“Αποκαλύφθηκαν” οι ανέκδοτες φωτογραφίες του Βολιώτη Φωτογράφου Κώστα Ζημέρη

(από αριστερά) κ. Γιώργος Βλιώρας, πρόεδρος Δ.Σ. Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π- ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Δήμου Βόλου, κ. Ροσσάνα Πώποτα, Δημοσιογράφος, κ. Λέων Μουρτζούκος, Φωτογράφος και ο κ. Ηρακλής Παπαϊωάννου, Επιμελητής MOMus- Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.
Παρουσία των εγγονών του και των ανθρώπων που επιμελήθηκαν την έκθεση-έκδοση

Παρουσιάστηκαν σήμερα το μεσημέρι οι ανέκδοτες φωτογραφίες του σημαντικού βολιώτη φωτογράφου Κώστα Ζημέρη στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου σε Συνέντευξη Τύπου, με τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης να πραγματοποιούνται σήμερα το απόγευμα στις 7.00. Εκτός από την έκθεση, που πραγματοποιεί η Δ/νση Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του Δήμου Βόλου, με την επιχορήγηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, δημιουργήθηκε και σχετική έκδοση με φωτογραφίες που επιμελήθηκαν αρμόδιοι του κλάδου της Τέχνης και οι οποίοι παρευρέθηκαν στον χώρο μιλώντας για το έργο του βολιώτη φωτογράφου. Την Συνέντευξη Τύπου συντόνισε η δημοσιογράφος Ροσσάνα Πώποτα η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε ότι είναι «μια πολύ σημαντική και ιδιαίτερη έκθεση φωτογραφίας μέσα από τον φακό ενός ανθρώπου που είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την πόλη του Βόλου, του Κώστα Ζημέρη». Ιδιαίτερη τιμή αποτελεί η παρουσία των εγγονών του Κώστα Ζημέρη, του Αλέκου Κουτίνα, της Θάλειας Μακρή- Σκοτινιώτη και του συνονόματου Κώστα Ζημέρη.

Ο κ. Γιώργος Βλιώρας, πρόεδρος του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π- Δ.Η.Π.Ε.Θ.Ε του Δήμου Βόλου ανέφερε ότι «είμαστε τυχεροί» μετά την απόκτηση του φωτογραφικού έργου του Βολιώτη φωτογράφου το οποίο μαζί με την ειδική έκδοση με παραπάνω από 100 ως επί το πλείστον ανέκδοτες φωτογραφίες τα καθιστούν εργαλεία μελέτης της τοπικής ιστορίας.

Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο επιμελητής της έκδοσης Ηρακλής Παπαϊωάννου τονίζοντας ότι το αρχείο των φωτογραφιών που διασώζεται είναι αρκετά μεγάλο, και όχι μόνο αυτό που εκτίθεται, ένα αρχείο που παρουσιάζει το θεματικό εύρος του φωτογράφου Κώστα Ζημέρη. Από πορτρέτα, στούντιο και ομαδικές φωτογραφίσεις, μέχρι αρχιτεκτονική φωτογραφία και τοπιογραφία, διαφημιστική, αρχαιολογική φωτογραφία, εκδηλώσεις κ. ά, επηρεασμένος, όπως ανέφερε ο κ. Παπαϊωάννου, και από την Αμερική όπου και έζησε. «Οι φωτογραφίες που απλώνονται μπροστά μας από την ενεργή φωτογραφικά περίοδο του Κώστα Ζημέρη είναι δείγματα φωτογραφίας ενός σημαντικού δημιουργού, ξετυλίγουν ένα κομμάτι της ιστορίας του Βόλου και σε ένα είδος μικρογραφίας και από την ιστορία της χώρας», δηλώνει χαρακτηριστικά ο επιμελητής για να παρουσιάσει τη σημαντικότητα του έργου.

Στη συνέχεια στο έργο του Κώστα Ζημέρη αναφέρθηκε ο κ. Λέων Μουρτζούκους που επιμελήθηκε τα κείμενα της έκδοσης και έκανε την επιλογή των φωτογραφιών. Ο ίδιος δήλωσε ότι «συγκρούστηκε» από μικρός με το έργο του φωτογράφου, για να δηλώσει ότι επηρεάστηκε από αυτό, βοηθώντας τον να ξεχωρίσει τι σημαίνει φωτογραφίζω κάτι ωραίο μέχρι να κάνω μια ωραία φωτογραφία. «Είναι αξιοθαύμαστο που ένας φωτογράφος εκείνης της εποχής ασχολήθηκε με πολλά πράγματα σε εξαιρετικά καλό βαθμό. Κατάφερε να συνδυάσει σε έναν φωτογράφο πράγματα που τα έκαναν διαφορετικοί μεταξύ τους», περιγράφει ο κ. Μουρτζούκος.

Αργότερα πήραν τον λόγο τα εγγόνια του φωτογράφου Κώστα Ζημέρη για να παρουσιάσουν την πλευρά του ανθρώπου, του συζύγου, του παππού. Περιέγραψαν στιγμές από την καθημερινή ζωής τους και προσωπική τριβή με τον παππού τους, έχοντας πάντα ως αρχή αλλά και ως τέλος το φωτογραφικό έργο του.

Μετά τη συνέντευξη Τύπου ακολούθησε ξενάγηση στο χώρο που εκτίθενται οι φωτογραφίες και το έργο του σπουδαίου Βολιώτη φωτογράφου Κώστα Ζημέρη.

Τα εγγόνια τα Κώστα Ζημέρη. Από αριστερά, Κώστας Ζημέρης, Θάλεια Μακρή-Σκοτινιώτη, Αλέκος Κουτίνας

Παρακάτω είναι μερικές από τις φωτογραφίες του Κώστα Ζημέρη που εκτίθενται στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου:

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.