Παρουσιάστηκε ο Συλλογικός τόμος «Οι Μάηδες της Μακρινίτσας – Μια λαϊκή τελετουργία στο Πήλιο»

Στο Αμφιθέατρο του Τελλόγλειου Ιδρύματος Τεχνών Α.Π.Θ.

Μια πολύ ωραία βραδιά έζησαν όλοι όσοι παραβρέθηκαν στην παρουσίαση, του νέου Συλλογικού Τόμου με τίτλο «Οι Μάηδες της Μακρινίτσας, Μια λαϊκή τελετουργία στο Πήλιο», που πραγματοποιήθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία την Πέμπτη 25 Απριλίου 2024, στη Θεσσαλονίκη, στο Αμφιθέατρο του Τελλόγλειου Ιδρύματος Τεχνών Α.Π.Θ.

Ήταν μια διοργάνωση του Ινστιτούτου Προστασίας και Μελέτης Αρχιτεκτονικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς «ΟΙ ΜΑΗΔΕΣ ΤΗΣ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑΣ» των Εκδόσεων «Επίκεντρο», του Τελλόγλειου Ιδρύματος Τεχνών Α.Π.Θ. και του Λαογραφικού & Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας – Θράκης.

Το αμφιθέατρο του Τελλόγλειου ήταν γεμάτο, ενώ προηγούμενα η είσοδος του Ιδρύματος αποτέλεσε συνάντηση πολλών ανθρώπων, εκλεκτών μελών της κοινωνίας της Θεσσαλονίκης, του πολιτισμού και απλών ανθρώπων που ήλθαν να ακούσουν για το δρώμενο των ΜΑΗΔΩΝ της Μακρινίτσας Πηλίου.

Η παρουσίαση του βιβλίου ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη, προς τιμήν της Οικογένειας  Κωνσταντινίδη, αφού η έκδοσή του αποτελεί μια ακόμη προσφορά της Οικογένειας στη Μακρινίτσα Πηλίου.  Ειδικότερα ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του Ευεργέτη της Μακρινίτσας Σταύρου Κωνσταντινίδη, που «αναχώρησε» στις 14 Δεκεμβρίου 2019.

Η εκδήλωση, την οποία παρακολούθησαν πολλά προβεβλημένα μέλη της Θεσσαλονικιώτικης κοινωνίας, Λαογράφοι μελετητές και εκπρόσωποι πολιτιστικών Συλλόγων, ξεκίνησε με το καλωσόρισμα του παλιού Κοινοτάρχη της Μακρινίτσας Νίκου Τσούκα, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά:  «Ημερομηνία ορόσημο αποτελεί για την πορεία της Μακρινίτσα μας στον πολιτισμό η 7η Φεβρουαρίου του 2022. Ήταν η ημέρα που ανακοινώθηκε από την αρμόδια Επιστημονική Επιτροπή του Υπουργείου Πολιτισμού η ένταξη του δρώμενου των ΜΑΗΔΩΝ στο Εθνικό Κατάλογο ως στοιχείο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδος,  απόρροια μια συνεχούς προσπάθειας διάσωσης της Μακρινιτσιώτικης ζώσας παράδοσης και της πολιτιστικής της ταυτότητας, η οποία αποτέλεσε μάλιστα και την γενεσιουργό αιτία της διατήρησης της Κοινότητας κατά το σχέδιο ενοποίησης της Τ.Α. «Ιωάννης Καποδίστριας» το 1997 και φτάνει ως τις μέρες μας, όπου πλέον λαμβάνει νέες διαστάσεις».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πορεία μέχρι την έκδοση του παρουσιαζόμενου Συλλογικού τόμου, ευχαρίστησε θερμά τους Καθηγητές που συμμετείχαν με τις Επιστημονικές και τεκμηριωμένες εργασίες τους και κατέληξε σε μια εκτεταμένη αναφορά στην προσωπικότητα του τιμώμενου, καταθέτοντας μεταξύ άλλων:  «Ο Σταύρος Κωνσταντινίδης αγάπησε με ανιδιοτέλεια και αίσθηση καθήκοντος τη Μακρινίτσα και λάμπρυνε με την παρουσία και τη δράση του την παραδοσιακή μας κοινότητα. Ξεχώριζε για την ανθρωπιά του και για την πληθωρική και μεταδοτική θετικότητά του, δοτικός, ρομαντικός, αισιόδοξος. Άνθρωπος με ισχυρό κώδικα αρχών, μα συναισθηματική νοημοσύνη, με διανοητική εντιμότητα. Για πολλούς από εμάς, και για εμένα προσωπικά, ήταν μέντορας, γενναιόδωρος φίλος, ειλικρινής συμπαραστάτης.

