«Στη Γη του Απολλώνιου Φωτός»: Έκθεση φωτογραφίας στο Τζόρτζιο Ντε Κίρικο

Την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023, ώρα 19.00, στο Κέντρο Τέχνης Τζόρτζιο Ντε Κίρικο, ανοίγει τις πόρτες της η Έκθεση «Στη Γη του Απολλώνιου Φωτός», όπου εκτίθενται παλαιές στερεοσκοπικές και πανοραμικές φωτογραφίες αρχαιολογικών χώρων της Ελλάδος στις αρχές του περασμένου αιώνα.

Πρόκειται για ανέκδοτες φωτογραφίες που ελήφθησαν το 1907 σύμφωνα με τα διαθέσιμα τεκμήρια, από τονJean Hatzfeld, (1886-1947) Γάλλο ελληνιστή και αρχαιολόγο, κατά τη διάρκεια κρουαζιέρας που πραγματοποιήθηκε το 1907 με τη συμμετοχή Γάλλων περιηγητών που είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και επισκέφτηκαν  αξιοθέατα και αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδος.

Η Έκθεση συμπληρώνεται από ανέκδοτες στερεοσκοπικές φωτογραφίες του γνωστού Βολιώτη φωτογράφου Κώστα Ζημέρη (1886-1980) από τους χώρους της Ακρόπολης, του Βόλου-Γορίτσας και Μετεώρων, που επισκέφθηκαν οι Γάλλοι περιηγητές, αλλά δεν βρέθηκαν στο κουτί των φωτογραφιών του Hatzfeld.

Σήμερα οι πιο πάνω φωτογραφίες (αρνητικά σε γυάλινες πλάκες) ανήκουν στον Ευστάθιο Αθ. Ζαφραντζά, μέλος του Κοινού των Μαγνήτων.

Η Έκθεση πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του Κοινού των Μαγνήτων, του παγκόσμιου σωματείου αποδήμων Μάγνητων,  σε συνδιοργάνωση με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας (ΕΦΑ Μαγνησίας), το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας (ΙΑΚΑ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τη Διεύθυνση Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου.

Η Έκθεση υποστηρίζεται από τον Ελληνογαλλικό Σύνδεσμο Βόλου και τον Σύλλογο Αποφοίτων Ελληνογαλλικής Σχολής Βόλου.

Οι φωτογραφίες απεικονίζουν πόλεις, μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους από τις περιοχές Αίγινα, Ακρόπολη των Αθηνών, Άργος, Βόλος-Γορίτσα, Δελφοί, Δήλος, Επίδαυρος, Κνωσός, Μυκήνες, Μετέωρα,  Ολυμπία, Σαντορίνη, Σούνιο, Χανιά.

Η Έκθεση απευθύνεται στο ευρύ κοινό κάθε ηλικίας, στους αρχαιολόγους, τους ιστορικούς, τους αρχαιόφιλους, τους μαθητές και σπουδαστές του εκπαιδευτικού συστήματος όλων των βαθμίδων.

Χώρος και διάρκεια της Έκθεσης

– Κέντρο Τέχνης «Τζόρτζιο  Ντέ  Κίρικο», Μεταμορφώσεως 3 (πεζόδρομος), Βόλος

– Περίοδος: Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου – Παρασκευή 10 Μαρτίου 2023.

– Ωράριο επίσκεψης: Δευτέρα έως Παρασκευή,11.30-14.00 και 18.00-20.30.

– Πληροφορίες για ομαδικές επισκέψεις και σχολεία, με προσυνεννόηση στα τηλέφωνα 2421 031701 και 24210 82870

Είσοδος ελεύθερη

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.