Παρουσιάζεται το απόγευμα στον Βόλο, το βιβλίο του Νικόλα Μανιτάκη

Με φόντο την ιστορία του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών

Το βιβλίο του αν. καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Νικόλα Μανιτάκη, «Το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών (1915-1961). Η αειφορία των ελληνογαλλικών πολιτιστικών σχέσεων» (εκδ. «Ασίνη») παρουσιάζεται σήμερα Τετάρτη 31 Μαΐου, στις 7 μ.μ., στον Βόλο, στο κτήριο του πρώην Γαλλικού Ινστιτούτου (Γ. Καρτάλη και Κοραή) του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών.
Η παρουσίαση διοργανώνεται από το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους Μαγνησίας, τον Ελληνογαλλικό Σύνδεσμο Βόλου και τις εκδόσεις «Ασίνη».
Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Νίκος Κυριαζής, ομ. καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η Αννίτα Πρασσά, Δρ Ιστορίας, προϊσταμένη των Γ.Α.Κ. Μαγνησίας, η Δέσποινα Παπαγιώτη, φιλόλογος, καθηγήτρια Γαλλικής γλώσσας, η Αντιγόνη Σδρόλια, φιλόλογος, συγγραφέας, καθώς και ο συγγραφέας του, Νικόλα Μανιτάκης. Χαιρετισμό θα απευθύνουν η Ιωάννα Λαλιώτου, αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο Λουκάς Ζαχείλας, πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και η Μαίρη Γαβαλά, πρόεδρος του Ελληνογαλλικού Συνδέσμου Βόλου. Ο δημοσιογράφος Ηλίας Κουτσερής θα συντονίσει τη συζήτηση.

Το βιβλίο

Το βιβλίο μελετάει την πολυσχιδή ιστορία του Γαλλικού Ινστιτούτου, από την ίδρυσή του, το 1915, έως το 1961, έτος αποχώρησης του χαρισματικού του διευθυντή, Octave Merlier. Στο διάστημα αυτό, το γαλλικό ίδρυμα αναδείχτηκε στο σημαντικότερο κέντρο εκμάθησης της γαλλικής γλώσσα στην Ελλάδα, με χιλιάδες μαθητές και δεκάδες παραρτήματα, τόσο στην αθηναϊκή μεγαλούπολη, όσο και σε πολλές πόλεις της επαρχίας. Εξελίχτηκε παράλληλα στον κυριότερο δίαυλο διάχυσης της γαλλικής πνευματικής και πολιτιστικής παραγωγής στην ελληνική επικράτεια, μέσα από μια σειρά πετυχημένες και μεγάλης απήχησης εκδηλώσεις.
Η παρουσίαση του βιβλίου αυτού στον Βόλο που έχει μακρά παράδοση γαλλοφωνίας, έχει ιδιαίτερη βαρύτητα και αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον. Το Γαλλικό Ινστιτούτο Βόλου (1940-2001), παράλληλα με τη διδασκαλία της γαλλικής γλώσσας, υπήρξε ένα πρωτοποριακό πολιτιστικό ίδρυμα που χάρη στους φωτισμένους διευθυντές, καθηγητές και καθηγήτριές του έδωσε τα φώτα της γαλλικής παιδείας και κουλτούρας σε χιλιάδες κατοίκους της περιοχής, καλλιεργώντας τον αλληλοσεβασμό και το φιλελεύθερο πνεύμα. Τα τελευταία χρόνια ευτύχησε να έχει δύο εξαιρετικές διευθύντριες, την Ελένη Σεφεριάδου Πρίντζου και τη Βιβή Παπαδημητρίου, που προσέφεραν πολύτιμο έργο.
Ακολουθώντας τα πρότυπα των φωτισμένων και πρωτοπόρων Octave Merlier και Roger Milliex, το ίδρυμα αυτό αποτέλεσε μία πνευματική στέγη για τον τόπο μας, ενώ το κτήριό του, είναι έργο του πρωτοποριακού αρχιτέκτονα και πολεοδόμου Δημοσθένη (Σθένη) Μολφέση, και ανήκει πλέον στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.