“METOUSIOSIS” : Έκθεση φωτογραφίας του Δημήτρη Τσιουβάκα στο Χορευτό

Η έκθεση φωτογραφίας του Δημήτρη Τσιουβάκα με τίτλο “METOUSIOSIS” παρουσιάζεται στο Dwende seaside escape and restaurant, στο Χορευτό Πηλίου.  Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν το Σάββατο 26 Ιουνίου, στις 8 το απόγευμα.

Στην έκθεση παρουσιάζονται με την μορφή δίπτυχων, φωτογραφίες του καλλιτέχνη σε μια προσπάθεια να ξαναδιαβαστεί το καθημερινό, το χειροπιαστό, το τετριμμένο και το οικείο, που όταν αποτυπώνεται και καταγράφεται σε ένα μέσο (χαρτί, ψηφιακό αρχείο κλπ.), αποκτά ξαφνικά μια νέα διάσταση. Η ανάγνωση της εικόνας δημιουργεί συναισθήματα και η φωτογραφία μετουσιώνεται σε κάτι άλλο, άρρητο, άυλο, άχρονο, μπορεί και αέναο. Απλές στιγμές την καθημερινής ζωή μας, δρόμοι και μέρη, καταστάσεις και στιγμές, που σε πρώτη ανάγνωση μας είναι οικεία, συνηθισμένα, ασήμαντα, μετουσιώνονται, αποκτούν την δική τους δυναμική και ενέργεια. Ο θεατής αφήνεται μόνος του να κάνει την σύνδεση, να σκάψει μέσα του να βρει τα «τι», τα «πώς» και τα «γιατί» που του ξυπνούν οι εικόνες.

Οι φωτογραφίες στην πλειοψηφία τους τραβήχτηκαν το διάστημα της μεγάλης καραντίνας από το Νοέμβριο του 2020 έως τον Μάϊο του 2021, σε κοντινές αλλά και λίγο πιο μακρινές εξορμήσεις, με την βοήθεια του κωδικού 6 «Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο …, ατομικά ή ανά δύο άτομα,…». Λες και η ένταση και η φόρτιση των ημερών της καραντίνας να ζητούσαν σαν αντίβαρο την απομόνωση αυτών των εικόνων. Εικόνες που μπορεί και να ήταν πάντα εκεί μέχρις να αποτυπωθούν σε ένα μέσο και να μετουσιωθούν σε κάτι άλλο.

Το κείμενο/ποίημα της αφίσας είναι του Στέργιου Ντέρτσα.

Στην επιλογή και την παρουσίαση των εικόνων, καθοριστική ήταν η συμβολή του Γιάννη Τζίμα και του Λευτέρη Πλαβού, φίλων φωτογράφων.

Η έκθεση αποτελεί μέρος των εκδηλώσεων “γιορτή της τέχνης” με διάφορες παράλληλες εκθέσεις τέχνης και δρώμενα σε όλο το Πήλιο, που επιμελείται ο εικαστικός Κώστας Κομνηνός.

* Ο Δημήτρης Τσιουβάκας είναι Μηχανολόγος μηχανικός που ζει και εργάζεται στον Βόλο και τρέφει ιδιαίτερη αγάπη για την τέχνη της φωτογραφίας. Έχει λάβει μέρος σε δεκάδες ομαδικές εκθέσεις φωτογραφίας, φωτογραφίες του έχουν διακριθεί σε διάφορους διαγωνισμούς φωτογραφίας, ενώ αυτή είναι η τρίτη προσωπική του έκθεση. Είναι ιδρυτικό μέλος της φωτογραφικής Λέσχης Βόλου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.