Συνεχίζει την πορεία του, το Μουσείο Ναυτικής και Πολιτιστικής Παράδοσης Σκιάθου

“Μεθ΄ορμής Ακαθέκτου” συνεχίζει την πορεία του, το Μουσείο Ναυτικής και Πολιτιστικής Παράδοσης Σκιάθου, τρία χρόνια μετά την ίδρυση του, με πιο πρόσφατη δράση του να είναι η συμβολή του στις εκδηλώσεις μνήμης από τη βύθιση του Υ/Β ‘Κατσωνης, μιας και μετά από πρόταση του Μουσείου προς το ΓΕΝ παρουσιάστηκε η έκθεσης “Μεθ΄ορμής Ακαθέκτου”, με διοργανωτή το Δήμο Σκιάθου, αλλά και η συμβολή στην ημερίδα με θέμα “Εμπορικό και Πολεμικό Ναυτικό – Πορείες Παράλληλες” που διοργάνωσε ο Δήμος, με τους κεντρικούς ομιλητές κ. Γιάννη Παρίση, Πρόεδρο του Μουσείου Ναυτικής και Πολιτιστικής Παράδοσης Σκιάθου και του κ. Βασίλη Πετριτσόπουλου, Πανεπιστημιακού και Προέδρου του Πνευματικού Κέντρου Νέας Πεντέλης, για τη μετακίνηση του οποίου το Μουσείο ευχαριστεί θερμά την Aegean/Olympic Air.

Όπως ήδη είναι γνωστό όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «με πρωτοβουλία της Ένωσης Συνταξιούχων Ναυτικών Σκιάθου και μερικών φιλοπρόοδων και ευαισθητοποιημένων Σκιαθιτών, από το 2015 ιδρύθηκε και λειτουργεί σε αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου ‘Μπούρτζι’ του Δήμου Σκιάθου, το Μουσείο Ναυτικής και Πολιτιστικής Παράδοσης Σκιάθου. Το Μουσείο δεν ανήκει στον Δήμο Σκιάθου, και από την ίδρυσή του χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τις ετήσιες συνδρομές των μελών και από έκτακτες χορηγίες ιδιωτών και επιχειρήσεων.
ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤΟ Σ ΜΟΥΣΕΙΟ 1

Στο διάστημα λειτουργίας του, και παρόλες τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει, έχει να παρουσιάσει πλούσια δράση, μεταξύ αυτών :

1) Δημιουργία ενός αξιόλογου πολιτιστικού πυρήνα και μια ευπρεπή αίθουσα, αξιόλογων εκθεμάτων, ο οποίος μετά το Μουσείο Παπαδιαμάντη είναι ένας διαρκώς ανερχόμενος χώρος σε επισκεψιμότητα, εγχώριων και αλλοδαπών τουριστών.

2) Πέτυχε στην προσπάθεια συγκέντρωσης εκθεμάτων, να περιλαμβάνει αξιόλογα (πολλά από τα οποία πρωτότυπα) έγγραφα, βιβλία και άλλα στοιχεία της Ναυτικής Ιστορίας και Παράδοσης της Σκιάθου, καθώς και ένα πολύ μεγάλο φωτογραφικό αρχείο, που το πιο πιθανόν θα ήταν είτε να χαθούν, είτε να βρεθούν κάπου εκτός Σκιάθου, μέσα από τα οποία τεκμηριώνεται ο σημαντικός ρόλος της Σκιάθου στην ιστορία της ελληνικής ναυπηγικής και ναυτιλίας.

3) Το Μουσείο έγινε μέλος του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος και κατά συνέπεια ανήκει και στο Πανελλήνιο Δίκτυο Ναυτικών Μουσείων και συμμετέχει ενεργά στα δρώμενα τους, καθιστώντας την ναυτική και ναυπηγική παράδοση του νησιού μας γνωστή στο Πανελλήνιο.

4) Συμμετοχή στο Πανελλήνιο Συνέδριο Ναυτικών Μουσείων, (Γαλαξείδι 6-8 Μαΐου 2016), όπως και στο Πανελλήνιο Συνέδριο για τη Ναυτική Παράδοση, (Βόλος 4-5 Δεκεμβρίου 2015)

5) Η παρουσίαση της έκθεσης «Ναυτική Παράδοση στο Αιγαίο: Ταρσανάδες και Σκαριά» της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής, του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικών Υποθέσεων, (διάρκεια 25/6-30/9-2016).

6) Συνεργασία με τις Διευθύνσεις των σχολείων όλων των βαθμίδων της Σκιάθου, με αποτέλεσμα περισσότεροι από 500 μαθητές, μέχρι τώρα, να έχουν επισκεφθεί το Μουσείο, γνωρίζοντας τη ναυτική ιστορία και παράδοση του νησιού τους.

7) Περισσότερες απο είκοσι ειδικές ξεναγήσεις για την ναυτική και ναυπηγική μας ιστορία, στο πλαίσιο σχολικών εκδρομών, από διάφορες περιοχές της χώρας.

8) Συνεργασία με το Τμήμα Συντήρησης του Μουσείου Μπενάκη, για τη συντήρηση χειρογράφων και ζωγραφικών έργων της συλλογής του Μουσείου.

9) Ίδρυση Ναυτικής Βιβλιοθήκης, περισσότερους από 1.500 τίτλους βιβλίων και εντύπων και πλούσιο αρχειακό υλικό, για τη ναυτική ιστορία και παράδοση της χώρας όπως και ξεχωριστό τμήμα για την ιστορία της Σκιάθου, με συλλεκτικές εκδόσεις και τοπικές εφημερίδες.

Η Διοίκηση του Μουσείου Ναυτικής και Πολιτιστικής Παράδοσης Σκιάθου, θα συνεχίσει την προσπάθεια για την διατήρηση και προβολή της πολιτιστικής ταυτότητας του τόπου μας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.