Στέλιος Μάινας στο Ράδιο ΕΝΑ: Οι άνθρωποι του πολιτισμού οφείλουμε να δίνουμε το παρών

Σήμερα στην Εξωραϊστική η θεατρική παράσταση

Η περίοδος που διανύουμε είναι πρωτόγνωρη. Παραστάσεις και συναυλίες ακυρώνονται και ο πολιτισμός περνά το δικό του lockdown. Κάθε χρόνο ο Βόλος υποδέχονταν δεκάδες θεατρικές παραστάσεις, εκατοντάδες ηθοποιούς, όμως φέτος, στην εποχή του κορωνοϊού, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Μία ανάσα όμως πολιτισμού έρχεται να μας δώσει σήμερα το βράδυ στην Εξωραϊστική η παράσταση “Ο Κήπος”. Ο γνωστός ηθοποιός Στέλιος Μάινας, που πρωταγωνιστεί, μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή για την παράταση και το νόημά της, αλλά και για τον πολιτισμό που έχει πληγεί από τις συνέπειες του κορωνοϊού. Τόνισε όμως, πως οι άνθρωποι του πολιτισμού οφείλουν σε όλες τις καταστάσεις να δίνουν το παρών.

Η θεατρική παράσταση “Ο Κήπος” ξεκινά από σήμερα την περιοδεία του με πρώτο σταθμό τον Βόλο, ενώ θα ακολουθήσουν κι άλλες μεγάλες πόλεις στην Ελλάδα. Ο Στέλιος Μάινας και η Κάτια Σπερελάκη θα βρεθούν στις 9.15 το βράδυ στην αυλαία της Εξωραϊστικής για να θυμίσουν σε όλους μας πόσο σημαντικός είναι ο πολιτισμός και το θέατρο.
Μιλώντας για τη παράσταση και για τους ήρωες ο Στέλιος Μάινας χαρακτήρισε το έργο συγκινητικό, ενώ τίθεται το ερώτημα ποιος έχει ανάγκη ποιον και υπερθεματίζεται η δύναμη της αγάπης και της αλληλεγγύης.
“Οι δύο ήρωές μας, ένας βετεράνος του Βιετνάμ οικοδόμος και μία εθελόντρια μιας οργάνωσης Βοήθεια στο σπίτι, συνυπάρχουν γιατί η ανάγκη για συνύπαρξη είναι πολύ μεγαλύτερη από τις αντιθέσεις μας. Αυτό είναι και το μήνυμα του έργο μας, μαζί με τη διατήρηση της μνήμης, γιατί το έργο μας έχει να κάνει απόλυτα με το γεγονός αν υπάρχουμε χωρίς τη μνήμη, αν υπάρχει ζωή χωρίς μνήμη ή όχι. Πόσο ανάγκη έχουμε ο ένας τον άλλο. Αυτό αναδεικνύει το έργο , που έχει γραφεί από έναν πολύ ωραίο σκηνοθέτη, συγγραφέα, ηθοποιό και φιλέλληνα τον Μπρους Γκουτς, που ήρθε και πέρυσι στην Ελλάδα παίζοντας ο ίδιος στα αγγλικά αυτό το έργο στην Αθήνα”, επεσήμανε χαρακτηριστικά για το βαθύ νόημα του έργου ο αγαπημένος ηθοποιός.
Το ζευγάρι της σκηνής, όπως υποστήριξε ο Στέλιος Μάινας, δεν γίνεται ποτέ ουσιαστικό ζευγάρι, καθώς στόχος του έργου είναι να αναδείξει τη σπουδαιότητα της συνύπαρξης των ανθρώπων.
Με τρυφερότητα και χιούμορ, αυτοί οι δύο άνθρωποι έρχονται κοντά, γιατί έχουν ανάγκη ο ένας τον άλλο. ” Συνυπάρχουν βοηθώντας ο ένας τον άλλο. Στο πρώτο μέρος του έργο η γυναίκα προσπαθεί να βοηθήσει έναν άνθρωπο που έχει βγει από ένα σοβαρό χειρουργείο, στο δεύτερο μέρος του έργου οι ρόλοι αντιστρέφονται και τώρα πλέον εκείνος βοηθάει τη γυναίκα. Όπως γίνεται και στη ζωή. Όλοι έχουμε ανάγκη τους πάντες”, είπε ο Στέλιος Μάινας.
Και μπορεί το έργο να σχετίζεται με τις σχέσεις των ανθρώπων, όμως ο τίτλος του δεν παραπέμπει σ’ αυτό. “Ο Κήπος” έχει να κάνει, όπως χαρακτηριστικά εξήγησε ο πρωταγωνιστής, με αυτό που αγαπάμε και διατηρούμε προφυλαγμένο και σε μία απόσταση στη ζωή μας.
” Είναι ο κήπος της ηρωίδας αλλά ουσιαστικά είναι η ευαισθησία του μυαλού της και ό,τι συμβαίνει εκεί το διατηρεί και το προφυλάσσει με όση ευαισθησία διαθέτει”, σημείωσε.
Σε ότι αφορά το χώρο του πολιτισμού και κατά πόσο τα πράγματα έχουν μεταβληθεί στην μετά κορωνοϊού εποχή ο κ. Μάινας τόνισε πως οι άνθρωποι του πολιτισμού και του τουρισμού έχουν πληγεί περισσότερο απ’ όλους. Ωστόσο ανέφερε πως οι άνθρωποι του πολιτισμού οφείλουν να δίνουν το παρών σε όλες τις καταστάσεις, είτε είναι θετικές, είτε όχι.
“Οι άνθρωποι του πολιτισμού είναι πάντα παρόντες. Δεν είναι μόνο για λόγους βιοπορισμού, αλλά γιατί εμείς οι άνθρωποι του πολιτισμού οφείλουμε να δίνουμε το παρών σε όλες τις καταστάσεις είτε είναι θετικές είτε όχι. Εδώ τώρα η πατρίδα μας περνάει μία δύσκολη περίοδο και φυσικά κι όλος ο κόσμος, όχι μόνο η Ελλάδα. Εμείς είχαμε την τύχη να περνάμε με τις λιγότερες απώλειες αυτή τη μάστιγα του κορωνοϊού. Θα τηρήσουμε όσο γίνεται και όσο μπορούμε απαρέγκλιτα τους κανόνες τους υγειονομικούς. Εμείς δεν θέλουμε ο κόσμος να αρρωστήσει, θέλουμε να διασκεδάσει, να του κάνουμε συντροφιά στις ώρες τις δύσκολες και να φύγει ο εφιάλτης από πάνω μας κι ελπίζουμε ότι θα έρθει σύντομα το εμβόλιο και θα αφήσουμε πίσω μας τον κορωνοϊό. Κι ας ελπίσουμε ότι θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα προ κορωνοϊού σύντομα”, έκλεισε ο κ. Μάινας, στέλνοντας το δικό του μήνυμα παρουσίας στην τόσο δύσκολη, ακόμη και μετά κορωνοϊού, εποχή…

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.