Περιοδική Έκθεση στο Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου

Με τίτλο «Πνοές ανέμων κινούν καράβια» απ΄το Σάββατο 21 Οκτωβρίου

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, από το 2008, στα πλαίσια της επικοινωνιακής δράσης «Περιβάλλον και Πολιτισμός» για την ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου της χώρας, έχοντας ως κεντρικό άξονα τον δεσμό των τεσσάρων στοιχείων της φύσης με τη ανθρώπινη σκέψη και δημιουργία, επέλεξε για τη διετία 2017-2018, τη θεματική του αέρα, που αποτελεί βασικό στοιχείο της ατμόσφαιρας και δομικό στοιχείο της φύσης.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, συμμετέχοντας και φέτος στον επικοινωνιακή αυτή δράση πανελλαδικής εμβέλειας, οργανώνει Περιοδική Έκθεση στο Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου με τίτλο «Πνοές ανέμων κινούν καράβια». Σκοπός της είναι να συνδέσει το στοιχείο του αέρα με τους ανέμους που αποτέλεσαν την κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης της ναυσιπλοΐας, μέσω της οποίας αναπτύσσονται εμπορικές δραστηριότητες.
Η έμφυτη τάση του ανθρώπου να ανακαλύπτει και να γνωρίζει νέους τόπους και ανθρώπους, τον ώθησε, με συμμάχους τους ανέμους και τη θάλασσα, να δημιουργήσει ένα ποικίλο δίκτυο επικοινωνίας και αλληλεπιδράσεων, ήδη από την προϊστορική περίοδο.

Κινούμενος άλλοτε από τη γοητεία του αγνώστου, άλλοτε από την ελπίδα και το όραμα μιας καλύτερης ζωής ή αναζητώντας εξουσία και κέρδος, ο άνθρωπος ταξιδεύει κουβαλώντας αγαθά, ιδέες και συνήθειες, όπως υποδεικνύoυν οι μύθοι και επιβεβαιώνουν τα ανασκαφικά ευρήματα.

Οι άνεμοι, οι οποίοι στην αρχαιότητα τιμώνται σαν θεοί με θυσίες και προσφορές, έχουν καταλυτικό ρόλο στις θαλάσσιες επικοινωνίες, κινούν τα καράβια, ευνοούν ή καθυστερούν τα ταξίδια, ή ακόμη τα ματαιώνουν -προκαλούν ναυάγια- ή αλλάζουν τον ρου της ιστορίας.

pnoes 1Η Έκθεση στο Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου οργανώθηκε με βάση τα ποικίλα ανασκαφικά ευρήματα της Μαγνησίας και των Βορείων Σποράδων με τα οποία αποκαλύπτονται πολυδιάστατα και διαχρονικά τα δίκτυα επικοινωνίας, εμπορικών και αλιευτικών δραστηριοτήτων. Τα επιλεγμένα ευρήματα εκτίθενται όλα για πρώτη φορά και θα δώσουν μια φρέσκια ματιά και ερμηνεία σε ιστορικά γεγονότα, θα τεκμηριώσουν παλαιότερες εικασίες, θα πλουτίσουν τα δεδομένα της μόνιμης έκθεσης την οποία έρχονται εν πολλοίς να συμπληρώσουν.

Τα καράβια της Έκθεσης, με τη βοήθεια των ανέμων, επιχειρούν ένα νοερό ταξίδι στο θαλάσσιο χώρο του Αιγαίου, του Εύξεινου Πόντου και της ανατολικής Μεσογείου, ξεκινώντας από την Εποχή του Λίθου και συνεχίζοντας στην εποχή του Χαλκού, με έμφαση στο λιμάνι της Ιωλκού, στην Εποχή του Σιδήρου, στην Αρχαϊκή Κλασική, Ελληνιστική και Ρωμαϊκή περίοδο με επίκεντρο το κοσμοπολίτικο λιμάνι της Δημητριάδος. Το νήμα του χρόνου θα συνεχίσει το ταξίδι του μέχρι τα Βυζαντινά χρόνια, διαγράφοντας έτσι ένα πλήρη ιστορικό κύκλο που αναδεικνύει για πρώτη φορά θεματικά τις εμπορικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες των κατοίκων της περιοχής.

Τα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης «Πνοές ανέμων κινούν καράβια» θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 21 Οκτωβρίου, στις 19:30, στην Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου.

Κατάλογος Εικόνων

1. Τμήμα αμαυρόχρωμου κλειστού αγγείου, με παράσταση πλώρης πλοίου. Διμήνι, Μέση Εποχή Χαλκού (16ος αι. π.Χ).
2. Τμήματα αμαυρόχρωμου αμφορέα, με παράσταση δύο πλοίων. Αρχαιολογικός Χώρος Κάστρου – Παλαιών Βόλου, Ύστερη Εποχή Χαλκού (15ος αι. π.Χ.).
3. Μαρμάρινη γραπτή επιτύμβια στήλη του Ουάφρη, ιερέα του Ώρου και της Ίσιδος. Στην γραπτή παράσταση, ο ιερέας, που έζησε και πέθανε στην Δημητριάδα, αποδίδεται κατά την τέλεση των ιερών καθηκόντων. Δημητριάς, 3ος – 2ος αι. π.Χ.
4. Μαρμάρινη ανάγλυφη επιτύμβια στήλη του ναύκληρου Περιγένη, που καταγόταν από την Κύζικο της Μ. Ασίας και πέθανε στην Δημητριάδα. Παριστάνεται πλοίο, στην οποίο ένας άνδρας κωπηλατεί κι ένας άλλος κάθεται. Δημητριάς, Ρωμαϊκοί χρόνοι.
5. Πήλινο γραπτό εφυαλωμένο πινάκιο με παράσταση άγριου ζώου (τσιτάχ) που κατασπαράζει δορκάδα. Βρέθηκε σε Ναυάγιο στη θαλάσσια περιοχή Πελαγονήσου Αλοννήσου. Μέσα 12ου αι. μ.Χ.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.