Έχουμε μόνο καλές αναμνήσεις, θετικές εκτιμήσεις γι’ αυτόν τον άνθρωπο και για όλα τα μέλη της οικογένειάς του, την κυρία Λορέττα, τον Κωνσταντίνο και από την Αγγελική, που βαδίζοντας στη δική του περπατησιά, στρατεύθηκε στην προσπάθεια που κάνει για την πολιτιστική αναγέννηση της Μακρινίτσας ο νέος φορέας,  το Ινστιτούτο Προστασίας και Μελέτης Αρχιτεκτονικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ΟΙ ΜΑΗΔΕΣ ΤΗΣ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑΣ».

Η Αντιδήμαρχος Παιδικής Μέριμνας, Οικογένειας και Κοινωνίας των Πολιτών του Δήμου Θεσσαλονίκης, Θεοδώρα Λειψιστινού, μετέφερε τον χαιρετισμό του Δημάρχου Στέλιου Αγγελούδη και ευχήθηκε καλή πορεία στο βιβλίο και διατήρηση του δρώμενου.

Χαιρετισμούς επίσης απηύθυναν ο Πέτρος Παπασαραντόπουλος, Συγγραφέας, Υπεύθυνος εκδόσεων στους εκδοτικούς οίκους “Παρατηρητής” και “Επίκεντρο”. Διευθυντής σύνταξης στο περιοδικό “Balkan Horizons”. Ιδρυτικό μέλος του Κέντρου για τη Δημοκρατία και τη Συμφιλίωση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη (CDRSEE) και γενικός γραμματέας της “Ένωσης για τη Δημοκρατία στα Βαλκάνια”.

Η Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων του Τελλόγλειου Ιδρύματος Τεχνών, Βίκυ Βαρσακέλη και ο Πρόεδρος του   Λαογραφικού & Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας – Θράκης Φώτης Κιλιπίρης, καθηγητής στο Τμήμα Διοίκησης Οργανισμών Μάρκετινγκ και Τουρισμού του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος.

Η συνέχεια περιελάβανε προβολή αποσπασμάτων από την τέλεση του Δρώμενου των ΜΑΗΔΩΝ της ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑΣ, σε παλαιότερη αναφορά τους.

 

Για τον Συλλογικό Τόμο μίλησαν, ο Αλέξανδρος Γ. Καπανιάρης, Δρ Ψηφιακής Λαογραφίας, Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων, Επιστημονικός Επιμελητής της Έκδοσης και ο Νικόλαος Δ. Σιώκης, Δρ Ιστορίας Ελληνισμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενώ παρεμβάσεις  έκαναν οι συγγραφείς του Συλλογικού τόμου Γιάννης Πραντσίδης και Βαγγέλης Μπαντελάς.

Η εκδήλωση έκλεισε με σκοπούς του δρώμενου των ΜΑΗΔΩΝ με Ζουρνά και νταούλι από τους μουσικούς, Βαγγέλη Μπαντελά, Ιάκωβο Μπαδιανούδη και Γιάννη Καραμανιώλα και  χόρεψαν οι Νίκος, Γιάννης Μαρέδης και Δημήτρης Πέτσης, Ζεϊμπέκηδες του θιάσου των «Μάηδων» της Μακρινίτσας, που τους ακολουθούσαν οι αδελφές Δέσποινα και Ιουλία Δημ. Τσούκα, που απέσπασαν το θερμότερο χειροκρότημα των παρισταμένων.

Την εκδήλωση έκλεισε η Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου, Αγγελική Σταύρου Κωνσταντινίδου, που ευχαρίστησε όλους όσους συμμετείχαν με οποιονδήποτε ρόλο στην εκδήλωση καλώντας όλους τους ευαισθητοποιημένους στα Επιτελεστικά δρώμενα να προσέλθουν το τετραήμερο 16 έως 19 Μαΐου 2024 όπου εκτός από τους ΜΑΗΔΕΣ θα παρουσιαστούν και οι Μπούλες της Νάουσας και τα Αργκουτσιάρια της Κλεισούρας Καστοριάς.

Πολλοί Μακρινιτσιώτες, μέλη του Θιάσου, ο πρόεδρος της Τ.Ε Βαγγέλης Σαρακατσάνος και φίλοι των ΜΑΗΔΩΝ, οργάνωσαν εξόρμηση για την παρουσίαση του Συλλογικού τόμου και παραβρέθηκαν στην Εκδήλωση.

Ο Συλλογικός τόμος, εκτός των επιστημονικών του αναφορών περιέχει και πλούσιο φωτογραφικό υλικό, διαφορετικών φωτογράφων, που είδαν από τη δική τους ματιά και σε διαφορετικές χρονικές περιόδους το δρώμενο, αποτελεί δε την πρώτη επίσημη καταγραφή σε βιβλίο, μεταξύ όλων των Επιτελεστικών Δρώμενων της Ελλάδας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.