασίλη Αγροκώστα οι οποίοι έπαιξαν μουσικά θέματα και τραγούδησαν μελοποιημένα ποιήματα του κ. Παντσά.

Μιλώντας στο magnesianews.gr για το βιβλίο του ο γιατρός και ποιητής Απόστολος Παντσάς εξέφρασε την χαρά του για την υποδοχή που είχε το λεύκωμα από τον κόσμο λέγοντας πως η προσέλευση στην εκδήλωση που ήταν αθρόα, ουσιαστικά αποτελεί ένδειξη της επιτυχίας του καλλιτεχνικού εγχειρήματος να συνδυαστεί ο λόγος με την εικόνα δημιουργώντας κατά κάποιο τρόπο ένα καινούριο είδος. Όπως δήλωσε ο κ. Παντσάς «είναι μια πολύ όμορφη στιγμή αυτή γιατί θεωρούμε ότι η δουλειά που κάναμε με τον Μιχάλη «κουμπώνει» το ποίημα με την εικόνα. Φτιάχνει καινούριες εικόνες, φτιάχνει δεύτερα συναισθήματα και δίνει μηνύματα τα οποία στους καιρούς που ζούμε θεωρώ ότι είναι και πάρα πολύ χρήσιμα. Είναι μια δουλειά που θεωρούμε ότι μπορεί να συνθέσει καινούριες ιδέες και να δώσει καινούρια ερεθίσματα. Μιλάει πάρα πολύ για τον τόπο μας, διότι όλα αυτά αγγίζουν κυριολεκτικά στα μικρά του τον τόπο, την πόλη, την περιοχή μας με ένα κριτικό βλέμμα και είναι κάτι το οποίο για μας είναι ταυτόχρονα και κοινωνική υποχρέωση».

Από την πλευρά του ο γιατρός και γνωστός φωτογράφος του Βόλου Μιχάλης Πόρναλης, τόνισε πως αν και στην αρχή ήταν επιφυλακτικός απέναντι στη πρόταση του κ. Παντσά θεωρώντας πως ίσως να μπαίνει σε άλλα χωράφια, εν τούτοις το είδε σαν ευκαιρία να ανασκαλίσει το αρχείο του και να βρει εικόνες που ταιριάζουν στα ποιήματα. «Πραγματικά κάθισα μήνες έβγαλα μερικές φωτογραφίες ταιριαστές με τα ποιήματα του Αποστόλη και βγήκε αυτή η δουλειά» εξηγεί στη «Μ» διευκρινίζοντας πως «είναι τελείως διαφορετικό αυτό το βιβλίο μου από τα άλλα, τα οποία ασχολούνται με το φυσικό περιβάλλον. Μάλιστα μας διηγείται και την ιστορία πίσω από την φωτογραφία με την οποία ξεκινά το λεύκωμα , αυτή το αγαπητού συμπολίτη Φώτη Λαδόπουλου που έφυγε χθες από τη ζωή, δίπλα σε ένα ποίημα το οποίο συμπτωματικά τιτλοφορείται «Άγονος θρήνος». Στη φωτογραφία ο Φώτης ποζάρει με μια γυμνή γυναίκα μέσα στο μπαρ Alter Ego πίσω στις αρχές του 90’, όπου ο πρωταγωνιστής του καρέ, είχε πει πως «το γυμνό δεν είναι ντροπή, αλλά και καλλιτεχνικό συμβάν»

Το λεύκωμα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις “PORNALIS”

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.