Συνεχίζονται οι συναντήσεις της Λέσχης Αφήγησης Βόλου

φωτογραφία αρχείου
Την Τετάρτη στο Κέντρο Πολιτισμού και Τεχνών «Θεατρίνη»

Συνεχίζονται οι συναντήσεις της Λέσχης Αφήγησης Βόλου, η οποία ξεκίνησε το 2019  ως μια πρωτοβουλία του Νίκου Βαραλή, Δημοσιογράφου, Διευθυντή του Ρ/Σ της Ι.Μ.Δ. «Ορθόδοξη Μαρτυρία» και μέλους του Δ.Σ.  της «Μαγνήτων Κιβωτού».  Η δράση αυτή εντάχθηκε αμέσως στις δραστηριότητες της «Ακαδημίας Λαϊκού Πολιτισμού και Τοπικής Ιστορίας» του φορέα πολιτισμού της Ι.Μ.Δ. «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος». Από την πρώτη στιγμή βρίσκεται σε μόνιμη συνεργασία με τη Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη».

 

Όλες  οι συναντήσεις, πλέον, πραγματοποιούνται στο Κέντρο Πολιτισμού και Τεχνών «Θεατρίνη» που βρίσκεται στην Πλάτωνος 20 απέναντι από τον Ι. Ναό Μεταμορφώσεως στον Βόλο. Η επόμενη συνάντηση έχει οριστεί για την Τετάρτη 31 Μαΐου στις 7:30 το απόγευμα.

Οι διοργανωτών της Λέσχης, με χαρά ανακοινώνουν την επιλογή αυτού του σταθερού χώρου αναφοράς, μέσα στον οποίο θα γίνονται αφηγήσεις από τον ανεξάντλητο κόσμο της προφορικής λογοτεχνίας, δίνοντας την ευκαιρία αφηγηματικής έκθεσης σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων, που επιθυμούν να αφηγηθούν, σε όσους αγαπούν να λένε ιστορίες και σε όσους αρέσκονται να τις ακούν. Επιπλέον, και να υποδέχεται παλιούς και νέους φίλους που αρέσκονται να ταξιδεύουν μέσα από τα λόγια των πολλών ανώνυμων, που έφτασαν μέχρι τις μέρες μας και αξίζει να ακουστούν και πάλι σε νέες συνθήκες.

 

Τι συμβαίνει στις συναντήσεις της Λέσχης

Κάθε φορά είναι μια μαθητεία. Μια μαθητεία για τους αφηγητές που «δοκιμάζουν» τις ιστορίες τους μπροστά στο κοινό. Μαθητεία όμως και για αυτούς που δέχονται τις ιστορίες καθώς μαθαίνουν να ακούν και να πλάθουν μέσα τους νέους κόσμους. Κάθε συνάντηση είναι μοναδική γιατί υπάρχουν πολλοί αφηγητές που καταθέτουν με τον δικό του μοναδικό τρόπο την ιστορία, μια ιστορία που ο αφηγητής αγαπάει και θέλει να την μοιράσει.

Στις βραδιές αφήγησης όλοι μεταμορφώνονται, όπως επισημαίνουν οι διοργανωτές,  σε βασιλιάδες, και βασίλισσες, σε λαγούς, και περιστέρια αντικρύζοντας ο καθένας τον φόβο του και μαθαίνει πως να τον αντιμετωπίζει. Εκεί μαθαίνουν ότι  οι χαρακτήρες των παραμυθιών είναι μέσα τους και εκείνοι βρίσκουν τρόπο με τις ιστορίες να τους ηρεμήσουν.

Οι ιστορίες τους παίρνουν και τους πηγαίνουν σε έναν άλλο κόσμο ίσως σε εκείνον που ο Γιούνγκ ονόμαζε συλλογικό ασυνείδητο. Εκεί που κατοικεί η ψυχή του κόσμου.

Μέχρι τώρα έχουν δηλώσει και θα αφηγηθούν:

  1. Κατερίνα Θεοδώρου
  2. Λεωνίδας Χριστουδουλίδης
  3. Νίκος Βαραλής

 

Θα δοκιμάσουν την αφήγηση αυτή τη φορά οι:

Γιάννης Αναστασίου, δημοσιογράφος.

Νίκος Παπαδόπουλος, νομικός και λογοτέχνης.

 

Ο κατάλογος θα παραμείνει ανοικτός, γιατί οι ιστορίες δεν τελειώνουν. Επισημαίνεται ότι οι «Παραμυθάδες» αφηγούνται παραμύθια, μύθους, συναξάρια και ότι έχει να κάνει με την προφορική παράδοση. Στις συναντήσεις αυτές δεν διαβάζουν αλλά αφηγούνται.

Όμως οι διοργανωτές προτρέπουν και όσους θέλουν να αφηγηθούν, πέραν των παραπάνω που δήλωσαν, να αποπειραθούν και να δοκιμάσουν.

Στόχος της εκδήλωσης της νέας περιόδου είναι να συμπληρωθούν δέκα αφηγητές, που θα παρουσιάσουν δεκάλεπτη αφήγηση ο καθένας.

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.