Στο Βαρνάλειο Ν. Αγχιάλου ο συγγραφέας Δ. Λεϊμονής

Στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου και της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου προσκεκλημένος, στο ‘’ Βαρνάλειο’’ 2ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Αγχιάλου την Παρασκευή 28 Απριλίου, ήταν ο συγγραφέας Διονύσης Λεϊμονής.

Ο συγγραφέας παρουσίασε το βιβλίο του, Το δέκατο έβδομο κιβώτιο, Εκδόσεις Πατάκη (2014) και τη συνέχεια αυτού, Το τέταρτο αλογάκι, Εκδόσεις Πατάκη (2017), που αποτελούν μυθοπλασία η οποία στηρίζεται σε πραγματικό γεγονός και αφορά τα μάρμαρα του Παρθενώνα και τη βίαιη απομάκρυνσή τους από τον Λόρδο Έλγιν.
Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Δ/ντης του σχολείου κος Τσέλιος Ηρακλής και προλόγισε η Υπδ/ντρια κα Φιλιππίδη Κατερίνα.

Έχοντας εφαλτήριο το βιβλίο, Το δέκατο έβδομο κιβώτιο, με την αγωνία, τη δράση, την περιπέτεια, τον καλοκαιρινό ήλιο, την ταξιδιάρικη διάθεση αλλά και την αγωνιώδη προσπάθεια να αντικρίσει το φως η αλήθεια του ιστορικού παρελθόντος και να επιτευχθεί η επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, το ΣΤ2 τμήμα του Σχολείου με τη δασκάλα μουσικής τους κα Κυριακοπούλου Μαρίλη επέλεξαν να παρουσιάσουν ένα μελοποιημένο ποίημα της, Ελληνίδας λυρικής ποιήτριας, Σαπφούς.

Η Σαπφώ θεωρείται με την ποίησή της, που ήταν γραμμένη στην αιολική διάλεκτο, ως η σημαντικότερη λυρική ποιήτρια της αρχαιότητας. Ο Πλάτων την ονομάζει «σοφή» και «δέκατη Μούσα», ο Ανακρέων «ηδυμελή», οι Ιουλιανός και Αντίπατρος «θηλυκό Όμηρο» ενώ ο Στράβων «θαυμαστόν τέρας». Ο Οράτιος στη 2η ωδή του μας λέει ότι ακόμα και οι νεκροί στον κάτω κόσμο ακούν τα τραγούδια της με θαυμασμό σε ιερή σιγή.
Το έργο της έχει απήχηση και στα μεταγενέστερα χρόνια. Ο επίσης Μυτιληνιός, σύγχρονος ποιητής Οδυσσέας Ελύτης, την περιέγραψε σαν μια «μακρινή εξαδέλφη» του με την οποία μεγάλωσαν παίζοντας «στους ίδιους κήπους, γύρω από τις ίδιες ροδιές, πάνω απ’ τις ίδιες στέρνες» και της αφιέρωσε ένα από τα μικρά του έψιλον.

Τα παιδιά ένωσαν, λοιπόν, το έργο της ποιήτριας, που έχει απήχηση μέχρι και σήμερα, με το διαχρονικό και επιτακτικό αίτημα των Ελλήνων, που ξεπηδά μέσα από το έργο του συγγραφέα, για την επιστροφή των Μαρμάρων…
barnaleio
Ο συγγραφέας ενθουσιάστηκε με την πρωτοτυπία και συνεχάρη τα παιδιά. Στην παρουσίασή του έκανε αναφορά στα 200 και πλέον χρόνια όπου ο Λόρδος Έλγιν καταχρηστικά αφαιρεί τα γλυπτά του Παρθενώνα και τα φορτώνει στο ιδιόκτητο πλοίο του τον ΄΄ Μέντορα΄΄ που ναυαγεί στο μικρό λιμανάκι του Αβλέμονα. Έκανε αναφορά στους πρωταγωνιστές του βιβλίου, ένας εκ των οποίων ήταν και ο κύριος Δημήτρης ο Επιστήμονας που αφορά πραγματικό πρόσωπο, τον αρχαιολόγο Δημήτρη Κουρκουμελή που είναι επικεφαλής της ενάλιας αρχαιολογίας στο ναυάγιο του ‘’Μέντορα’’ και αναζητά το 17ον κιβώτιο που ακόμα δεν έχει βρεθεί.

Σε βιντεοπροβολή οι μαθητές του σχολείου είχαν την ευκαιρία να δουν και να ακούσουν τον αρχαιολόγο κ. Κουρκουμελή αλλά να τον δουν και επί το έργο σε κατάδυση προς αναζήτηση του ναυάγιου του πλοίου του Έλγιν. Οι μαθητές ενθουσιάστηκαν και ακολούθησε πλήθος ερωτήσεων προς τον συγγραφέα που απάντησε με μεγάλη ευχαρίστηση.

Ο Διευθυντής κ. Ηρακλής Τσέλιος και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου ευχαρίστησαν τον κ. Διονύση Λεϊμονή για την παρουσία του στο σχολείο μας στα πλαίσια της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε για την Παγκόσμια ημέρα βιβλίου και παιδικού βιβλίου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.