Συνεχίζεται η έκθεση του Ιδρύματος της Βουλής «Σήκω Ψυχή μου» στη νέα στέγη των Ιώνων

στιγμιότυπο από την έκθεση

Εικόνες και Μουσικές των προσφύγων του ‘22 είναι το θέμα της έκθεσης που παρουσιάζεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, σε συνεργασία με τον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Νέας Ιωνίας Βόλου και την Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας “ΙΩΝΕΣ”

Η Έκθεση φιλοξενείται στους τρεις ορόφους του νέου κτηρίου της Εστίας , στην οδό Χρήστου Λούλη 68, όπου θα στεγάζονται  από δω και στο εξής οι δράσεις και τα οράματα των μελών της.

Φωτογραφικά, οπτικοακουστικά και αρχειακά τεκμήρια σημαντικών φορέων διαφύλαξης της ιστορικής μνήμης στη χώρα μας καθώς και τεκμήρια που συνεισέφεραν τοπικοί σύλλογοι, οργανώσεις και ιδιώτες, συνομιλούν στην έκθεση με στίχους και ποικίλες μελωδίες: μοιρολόγια, παραδοσιακά τραγούδια και χοροί, μικρασιάτικα ρεμπέτικα αλλά και η νεότερη ελληνική μουσική παραγωγή, που επηρεάστηκε από τη μουσική πνοή των προσφύγων.

«Έχει πολλά στοιχεία και σε πολλά επίπεδα, αυτή η έκθεση: καταγραφή, μνήμη, βίωμα, προσωπική εμπειρία», αναφέρει ο κ. Ευάνθης Χατζηβασιλείου, γ. γραμματέας  του Ιδρύματος της Βουλής. “Και όλα αυτά αποδίδονται με την υψηλής αισθητικής καθοδήγηση του συνθέτη- ερμηνευτή Διονύση Σαββόπουλου, την καλλιτεχνική επιμέλεια του ζωγράφου Αλέξη Κυριτσόπουλου, τη μουσικολογική επιμέλεια του καθηγητή Εθνομουσικολογίας Λάμπρου Λιάβα, τις επιστημονικές συμβουλές κορυφαίων ειδικών, της ομότιμης ερευνήτριας και τ. διευθύντριας Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας /Ακαδημία Αθηνών, Καίτης Πολυμέρου-Καμηλάκη, του ιστορικού -συγγραφέα Νίκου Ανδριώτη, του επίκουρου καθηγητή, Έδρα Ποντιακών Σπουδών, Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κυριάκου Χατζηκυριακίδη, καθώς και με τη μέριμνα και την αγάπη των στελεχών του Ιδρύματος που δούλεψαν σε αυτήν.”

«Σήκω Ψυχή μου!…», τιτλοφορείται η έκθεση, από τον τόσο εκφραστικό στίχο του Διονύση Σαββόπουλου, όπως σηκώθηκαν οι ψυχές εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων που έφτασαν στη μητέρα πατρίδα και με δύναμη, ελπίδα, αισιοδοξία, συνέβαλαν στην αναζωογόνηση και τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού κράτους.

Στους καινούργιους τόπους εγκατάστασής τους, οι πρόσφυγες, ξένοι και περιθωριοποιημένοι, κλήθηκαν να επαναπροσδιορίσουν την ατομική και συλλογική τους ταυτότητα. Η μουσική έγινε κρίκος μιας αλυσίδας, δεμένης σφιχτά με την έννοια της καταγωγής, της ιστορίας, της συνοχής, της μνήμης και της αυτογνωσίας

Οι Ιωνες τίμησαν πέρυσι αλλά συνεχίζουν να τιμούν και εφέτος, την επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής προβάλλοντας τις δύο διαστάσεις της. Αφενός διατηρώντας την ιστορική μνήμη των τραγικών γεγονότων ζωντανή, με αυτοκριτική διάθεση, σκοπεύοντας στη μη επανάληψη λαθών και αφετέρου αναδεικνύοντας αυτό το θαύμα της αναγέννησης των προσφύγων αλλά και την τεράστια συμβολή τους στη διαμόρφωση της σύγχρονης Ελλάδας.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και το τέλος Ιουνίου. Θα είναι επισκέψιμη κάθε Τρίτη και Πέμπτη 6-8 μ.μ., κάθε Κυριακή 10.30-12.30 καθώς και άλλες μέρες κατόπιν επικοινωνίας. Διεύθυνση: Χρήστου Λούλη 68, (με Απ. Βολίδη) Νέα Ιωνία Βόλου. Πληροφορίες στα τηλ. 6948372850 και 6948243264. Είσοδος ελεύθερη

 

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.