«Με καρδιά από τόλμη γεμάτη»: Προβολή ταινία με πρωταγωνιστές τους προσκόπους

Στην προβολή της ταινίας «Με Καρδιά από Τόλμη γεμάτη»  στο Πολιτιστικό Κέντρο της Νέας Ιωνίας προσκαλούν το κοινό του Βόλου οι Πρόσκοποι Μαγνησίας, το Σάββατο 27 Νοεμβρίου στις 19:00. Η ταινία είναι μια παραγωγή του Ιστορικού αρχείου του ΣΕΠ,  στην οποία παρουσιάζεται η Αντιστασιακή Δράση των Προσκόπων την περίοδο της Κατοχής.

Φέτος, η χώρα εορτάζει 80 χρόνια από την κήρυξη του Ελληνοϊταλικού Πολέμου. Το νικηφόρο έπος του’40, η οδυνηρή ήττα από τους Γερμανούς, η τριπλή Κατοχή από τις δυνάμεις του Άξονα, η συνέχιση του στρατιωτικού αγώνα των ενόπλων δυνάμεων που διέφυγαν, η ελπιδοφόρα Αντίσταση και οι εμφύλιες συγκρούσεις, ήταν εμπειρίες που σημάδεψαν ανεξίτηλα την ιστορία της πατρίδας.

Σε όλη αυτή την περίοδο, η παρουσία των Ελλήνων Προσκόπων, όπως επισημαίνεται στο σχετικό κάλεσμα των προσκόπων Μαγνησίας, παρά τη διάλυση του ΣΕΠ και την αναγκαστική συγχώνευση με την ΕΟΝ από τη δικτατορία του Μεταξά, ήταν σημαντική. Πολλοί παλιοί Πρόσκοποι επάνδρωσαν συνεργεία τραυματιοφορέων κατά τη διάρκεια των πολεμικών επιχειρήσεων, ενώ σύντομα μέσα στην Κατοχή οι παλιές Ομάδες άρχισαν να επαναδραστηριοποιούνται. Εκτός από το Προσκοπικό παιχνίδι που προσέφεραν σε εκατοντάδες παιδιά στις περισσότερες πόλεις της Ελλάδας, χαρίζοντάς τους στιγμές ξεγνοιασιάς μέσα στον ζόφο της Κατοχής, οι Πρόσκοποι επάνδρωσαν τα συσσίτια του Εθνικού Οργανισμού Χριστιανικής Αλληλεγγύης (ΕΟΧΑ) και του Ερυθρού Σταυρού, βοηθώντας στην επιβίωση χιλιάδων συμπολιτών τους. Διοργανώνοντας εράνους, παζάρια, θεατρικές παραστάσεις, κουκλοθέατρα, αθλητικούς αγώνες και κάθε είδους δραστηριότητες, οι Προσκοπικές Ομάδες συνέβαλλαν στην ψυχαγωγία και την επιβίωση μικρών και μεγάλων στις πιο δύσκολες συνθήκες που είχε βιώσει ποτέ ο ελληνικός λαός.

Όπως είναι φυσικό, κάνοντας πράξη το πατριωτικό τους καθήκον, πολλοί Πρόσκοποι οργανώθηκαν στην Αντίσταση σε κάθε είδους οργάνωση, σε δίκτυα πληροφοριών και σαμποτάζ, στο αντάρτικο του βουνού και στην αντίσταση στις πόλεις. Ακόμα, πολλοί Πρόσκοποι που διέφυγαν στις ένοπλες δυνάμεις στη Μ. Ανατολή και την Αφρική συνέχισαν τον αγώνα για την ελευθερία πολεμώντας. Κάποιοι που υπηρετούσαν στο Βασιλικό Ναυτικό ίδρυσαν Προσκοπικές συντροφιές μέσα στις μονάδες που υπηρετούσαν κρατώντας άσβεστο το Προσκοπικό πνεύμα.

Το Ιστορικό Αρχείο Σ.Ε.Π. παρουσιάζει την ταινία «Με Καρδιά από Τόλμη Γεμάτη – Πρόσκοποι στην Κατοχή». Η ταινία ιστορικής τεκμηρίωσης βασίζεται σε αφηγήσεις Προσκόπων της εποχής και παρουσιάζει την πολύπλευρη δράση των Προσκόπων κατά τη διάρκεια της Κατοχής, ξεκινώντας με τη διάλυση του Σ.Ε.Π. από τη δικτατορία Μεταξά και ακολουθώντας τα βήματα των Προσκόπων στην επαναδραστηριοποίηση των Προσκοπικών Ομάδων, την κοινωνική τους προσφορά, αλλά και τη συμβολή τους στον αντιστασιακό αγώνα.

Η ταινία σε σκηνοθεσία Χρύσανθου Κωνσταντινίδη, είναι εξολοκλήρου παραγωγή του Ιστορικού Αρχείου του Ιδρύματος Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, η οποία διήρκησε πάνω από έξι χρόνια και βασίστηκε σε πολυετή έρευνα των αρχείων του Σ.Ε.Π., καθώς και σε συλλογή προφορικών μαρτυριών παλαιών Προσκόπων που έδρασαν την περίοδο εκείνη.

Στην εκδήλωση  θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα, Γι’ αυτό η είσοδος θα είναι μόνο με πιστοποιητικό νόσησης ή εμβολιασμού.