«Τα καΐκια που πληγώναμε»: Εγκαίνια έκθεσης στον Βόλο, με πολλά μηνύματα

Σήμερα, ενώ θα διαρκέσει μέχρι την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2019

Σήμερα Τετάρτη 16 Ιανουαρίου, στις 8 το βράδυ, στον σταθμό τέρμιναλ του λιμανιού Βόλου, θα γίνουν τα εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης «Τα καΐκια που πληγώναμε» και για το λόγο αυτό οι συντελεστές της «Μαγνητών Κιβωτός», του ΟΛΒ και η ιστορικός Τέχνης Φαίη Τζανετουλάκου παραχώρησαν χθες, συνέντευξη Τύπου.
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι την Τετάρτη τις 30 Ιανουαρίου 2019 και θα λειτουργήσει από 10.00 ως 15.00 και 17.00 ως 20.00 καθημερινά.
Ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Βόλου, Γιώργος Τοζίδης δήλωσε ότι ο Οργανισμός δέχτηκε με χαρά την πρόταση για τη συνδιοργάνωση και ότι το θέμα δείχνει ένα σημαντικό κομμάτι της ναυτικής μας παράδοσης και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Όπως είπε, στρατηγική του ΟΛΒ είναι η ενδυνάμωση του ρόλου του λιμανιού με την πόλη και των δεσμών, λιμανιού και πόλης, κυρίως στους τομείς του πολιτισμού και της ενίσχυσης κοινωνικών ομάδων που έχουν ευπαθή θέση στην κοινωνία αλλά και κοινωνικών εκδηλώσεων με τις οποίες συμφωνεί.
Η ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια της έκθεσης Φαίη Τζανετουλάκου, τόνισε ότι γνωρίζοντας την καταστροφή των σκαφών, η τέχνη να κάνει ανοιχτό κάλεσμα για να ευαισθητοποιήσει κόσμο. Η ίδια είπε ότι το λιμάνι, όπου θα γίνει η έκθεση, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την πόλη και έχει ένα θαυμάσιο περιβάλλον.
Η έκθεση ξεκίνησε ως ημερίδα στις πλατφόρμες της σχολής Καλών Τεχνών, τελικά οι καλλιτέχνες μας έδωσαν έργα και κάναμε μία έκθεση στον Πειραιά, όπου εκεί η δημοτική αρχή είπε ότι θα διασώσουν 20 σκαριά, τόνισε και πρόσθεσε ότι η έκθεση πήγε στην πινακοθήκη Καβάλας που έγινε καταγραφή του τοπικού καρνάγιου και ελήφθησαν μαρτυρίες παλιών ναυτικών που παρουσιάζονται σε ένα βίντεο, αλλά και στην Ιερισσό, όπου ευαισθητοποιήθηκαν σχολεία.
«Το κάθε καράβι ήταν φτιαγμένο από ναυπηγό που έκανε δουλειά με τα ίδια του τα χέρια. Είναι κρίμα καράβια 100 ετών να καταστρέφονται στο βωμό μιας επιχορήγησης», ανέφερε η κα Τζανετουλάκου.
Ο Γιάννης Παπαϊωάννου μέλος της «Μαγνήτων Κιβωτός» είπε ότι η έκθεση έχει να κάνει με το θεματικό έτος που είναι η παράδοση του τόπου μας, ενώ η θάλασσα είναι στοιχείο συνυφασμένο με ό,τι πάει να γίνει στην πόλη. Ακόμη, χαρακτήρισε σημαντική την παρουσία και ντόπιων καλλιτεχνών που θα συμπράξουν με τους υπόλοιπους καλλιτέχνες με τα έργα και τη δράση τους.
Τέλος, επισημάνθηκε ότι παράλληλα με την έκθεση, θα γίνει καταγραφή των καρνάγιων της περιοχής, ενώ προετοιμάζεται μία ημερίδα στα τέλη Ιανουαρίου, όπου θα μιλήσουν άνθρωποι που έχουν σχέση με παραδοσιακή ναυπηγική.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.